Processons dels Dolors i Rams per obrir la Setmana Santa
Avui, divendres abans de Rams, armats i penitents surten al carrer en les processons dels Dolors
Diumenge, les processons de Rams ompliran moltes localitats catalanes de palmes i palmons
Tradició i espiritualitat. Les processons dels Dolors inauguren avui els actes tradicionals de Setmana Santa. Armats i penitents surten al carrer en processons en què s’escenifiquen els dolors de la Verge, a partir de passos i misteris. És el tret de sortida d’aquests dies de devoció i penitència. Localitats com ara Bellpuig, Badalona, Mataró i Móra d’Ebre tornen a treure avui al carrer la imatge de la Mare de Déu dels Dolors. Lleida ho farà diumenge.
La processó de la Mare de Déu dels Dolors de la capital del Segrià, probablement la més antiga de Catalunya i que data de l’any 1753, sortirà de l’Oratori de la Verge, seu de la Congregació dels Dolors, a les 19.30 h el diumenge de Rams. Com a prèvia, al matí es beneiran les palmes a la Catedral Nova (12 h) i a la tarda els Armats dels Dolors desfilaran en l’anomenat Pasacalles (16.30 h).
A Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre), la imatge dels Dolors sortirà avui, a les 20.30 h, de l’església, i tornarà a ser portada al seu lloc originari, l’ermita del Calvari, pels feligresos que participen en la processó –que es coneix com la de les Torxes– amb ciris encesos.
Bellpuig, a l’Urgell, barreja la devoció a la Verge amb activitats diverses de cultura popular i tradicional, com ara la cercavila amb les colles del seguici popular o l’entrega dels premis Valeri Serra i Boldú (dissabte). Avui, divendres dels Dolors, a les 21.30 h tindrà lloc la sortida dels armats i la concentració de tots els passos. Mitja hora després començarà la Magna Processó Penitencial, al carrer de la Creu.
A Mataró (Maresme), la Germandat de Jesús Captiu i Nostra Senyora dels Dolors organitza la processó de Maria al Peu de la Creu, que surt avui, a les 19.30 h, de la plaça de Santa Maria. Els portants i confrares van de rigorós negre portant la marededeu dels Dolors.
La de Badalona (Barcelonès) començarà a les 17.45 h, quan els escolanets de la Congregació dels Dolors surtin a cantar els Stabat als set altarets populars alçats en memòria dels set Dolors de Maria a les places del barri antic de la ciutat. A les 18.15 h sortirà de la parròquia de Santa Maria la processó que recorrerà els carrers mentre al campanar es fa sonar el “toc de la corona”.
Palmes i palmons
Són molts els pobles i ciutats que aquests dies exposen, en els seus tradicionals mercats de palmes i palmons, l’àmplia oferta artesana que guarnirà el diumenge de Rams, dia en què les processons de Rams ompliran unes quantes localitats catalanes amb palmes i palmons. Una de les més multitudinàries és la processó de la Burreta a Barcelona. Presidida pel pas de l’Entrada de Jesús a Jerusalem, amb una imatge de Jesucrist assegut damunt d’un burro, amb una palma en una mà i repartint benediccions amb l’altra, sortirà a les 10 h de l’església de Sant Agustí, i estarà encapçalada per la Guàrdia Urbana, a cavall i de gala. El pas anirà acompanyat per la Banda Simfònica Ciutat de les Roses de Sant Feliu de Llobregat.
A diferència d’altres anys, el primer pas de Setmana Santa que trepitjarà els carrers a l’Hospitalet de Llobregat (Baix Llobregat) serà diumenge. Es tracta de la processó de la Borriquita, que torna a ampliar l’horari perquè s’ha fet molt popular entre els més petits. Comença a les 10 h, a la plaça de la Bòbila, i acabarà a les 13 h.
A Tortosa l’anomenen Processó de la Passió. Sortirà a les 20 h de la plaça de la Cinta i està previst que hi participin unes 1.500 persones, entre els membres de les deu confraries i bandes de música. Té un caràcter monumental i és l’acte més multitudinari de la Setmana Santa d’aquesta població del Baix Ebre.
A Mataró, abans de la Processó del Prendiment, cal destacar la Matinal de Saetes, que enguany fa trenta anys, i que mostrarà cançons pròpies del repertori de Setmana Santa. Serà al migdia, al parc de Cerdanyola. I a partir de les 18 h, escenificació del Prendiment a càrrec de la Germandat de Jesús Captiu i tot seguit arrencarà la processó de la plaça de Santa Maria. Enguany, el tram més esperat, la pujada corrent, tindrà lloc a la baixada de les Espenyes. Amb la participació dels Armats de Mataró.
El diumenge de Rams convida també a un espectacle que barreja ball i culte religiós amb un seguit d’exercicis acrobàtics que escenifiquen la passió i mort de Jesucrist. A Badalona, la 28a representació de la Moixiganga es podrà gaudir, a partir de les 21.30 h, a l’església de Santa Maria. Els quinze quadres escènics naixeran de la mà de la Colla Badalonina de la Moixiganga i comptaran amb la participació dels Estaferms de la Confraria de Sant Anastasi, El Rincón del Arte, la Capella de Música de Badalona, els Bastoners de Canyet i La Bossa Verda.