Els pacients contagiats per hepatitis C presentaran una denúncia per negligència
Un malalt renal de Tarragona ja va fer una denúncia penal contra aquest centre de diàlisi per mala atenció
Els pacients afectats pel contagi d'hepatitis C al centre de diàlisi Fresenius Medical –l'Institut Nefrològic Santa Tecla–, de Tarragona, van decidir ahir, finalment, denunciar per negligència mèdica la persona que considerin que ha estat la causant de l'error que ha comportat la infecció. Així ho confirmava ahir a la tarda José Aznar, l'advocat i el portaveu dels pacients i de les famílies afectades, amb les quals es va reunir ahir al matí a Tarragona per analitzar el cas. «Quan tinguem la història clínica i els fulls de seguiment de les actuacions iniciarem el procediment», explicava l'advocat, que hi afegia també que va veure els seus clients «afectats i fotuts», perquè a la malaltia renal que ja tenien s'hi ha d'afegir ara el contagi d'hepatitis, i els problemes de salut que se'n deriven. «Hem de pensar que entre aquests hi ha una persona que no es va poder sotmetre a un trasplantament que feia anys que esperava» i que ara s'haurà d'esperar un temps més abans no pugui tornar a rebre un òrgan. La denúncia es presentarà per via penal i, a partir d'aquí, començarà un procediment llarg «que pot durar dos anys», o fins i tot més.
La denúncia es presentarà de manera conjunta. O sigui, serà una sola denúncia per a tots els afectats i es formalitzarà aproximadament d'aquí a quinze dies en un jutjat penal de Tarragona. Un dels afectats no està convençut de presentar la denúncia i opta per un contenciós administratiu, explica l'advocat, però, tenint en compte que la fiscalia de Tarragona ha obert una investigació d'ofici, probablement s'inclourà en la denúncia conjunta. L'advocat diu que hi ha prou indicis per recórrer a la via penal, com ara les declaracions dels pacients referents a les pràctiques que es feien al centre. «Es compartien elements d'esterilització i es feien servir bosses multiús en comptes de les d'ús únic», explicava un pacient.
Una altra denúncia
D'altra banda, ahir un antic pacient del Fresenius Medical Care, el centre de diàlisi de Tarragona concertat pel Servei Català de la Salut, va fer públic que havia denunciat la clínica el gener del 2007, una denúncia, però, que després de ser ratificada va quedar arxivada. El pacient, Rafael Javier Buj, va presentar una denúncia penal al jutjat de guàrdia de Tarragona. Ahir deia que en aquest servei li va ser practicada «una cistografia retrògrada per personal no qualificat en condicions sospitoses de poca professionalitat i amb resultat de pèrdua de l'escassa funció renal residual i forts dolors en miccionar».
Recorda que les infermeres eren molt joves «i no tenien experiència», que a vegades no s'administraven els anticoagulants i que «els doctors feien visites llampec».
L'afectat, que ara ja es fa la diàlisi a casa i depèn de l'hospital Joan XXIII, assegura que el servei de diàlisi on s'ha detectat el brot ja funcionava «malament» i apunta que les màquines «s'espatllaven contínuament». Segons ell, el metge que el tractava «va desatendre» la seva sol·licitud perquè li traguessin menys líquid i va tenir «una baixada de tensió» que li va provocar «la pèrdua de la fístula arteriovenosa per a diàlisi», i és per aquest motiu que li'n van haver de fer una altra «d'urgència» al colze, que «és molt activa» i el perjudica en la seva vida diària.
Com a conseqüència d'aquestes «irregularitats», té hipertensió i anèmia, «i vaig tenir un postoperatori traumàtic». Ara, veient que el que considera «males pràctiques» del centre es repeteixen, vol tornar a denunciar el centre de diàlisi. Per això ahir va donar a conèixer el cas a l'Associació El Defensor del Pacient (Adepa).
Millorar els procediments
El Departament de Salut tardarà un parell de setmanes abans no tingui els estudis que han de determinar l'origen del brot d'hepatitis C. De moment, aquesta setmana s'han donat a conèixer alguns incompliments de les recomanacions del departament que es cometien en aquest centre, com ara les condicions d'ús immediat i únic d'alguns fàrmacs, com és el cas de l'anticoagulant heparina. Si aquest fàrmac és infectat per una agulla amb el virus de l'hepatitis C i el líquid restant d'aquest mateix envàs es fa servir per injectar-lo a altres pacients, es pot convertir en un possible focus de contagi. El departament també va constatar que es tractaven en un únic espai els medicaments per als pacients que estan afectats per hepatitis C i els de la resta de pacients.