La Hispanic Society of America cedeix a Oliva documents del Palau Centelles

Segons han informat des del govern municipal, la Hispanic Society of America de Nova York ha cedit al Museu Arqueològic d'Oliva material sobre l'antic Palau Centelles, amb l'objectiu d'exposar-lo al museu. Ara bé, aquests plànols, dibuixos i notes és, pràcticament, el poc material que resta del Palau d'Oliva i, per tant, són fonamentals per poder realitzar les reparacions i les reconstruccions pertinents.

Aquests documents tornen a Oliva després d'un llarg procés de negociació entre l'Associació Centelles Riu-Sech d'Oliva i la Hispanic Society. Segons el president de l'associació local, Antoni Esteve, amb aquesta operació «conclou un llarg procés que s'ha reivindicat des de fa temps i que era importantíssim perquè sense aquest material no es podria realitzar cap reforma del palau».

El cap del servei de conservadors de la Hispanic Society, Marcus Burke, s'ha mostrat també satisfet amb la cessió ja que, segons les seues paraules, permetrà preservar el treball de Centelles així com el patrimoni valencià i olivà.

Per la seua part, la regidora de Museus d'Oliva, Rosanna Torres, ha apuntat que es continuarà treballant per tal que la gent puga conèixer amb més detall aquesta antiga infraestructura declarada Bé d'Interés Cultural el 1992.

L'antic Palau Centelles va ser construït a meitat del segle XV sota els auspicis de Francesc Gilabert de Centelles, tercer compte d'Oliva, el qual rep aquest títol de les mans d'Alfons el Magnànim com a recompensa pels serveis prestats a la Guerra de Nàpols en la seua condició de cavaller de la Cort. La base arquitectònica del Palau Centelles es gòtica tardana. Ara bé les successives reformes posteriors van introduir novetats ornamentals importants de caire renaixentista. Després d'una sèrie d'herències, el palau va passar a mans dels ducs de Gandia i finalment als ducs d'Ossuna que, al segle XIX, quan l'immoble ja es trobava en avançat procés de deteriorament, el van vendre a peces. La falta de manteniment de les parts que hi van restar va portar al desmantellament quasi total i definitiu durant les els inicis del segle XX. Entre 1917 y 1920, l'arquitecte danés Fischer i el seu deixeble Lauritzen van realitzar valuosos plànols, dibuixos i notes sobre el palau, i també van comprar i traslladar els elements importants que quedaven a Copenhage on pretenien construir-ne un museu. Aquest material va ser cedit per la vídua Fischer a la institució americana. I ara, retorna a Oliva per a ser exposat al Museu Arqueològic de la localitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.