Societat

VIRGINIA VARGAS

DIRECTORA TÈCNICA DE COMERÇ, TURISME I FIRES DE L’AJUNTAMENT DE GAVÀ

“L’espàrrec és un element que ens ajuda a explicar la ciutat de Gavà”

Demà comença la 65a edició de la Fira de l’Espàrrec de Gavà, una mostra comercial, agrària i gastronòmica que l’any passat va atreure 34.000 persones al centre del municipi

Estem a les portes de la 65a edició de la Fira de l’Espàrrec. Com es presenta?
Aquest any estem molt contents de la participació de les associacions de Gavà. Per a nosaltres és important perquè la fira té un component de promoció econòmica de la ciutat, del comerç i la restauració, però també té molta part de la vivència dels gavanencs i gavanenques. S’ha incrementat també la participació dels restauradors, en tindrem 18 en total, i s’hi sumaran també restauradors de la zona de Gavà Mar.
Això és nou?
Sí, pel format de restauració de Gavà Mar de vegades se’ls fa difícil poder desplaçar-se a la fira durant el cap de setmana. També hi ha cellers locals que presten el producte i fins i tot el celler Bacu’s ha fet un etiquetatge amb els recursos turístics de la ciutat. Per exemple tindrem un cava Castell d’Eramprunyà, un vi Bòbila...
A Gavà, però, no es conrea raïm.
No, bàsicament hi ha horta dedicada a les hortalisses i les verdures. El cultiu dels fruiters i la vinya no és indicatiu de Gavà però sí el celler a àmbit professional. Bacu’s ha fet aquesta tongada de vins amb el nom d’indrets de Gavà per ajudar a promocionar la ciutat, i estarà present al tast que s’oferirà el cap de setmana a GastroGavà.
GastroGavà és una incorporació relativament nova en la trajectòria global de la fira.
Històricament la fira sempre havia inclòs una mostra gastronòmica però amb un format diferent. Des de fa cinc anys hem incorporat la visió de l’Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat, que es mou més enllà de la nostra ciutat i ens aporta dinamisme i professionalitat.
Quines novetats es presenten en aquesta edició?
El programa d’activitats serà divertidíssim. Hem abocat molts esforços a fer un programa que es diu Gavà Balla!, amb espectacles itinerants adreçats a un públic familiar. Comptarem amb la col·laboració del circ Raluy, ens acompanyaran artistes del circ en una cercavila. Dissabte a la nit fem un concert de rock, és el primer any que fem accions a la nit. Tenim també com a novetat el Gavà Experience. La gent es pot apuntar a una visita guiada que connectarà el parc arqueològic amb la visita a la fira. Es faran dos tallers en què la gent tocarà producte i s’oferirà una petita degustació de producte local, i acabarà amb un tast a GastroGavà.
Com va néixer la fira?
Va néixer el 1932, quan es van exposar els primers espàrrecs a la font de Canaletes, a Barcelona. Al camp es conreaven de manera manual, i quan es va introduir la mecanització es va incrementar molt la producció. Durant els anys 30 sempre es va fer algun tipus de fira lligada al producte. A la Guerra Civil no hi va haver fira però es va conservar el conreu dels espàrrecs i la idea de fira. Als anys 90 va seguir la moda del disseny, hi havia unes veles impressionants i a dins hi havia la fira, dins d’uns globus enormes. Hem comptat durant uns anys amb dissenyadors molt potents que ens van fer el cartell, com Mariscal i América Sánchez. Ens agrada conservar la tradició però tenir un peu en el dia d’avui.
Quin caràcter té avui?
És un esdeveniment que barreja la tradició i l’essència de la ciutat de Gavà i alhora suposa una projecció cap enfora, cap al que li agrada a la gent. El tema de la gastronomia està tirant molt bé sempre valorant l’essència de la ciutat.
L’essència agrària?
Sí, però també la platja. Enguany portarem la platja a la fira amb algun taller, perquè Gavà és platja, muntanya i pla. Tres quartes parts del territori de Gavà són espai natural, és un valor interessantíssim que volem que es vegi a la fira.
L’espàrrec sempre hi ha estat present?
Sí, és l’element central que ens ajuda a explicar la ciutat. Dona valor als conreus, el valor de la cuina amb un producte autèntic que està a prop.
És un producte molt escàs, oi?
És un producte que durant un temps va tenir poca producció per una malaltia que es va detectar als any 80 i es va estudiar als 90. Es van portar llavors noves i es va replantar cada tres anys. Aquesta última dècada la cooperativa de Gavà ha tingut ajuda per comprar llavor de manera continuada i això ha fet que aquest any la producció sigui alta. Tindrem espàrrecs no només per a la fira sinó que es podran comprar a la cooperativa i les fruiteries de Gavà.
Què té d’especial l’espàrrec de Gavà?
Des del punt de vista del tast té un punt d’amargor que alhora és dolç, i té una textura que ben cuinat és fi. És molt agradable aquesta combinació de textures. Els restauradors locals que treballen amb ell expliquen a la gent com es cuina, ho viuen des del cor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.