Societat

Complex imponent, a Sant Julià de Ramis

L’antiga fortalesa militar conté, ara, un hotel, un museu d’art i joies, un heliport i dos restaurants

Ha suposat una inversió de 14 milions d’euros

La passió pel treball minuciós i elegant de les pedres precioses és el fil conductor que caracteritza una gran part de les instal·lacions de la Fortalesa de Sant Julià de Ramis, situada a la muntanya dels Sants Metges. Després de vuit anys d’obres, aquest antic castell fortí s’ha reconvertit en un espectacular complex, que conté dos restaurants, un hotel de cinc estrelles, un museu dedicat a l’art i a la joieria, una àmplia cúpula per a la celebració d’esdeveniments corporatius i socials, sales d’exposicions permanents i altres de temporals, un heliport i estudis per tal que els artistes puguin treballar en les seves creacions. El projecte és impulsat per D’Or Joiers, un negoci familiar amb 60 anys d’història. L’empresa, que ja enllaça tres generacions, la formen gemmòlegs, joiers i dissenyadors, amants de les peces artesanals, de la cultura i la pintura. Segons explica la directora de comunicació de la Fortalesa, Neus Vila, està previst que les instal·lacions s’inaugurin al juny, molt probablement abans de la festivitat de Sant Joan.

Aquesta nova iniciativa, de gestió privada i empresarial, ha suposat una inversió d’entre 13 i 14 milions d’euros. Un dels puntals que hi ha a l’interior del remodelat castell és el D’Or Museum. El president de D’Or Joiers, Ramon López Vergé, va detallar en una convocatòria de premsa que es va fer ahir que aquest espai pretén homenatjar les joies i els artistes que les treballen. L’acte també va ser presidit per l’arquitecte Josep Fuses; el director general de la Fortalesa, Cristian Vallés López, i el reconegut cuiner Jordi Cruz, que és el director gastronòmic executiu del complex. Josep Fuses va qualificar tant “d’atípic” com de “fascinant” l’encàrrec que va rebre de reformular l’emblemàtica fortificació. “Hem intentat respectar al màxim l’obra ja existent, el cos original. I pel que fa a les noves construccions, les hem mirat d’integrar al paisatge utilitzant, per exemple, cobertes vegetals”, va manifestar.

Hi ha 5.898 m² dedicats al museu i 2.839 a l’hotel. La seva arquitectura es projecta a partir del caràcter militar i tàctic de les velles instal·lacions, i amb predomini de materials com la pedra, el formigó i el ferro rovellat. Unit, a més, per un entramat d’estrets passadissos que relliguen les diferents dependències per dins la muntanya.

Hotel de 15 habitacions

Jordi Cruz, amb tres estrelles Michelin i membre del jurat del programa de televisió MasterChef, és el director gastronòmic dels dos restaurants de la Fortalesa. Cruz va remarcar que en el restaurant situat al costat de la cúpula s’hi farà principalment “una cuina tradicional catalana, pensada per a tothom i molt gironina”. En l’esdeveniment d’ahir, de fet, es va començar a obrir boca amb diferents tastets, dels quals va destacar una bola servida calenta i amb un gust molt similar als xuixos. D’Or Museum disposarà d’aquest servei de restaurant cafeteria, on s’oferirà un menú diari d’uns quinze euros.

A banda, dins del Sants Metges Hotel hi ha el restaurant A Tempo, amb capacitat per a entre 40 i 50 persones. Cruz va avançar que aquí hi haurà menú únic, “amb una cuina més arriscada, nova i singular”. La intenció és que la figura del cambrer es fusioni amb la del cuiner, que elaborarà més d’un 80% dels plats davant dels clients. L’hotel és a la part més alta, amb una vista panoràmica de 360 graus. Consta de sala de reunions, piscina, espai wellness, garatge privat i quinze habitacions amb noms de gemmes: deu habitacions dobles de 44 m² i cinc dúplexs, de 52 m². El preu oscil·la entre els 300 i els 400 euros la nit, amb esmorzar gurmet.

L’equip directiu indica que les instal·lacions reuneixen “unes condicions idònies” per programar-hi i fer-hi actes corporatius, congressos, convencions, jornades, sopars de gala, reunions, presentacions de productes, així com casaments. Entre els diferents espais, un dels més sorprenents és la cúpula: una sala d’actes diàfana, de forma ovalada, amb capacitat per a unes 300 o 400 persones i un original sostre fet amb materials naturals. Un nou projecte que, en definitiva, la direcció vol que estigui marcat per tres valors: “l’hospitalitat, l’excel·lència i la passió”.

Hem intentat respectar al màxim l’obra ja existent, el seu cos original
Josep Fuses
arquitectE DEL DESPATX FUSES-VIADER ARQUITECTES
En diversos espais del museu, homenatgem les joies i els artistes que les treballen
Ramon López Vergé
president de l’empresa d’or joiers


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.