Societat

La Múrcia que lluita

Els veïns dels barris del sud de la ciutat continuen reclamant, malgrat la repressió del govern, el soterrament de les vies del tren

Han aconseguit mocions de suport fins i tot del Parlament Europeu i han portat el cas als tribunals, però les obres no s’aturen
Els ciutadans mobilitzats, farts de promeses que no s’acaben complint, han patit la repressió policial i una onada de multes
La Plataforma Soterramiento Murcia no vol l’arribada de l’alta velocitat si no es garanteix que anirà sota terra
El mur de protecció que s’està construint s’ha aixecat a menys d’un metre d’algunes façanes d’habitatges

“Soc el més vell d’aquest grup, perquè molts dels que vam començar als anys vui­tanta ja han pas­sat a millor vida. Ja són gai­rebé 30 anys trac­tant d’eli­mi­nar un acci­dent arti­fi­cial, la par­tició de la ciu­tat per una línia fer­roviària”, explica Joaquín Con­tre­ras, por­ta­veu de la Pla­ta­forma Soter­ra­mi­ento Mur­cia. Aquesta antiga rei­vin­di­cació ha pres pro­ta­go­nisme des de la tar­dor pas­sada, quan els veïns dels bar­ris del sud, farts de pro­me­ses incom­pler­tes en relació al soter­ra­ment d’un traçat fer­ro­vi­ari que els aïlla de la resta de la ciu­tat, van optar per mobi­lit­zar-se cada dia, en algu­nes oca­si­ons impe­dint la cir­cu­lació dels trens.

El 12 de setem­bre, men­tre Cata­lu­nya veia com s’acce­le­ra­ven les actu­a­ci­ons judi­ci­als con­tra el referèndum de l’1 d’octu­bre –amb la Fis­ca­lia recla­mant als Mos­sos que bus­ques­sin i comis­ses­sin urnes–, els veïns de Múrcia començaven a patir en pri­mera per­sona les càrre­gues poli­ci­als: en la pri­mera nit d’inci­dents a les vies més d’una vin­tena de per­so­nes van resul­tar feri­des per les actu­a­ci­ons de les uni­tats anti­a­va­lots de la Policía Naci­o­nal.

RES­POSTA CIU­TA­DANA

La res­posta de la ciu­ta­da­nia mur­ci­ana no es va fer espe­rar i el 30 de setem­bre més de 50.000 per­so­nes van sor­tir al car­rer recla­mant que les pres­ses per acon­se­guir l’arri­bada de l’AVE no ser­vis­sin d’excusa per man­te­nir les vies del tren en superfície i per exi­gir que es com­plis­sin els com­pro­mi­sos de soter­ra­ment. Va ser la mani­fes­tació més gran que s’ha vist mai a Múrcia, una fita històrica que va superar totes les expec­ta­ti­ves, però l’endemà va ser l’1 d’octu­bre i la pro­testa va que­dar en segon terme, amb el focus mediàtic cen­trat a Cata­lu­nya.

Tot i això la pressió popu­lar va acon­se­guir un pri­mer com­promís per part del minis­tre de Fomento, Íñigo de la Serna, per soter­rar una mica més d’un quilòmetre de vies apro­fi­tant les obres de l’arri­bada de l’alta velo­ci­tat. Però els veïns no hi estan d’acord, volen tot el tram urbà soter­rat i no con­fien en la pro­posta de por­tar l’AVE a la ciu­tat pri­mer en superfície, de manera pro­vi­si­o­nal, fins que no hi hagi pres­su­post per fer el soter­ra­ment defi­ni­tiu.

“A Valla­do­lid esta­ven en una situ­ació equi­pa­ra­ble a la nos­tra. Allà es va crear la Soci­e­dad Valla­do­lid Alta Velo­ci­dad, que ara s’ha hagut de dis­sol­dre perquè no ha pogut fer front a les pèrdues que tenia. Allà també es va expli­car a la ciu­ta­da­nia que l’AVE pas­sa­ria en superfície de manera tem­po­ral, però ara, com que la soci­e­tat ha fet fallida, ja saben que el traçat en superfície serà defi­ni­tiu i que no hi haurà soter­ra­ment. És el mirall on no ens volem emmi­ra­llar”, explica Con­tre­ras.

TRES DÈCADES DE LLUITA

Aquesta experiència prèvia fa que els mur­ci­ans tin­guin més argu­ments que mai per man­te­nir-se ferms en una lluita que en trenta anys d’història ha pas­sat per dife­rents eta­pes. “El 1989 teníem un alcalde soci­a­lista i lla­vors gover­nava Felipe González, que neces­si­tava acon­se­guir fons per a l’Expo de Sevi­lla i per als Jocs de Bar­ce­lona. Hi havia la con­signa de treure diners d’on fos i es va plan­te­jar apro­fi­tar tots els ter­renys que no es feien ser­vir al vol­tant de les esta­ci­ons de tren”, recorda Con­tre­ras.

A Múrcia, la major part dels trens de mer­ca­de­ries ja no pas­sa­ven per l’estació de la ciu­tat –l’estació del Car­men– i que­da­ven més de 100.000 metres qua­drats sense ús. “L’alcalde soci­a­lista, José Méndez Espino, va reco­llir el mis­satge del govern de González i va treure a infor­mació pública un nou pro­jecte d’estació que man­te­nia les vies en superfície. Era un pro­jecte que cobria d’habi­tat­ges tot l’espai, amb un matís com­ple­ta­ment espe­cu­la­tiu. Això va fer que els veïns ens posséssim en marxa, pre­sen­tant cen­te­nars d’al·lega­ci­ons. Final­ment el pro­jecte és arxi­var”, afe­geix el por­ta­veu de la pla­ta­forma veïnal.

Va ser un pri­mer èxit acon­se­guir atu­rar una pro­posta que hau­ria man­tin­gut les vies en superfície defi­ni­ti­va­ment. A par­tir de l’any 1995 va can­viar el color polític de l’Ajun­ta­ment de Múrcia, que va pas­sar a mans del Par­tit Popu­lar. Des de lla­vors el PP també ha gover­nat la Comu­ni­tat Autònoma. Per tant, fa més de dues dècades que estan en el poder, pri­mer amb majo­ria abso­luta i des de les últi­mes elec­ci­ons en mino­ria a les dues ins­ti­tu­ci­ons. I en tot aquest temps els veïns han man­tin­gut la seva rei­vin­di­cació, ja que el pro­blema, lluny de solu­ci­o­nar-se, s’ha cro­ni­fi­cat.

L’ACORD DEL 2006

Que­den lluny les espe­ran­ces del 2006, quan sem­blava que s’avançava en la bona direcció gràcies a la firma d’un con­veni amb el govern soci­a­lista de Rodríguez Zapa­tero. En aquell acord es dis­se­nyava el nou accés fer­ro­vi­ari a la ciu­tat, apro­fi­tant l’arri­bada de l’AVE. Als afo­res de la capi­tal, el tren ani­ria enfon­sat per un canal des­co­bert –l’ano­me­nat traçat en trin­xera– però en més de qua­tre quilòmetres del nucli urbà pas­sa­ria soter­rat. Es va crear la soci­e­tat pública Mur­cia Alta Velo­ci­dad i es va deci­dir que dels 195 mili­ons d’euros que cos­ta­ria el pro­jecte, 84 es finançarien amb les plusvàlues urbanísti­ques de la reor­de­nació de la zona i la resta, 111 mili­ons, els posa­rien les tres admi­nis­tra­ci­ons impli­ca­des: el Minis­teri de Foment, que assu­mi­ria el 66% de la des­pesa, la Comu­ni­tat Autònoma (el 26%) i l’Ajun­ta­ment (8%).

Els veïns van res­pi­rar tran­quils per pri­mer cop. Però entre el 2010 i 2011 es pro­du­eix l’esclat de la bom­bo­lla immo­biliària a con­seqüència de l’espe­cu­lació estesa a tot arreu, també a Múrcia, on havien apa­re­gut com bolets urba­nit­za­ci­ons en zones d’hor­tes. En qual­se­vol cas, cauen les pre­vi­si­ons d’acon­se­guir diners amb les plusvàlues urbanísti­ques i el pro­jecte de soter­ra­ment s’aparca en espera de temps millors.

La situ­ació con­ti­nua igual fins al 2012, quan Ana Pas­tor, ales­ho­res minis­tra de Foment, i Ramón Luis Valcárcel, pre­si­dent de la Regió de Múrcia, apos­ten per l’arri­bada de l’AVE en superfície de manera pro­vi­si­o­nal. Evi­dent­ment això pro­voca la indig­nació dels veïns, que des de lla­vors no han dei­xat de mani­fes­tar-se a les vies cada dimarts al ves­pre. Paral·lela­ment, també han por­tat el cas als tri­bu­nals, amb dues denúncies pen­dents a l’Audi­en­cia Naci­o­nal, i s’ha gene­rat un movi­ment social que ha acon­se­guit moci­ons de suport fins i tot al mateix l’Ajun­ta­ment de Múrcia, al Par­la­ment regi­o­nal, al Congrés dels Dipu­tats i al Par­la­ment Euro­peu.

Però Adif, l’ope­ra­dora de la infra­es­truc­tura fer­roviària que depèn del Minis­teri de Foment, manté el pro­jecte i el mes de setem­bre fa aug­men­tar la tensió amb l’inici de les obres del traçat d’alta velo­ci­tat. Les obres impli­quen col·locar noves vies en superfície per a la resta de trens con­ven­ci­o­nals, ocu­pant espai del car­rer Ori­lla de la Vía (un nom prou gràfic) i cons­truint un mur de pro­tecció que en alguns casos es troba a menys d’un metre de la façana d’habi­tat­ges. “Hi ha veïns que pràcti­ca­ment no poden entrar a casa seva, i quan s’han quei­xat, Adif els ha con­tes­tat que si no poden entrar de cara, que entrin de cos­tat. Fins a aquest punt arriba la seva pre­potència”, explica Joaquín Con­tre­ras. I el pit­jor de tot és que entre aquests trens que cir­cu­len a tocar d’edi­fi­cis habi­tats –més de noranta al dia–també n’hi ha de mer­ca­de­ries peri­llo­ses. “Alguns venen de la zona petroquímica d’Escom­bre­ras i por­ten butà, propà, nafta, líquids infla­ma­bles...”, afe­geix el por­ta­veu dels veïns.

No és estrany, doncs, que la mobi­lit­zació i les pro­tes­tes s’hagin man­tin­gut durant aquests últims mesos. El setem­bre i l’octu­bre s’orga­nit­zen acam­pa­des a les vies que són desa­llot­ja­des amb violència i les imat­ges dels anti­a­va­lots com­pe­tei­xen amb les de les càrre­gues poli­ci­als a Cata­lu­nya. Però els veïns con­ti­nuen resis­tint i es fan virals a les xar­xes soci­als les seves pro­tes­tes. Lla­vors s’enfron­ten a una allau de mul­tes per part de la Dele­gació del Govern, amb imports de fins a 2.000 euros, que gene­ren una cam­pa­nya de soli­da­ri­tat per poder-les pagar. Es donen situ­a­ci­ons tan esperpènti­ques com la d’un veí mul­tat amb 1.000 euros per haver par­ti­ci­pat en les pro­tes­tes i, després, haver-se col·locat davant el perímetre poli­cial “men­jant pipes en acti­tud des­a­fi­ant”.

LA PAS­SA­REL·LA

L’últim greuge que han patit els veïns ha estat la cons­trucció, a mar­xes forçades, de la pas­sa­rel·la del pas a nivell de San­ti­ago el Mayor, una estruc­tura de tres pisos d’alt que és necessària perquè l’alta velo­ci­tat evi­dent­ment no per­met pas­sos a nivell.

“Té un defecte de forma. No s’han fet fona­ments, s’ha posat direc­ta­ment sobre la vorera. L’empresa que ha fet les obres, Aldesa, fa poc ha vist com queia una estruc­tura sem­blant que havia aixe­cat a Mèxic per no haver fet cor­rec­ta­ment els càlculs de cimen­tació i els estu­dis geotècnics. Per això, com a mesura cau­te­lar, vam dema­nar a la Fis­ca­lia que es para­litzés l’obra”, asse­gura Con­tre­ras.

Evi­dent­ment, la pas­sa­rel·la, amb 100 esgla­ons de pujada i 100 de bai­xada, és un obs­ta­cle greu per a la mobi­li­tat. I la solució de posar ascen­sors no sem­bla prou eficaç per a un pas que cada dia té un trànsit d’unes 20.000 per­so­nes, segons els càlculs dels veïns. Sense obli­dar el tema de la segu­re­tat per­so­nal. “Qui garan­teix la inte­gri­tat física de les per­so­nes que hi pas­sin quan sigui de nit? S’ha ins­tal·lat entre dos car­rers per on no cir­cu­la­ran cot­xes, on es redu­eix el trànsit de per­so­nes i que per tant que­da­ran més soli­ta­ris. Ima­gi­nin a les nits d’hivern, havent d’uti­lit­zar un ascen­sor sense saber qui t’espe­rarà a dalt. Si patei­xes un atac no ser­virà de res cri­dar, ningú no et sen­tirà enmig de les vies i a una alçada de tres pisos. Aquesta pas­sa­rel·la és segura sobre­tot per al delicte”, es quei­xava fa foc María Dolo­res García, una veïna de la zona. Però mal­grat tots els entre­bancs la Pla­ta­forma Soter­ra­mi­ento Mur­cia no desis­teix.

“No para­rem, a vega­des les for­ces fla­que­gen, però no cau­rem en pro­vo­ca­ci­ons i con­ti­nu­a­rem actu­ant de manera pacífica”, insis­teix Con­tre­ras. I de moment la via legal ha obert una escletxa d’espe­rança: l’Audi­en­cia Naci­o­nal ha accep­tat un recurs d’una veïna per estu­diar si les obres com­plei­xen la nor­ma­tiva ambi­en­tal.

LES XIFRES

180.000
Aquesta és la xifra aproximada de veïns del sud de Múrcia que han de travessar les vies per poder anar al centre de la ciutat.
60,1 MILIONS
El sobrecost de les obres de l’AVE a la regió de Múrcia, segons l’informe d’un jutjat que investiga una suposada trama de corrupció vinculada a les obres.

Provocacions

Soterramiento Murcia s’ha desmarcat sempre de qualsevol ideologia política, encara que des de la delegació del govern a la regió se’ls intenta vincular amb radicals d’esquerres. Fins i tot se’ls ha volgut desacreditar relacionant-los amb independentistes. Però els líders regionals del PP –els mateixos que han gestionat les estades gratuïtes en hotels per als policies de l’1 d’octubre– van quedar decebuts quan, coincidint amb l’Enterrament de la Sardina, un grup de catalans –i d’altres ciutadans de l’estat– van ser a Múrcia donant suport als veïns sense que es produís cap mena d’incident.

Fets consumats

L’any vinent hi ha municipals i autonòmiques a Múrcia i el PP vol recuperar les majories absolutes que va perdre el 2015. La foto de la inauguració de l’AVE és imprescindible. “Van amb l’estratègia dels fets consumats” explica Joaquín Contreras, mentre lamenta l’actitud caciquista dels polítics “que no han vetllat pels ciutadans normals”. “Aquí la situació de clientelisme polític és de manual. Els empresaris, els col·legis professionals, les entitats subvencionades, les penyes... tots són els palmeros del poder i actuen d’acord amb els seus interessos. Però la nostra força és que som transversals”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia