Societat

El cel és a tocar

El Parc Astronòmic del Montsec brinda l’oportunitat de descobrir les nits més serenes el cel farcit d’astres i estels

Si fóssim amants dels tòpics hauríem de dir que, com el seu nom indica, el Montsec és una terra aspra, neta, de cels clars, que ha sabut transformar el despoblament i la poca densitat lumínica en un actiu que li ha permès aconseguir el certificat internacional Destí Turístic Starligh, que en un dels seus apartats aposta per “fomentar el turisme responsable, en totes les seves manifestacions i ha d’integrar el paisatge del cel nocturn com un recurs a preservar i valorar en tots els destins”. En aquest aspecte, vint-i-quatre municipis de la serra –divuit de la Noguera i sis del Pallars Jussà– ofereixen unes nits inoblidables, ja que la simbiosi entre ciència i turisme permet no tan sols gaudir de l’observació del cel més transparent, sinó també descobrir els valors naturals, culturals i paisatgístics d’aquells entorns. Al Montsec s’hi ha d’anar sense presses, sabent que és un indret tan singular que allà el 2008 es va inaugurar el PAM (Parc Astronòmic Montsec), una iniciativa de la Generalitat que va aprofitar les característiques úniques, baixa pluviometria (inferior a 500 mm/any), humitat moderada, un percentatge elevat de nits serenes, l’altitud respecte del nivell del mar i la notable distància a la costa mediterrània per emplaçar-hi l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) i el Centre d’Observació de l’Univers (COU), i oferir un complet programa científic que capta l’atenció dels interessats. Els quatre quilòmetres que hi ha entre Àger i el parc astronòmic porten a un món en què es confabulen la ciència i la fantasia, i els visitants es poden delectar amb la visita a l’Ull del Montsec, planetari multimèdia 3D digital amb una cúpula mòbil de dotze metres de diàmetre, on es realitza la projecció de l’espectacle We are Stars - Som Estrelles. La sessió es completa amb l’explicació del cel de la nit i l’obertura de la cúpula per tal d’observar el cel real, a més hi ha l’oferta del parc de telescopis del Centre d’Observació de l’Univers, on es pot fruir amb l’exposició permanent dels àmbits amb què treballa, des de l’astronomia fins a la fauna, la flora o la geologia d’un país i un paisatge particulars.

El 2012 va començar

Segons el calendari maia, el 2012 s’havia d’acabar el món, però al Montsec podríem dir que hi va començar, ja que va ser aquell any que el seu cel i la muntanya van ser avaluats mitjançant els processos d’auditories astronòmica i turística establerts per la Fundació Starlight per tal de poder certificar la seva idoneïtat. A principis del 2013, l’avaluació la va certificar com a Destí Turístic Starligh, una de les millors destinacions del món per veure astres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.