Societat
Receptes municipals
L'Ajuntament de Tàrrega assumeix el cost dels medicaments per a persones amb pocs recursos excloses de la resta d'ajuts
Sols és per a malalties de llarga durada
Per alguns pacients, la compra de medicaments és una despesa que els desequilibra un pressupost personal precari, malgrat els ajuts de la Seguretat Social i Serveis Socials. Fa un any, metges del CAP de Tàrrega van detectar que alguns malalts no prenien la medicació prescrita, especialment quan és de llarga durada i en malalties cròniques que no posen en risc imminent la salut. L'Ajuntament de Tàrrega acaba de posar en marxa el programa Recepta Social, amb què vol solucionar el problema, i arrenca amb una partida de 10.000 euros.
Els Serveis Socials del Consell Comarcal de l'Urgell “cobreixen la demanda de famílies en situacions de pobresa, però tenen un límit basat en la renda. Hi ha persones que han de retallar en medicaments i se situen a la frontera de renda dels receptors d'aquest ajuts”, explica Joan Fornsubirà, regidor d'El Comú de Tàrrega i impulsor d'aquest banc de medicaments públic. El serveis socials tenen una despesa màxima de 500 euros per persona i any per a ajuts d'urgència, però també s'inclouen subministres, alimentació, a més de medicaments. “Si el cost del tractament és superior o especialment els malalts crònics, no s'hi podia fer front”, explica la regidora de Serveis Social de Tàrrega, Noèlia Soto. A l'agost passat una de les farmàcies targarines va detectar el cas d'un malalt que requeria medicació per recuperar-se d'un trasplantament. La medicació és cara, no s'ho podia permetre i inicialment la farmàcia en va assumir el cost a títol individual. “Quan ens en vam assabentar, vam activar ajuts d'emergència i va ser atès per una assistent durant quinze dies”, explica Soto.
L'àrea ha treballat durant un any amb farmàcies, el CAP i el consell per fixar un protocol i donar resposta a aquests casos. “Les bases són atendre malalts que requereixin medicació continuada recomanada per l'ICS, que no puguin fer front al pagament de les medicines, amb els criteris ja fixats pels Serveis Socials”, diu Soto.
El protocol assegura un “circuït acotat” per poder aconseguir el finançament dels medicaments. Així, el funcionament de la Recepta Social s'activa quan els metges detecten un cas, que es revisa amb l'assistent social del CAP. Si es determina que no pot ser inclòs en cap altra línia d'ajut, el cas es coordina amb els serveis socials comarcals: “La definició de vulnerabilitat sols la pot fixar un treballador social”, explica Soto. Els beneficiaris disposaran d'una acreditació personalitzada i podran recollir els medicaments a la farmàcia gratuïtament o en copagament, en funció del cas. Quatre de les cinc farmàcies de Tàrrega s'hi han adherit. “Facturarem directament a l'Ajuntament. La iniciativa és positiva”, afirma Montse Abad, farmacèutica de X. Robinat. El programa es revisarà a l'any vinent: “Veurem com ha funcionat i si hem aconseguit fer aflorar la pobresa en medicaments.” El consistori farà una jornada de divulgació entre els metges del CAP. “Sols funcionarà si són proactius”, considera Fornsubirà.