fira gastronòmica
intoxicació
Alguns visitants de la Fira del Conill, amb vòmits i diarrea
L'Agència de Salut Pública investiga un cas de toxiinfecció alimentària
Es té constància de 28 afectats, tots ells amb una simptomatologia lleu, que haurien consumit uns raviolis farcits de conill
L'Agència de Salut Pública investiga una toxiinfecció alimentària que ha afectat alguns dels visitants de la Fira del Conill, que es va celebrar aquest cap de setmana passat a Vilafant. Ahir es tenia coneixement de 28 afectats, tots, segons indiquen els serveis mèdics, amb una simptomatologia lleu i de poca durada. Els afectats van començar a tenir símptomes al cap de nou o deu hores d'haver consumit el producte en mal estat i, en tots els casos, van tenir els mateixos símptomes: vòmits, mal estar i diarrea, que van remetre al cap d'un període d'entre 12 i 24 hores. Alguns dels afectats van ser atesos en centres de salut, però cap va requerir hospitalització.
Nou restaurants
Les investigacions se centraran ara a determinar l'establiment que ha estat l'origen de la toxiinfecció, però de moment ja s'ha determinat que el presumpte aliment implicat serien uns raviolis de pasta farcits de conill amb salsa. Nou restaurants tenien parada aquest diumenge passat en la mostra gastronòmica de la XXI Fira del Conill i s'hi podien degustar diferents preparacions per la compra d'un tiquet de 5 euros.
Consol Cantenys, alcaldessa de Vilafant, va confirmar que, arran de les trucades de veïns per queixar-se dels mateixos símptomes, l'Ajuntament va avisar els serveis de salut, els va facilitar les dades dels afectats i es va activar el protocol i les comprovacions previstos per a aquests casos.
L'Agència de Salut Pública investiga ara les instal·lacions, la higiene, la manipulació dels aliments i els autocontrols de l'establiment on s'haurien elaborat els raviolis per confirmar la manera com s'ha originat la contaminació dels aliments i el microorganisme causant. Segons l'Agència de Salut, una intoxicació alimentària és una malaltia causada per la ingesta d'aliments contaminats amb substàncies nocives per a l'organisme, com ara les toxines procedents de certs bacteris i fongs patògens, els contaminants químics o alguns tòxics naturals presents en els aliments, com per exemple les toxines d'alguns bolets o d'alguns peixos. Aquestes contaminacions es poden produir per manipulacions inadequades dels aliments durant la seva preparació o conservació.