La recepta electrònica estarà implantada el juny d'aquest any a tota la demarcació
Només es fan en CAP de l'ICS, però s'espera que s'hi incorporin els de Sagessa, i la Xarxa Santa Tecla fa proves al CAP Llevant
Ara per ara, a la demarcació ja s'han dispensat més de 60.000 receptes electròniques, una xifra que s'anirà incrementant amb la implantació del sistema a tots els centres d'atenció primària que queden per connectar a la xarxa. L'Institut Català de la Salut ja ho fa als seus CAP, força dels quals ja operen amb el nou sistema, mentre que la Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla va començar tot just la setmana passada una prova pilot al CAP Llevant de Tarragona, per estendre la implantació a la resta de centres assistencials més endavant. Sagessa preveu incorporar-s'hi aquest mes, de manera que la implantació s'anirà fent a mesura que el sistema s'instal·li als CAP i que es formin els metges fins a arribar a la total cobertura al mes de juny. D'aquesta manera, en formaran part totes les farmàcies del Camp de Tarragona i els 33 equips d'atenció primària existents.
Tres municipis pendents
Pel que fa a les farmàcies, pràcticament totes les de la demarcació ja estan a punt per començar a dispensar amb el nou format (de fet una bona part ja ho fan), a excepció de tres: a Capçanes, el Molar i Barberà de la Conca, perquè aquests municipis no disposen de cobertura ADSL ni RDI. Per aquest motiu, farmacèutics i departament estan pendents que Telefònica hi instal·li un altre tipus de línia que garanteixi a la vegada l'alta velocitat i la seguretat i privadesa de les dades que s'han de transmetre.
Salvant aquestes excepcions, Carles Llop, que és el responsable de la unitat de farmàcia dels serveis territorials de Tarragona, explica que calculen que cap al mes de juny la cobertura de la recepta electrònica serà total a la regió sanitària del Camp de Tarragona. D'aquesta manera, s'haurà completat a tota la demarcació la instal·lació i entrada en funcionament de la recepta electrònica, ja que les Terres de l'Ebre va ser un dels dos territoris catalans pioners en la implantació d'aquest sistema fa tres anys.
Reducció de la despesa
La gran pregunta és ara saber si amb aquest nou sistema es reduiran la despesa i el consum de medicaments. Llop puntualitza que més aviat s'espera una «racionalització» de la despesa i el consum perquè «es prendrà la quantitat de fàrmac que toca i quan toca». És a dir, a un pacient que, per exemple, necessita prendre un determinat fàrmac durant tres mesos, el metge li farà la recepta especificant la vigència i la quantitat que ha de prendre. D'aquesta manera, la farmàcia l'hi dispensarà en aquesta mesura, i s'evitarà així fer receptes de medicaments que després no s'acaben de gastar. A més, «el màxim de vigència que té la recepta és d'un any», corrobora Llop. De fet, l'última factura ja va rebaixar-se un 3,5%.
Un dels dubtes que havia manifestat el Col·legi de Farmacèutics de Tarragona era què passaria quan els arribés a una farmàcia una persona amb una recepta d'una altra comunitat, la qual cosa pot succeir cap a l'estiu en zones turístiques. El cert és que el sistema «només funciona per a les persones que viuen a Catalunya» perquè «es necessita el zip de la targeta sanitària». No obstant això, també utilitzaran aquest mateix sistema les persones que tenen filiació a la Seguretat Social i acudeixin a un CAP de Catalunya i recullin la recepta en una farmàcia de Catalunya.
D'altra banda, són els mateixos farmacèutics i els proveïdors sanitaris qui de moment han d'assumir el cost que suposa aquesta despesa en tecnologia.
Tanmateix, el fet que s'implanti la recepta o prescripció electrònica «no significa que s'elimini el paper», diu Llop, ja que conviuran tots dos sistemes. Tant és així que als territoris on s'ha fet la prova pilot, les Terres de l'Ebre i Girona, van arribar a una cobertura de més del 50%.
El repte serà, un cop acabat el desplegament als CAP, estendre la recepta electrònica a la resta de serveis sanitaris. La consellera de Salut, Marina Geli, va explicar que pròximament s'iniciaran proves per incorporar l'atenció especialitzada en l'àmbit hospitalari. Tot i que aquesta és la intenció, Llop ja avisa que, si bé «el concepte és simple, tecnològicament i socialment és complex».
99 àrees bàsiques de salut. Arreu de Catalunya ja són un centenar les àrees bàsiques de salut (ABS) que estan en disposició de dispensar receptes a través del nou sistema. A l'Ebre són totes les àrees, i al Camp, 33 equips.
710 metges. Aquesta és la xifra de facultatius que han rebut la formació i que disposen de la signatura electrònica per prescriure. A Tarragona, és el Col·legi de Metges qui s'encarrega de validar la firma digital.
611 farmàcies. Les oficines de farmàcia de Catalunya que ja facturen amb el sistema electrònic són 611. Al Camp totes estan preparades a excepció de tres, situades en municipis on no hi ha cobertura ADSL.
135.000 pacients usuaris. El Departament de Salut calcula que el nombre de pacients usuaris del sistema eren a finals de gener 135.000, que aniran ampliant-se fins a arribar a la totalitat d'habitants.
2,16 milions de receptes dispensades. 2.160.000 és la xifra de receptes que ja han dispensat les farmàcies catalanes, mentre que a Tarragona es calcula que ja són unes 60.000 les receptes electròniques.
58% de la facturació. L'ABS d'Ulldecona-la Sénia va ser la primera a la demarcació a implantar la recepta electrònica. Les quatre farmàcies implicades van fer el 58% de la facturació amb el nou sistema.