solidaritat
salut
L’Oncotrail 2017 va recaptar un 34% més, 233.768 euros
Els hospitals gironins rebran 158.000 euros de la cursa solidària d’Oncolliga per a millores per tractar el càncer i accelerar diagnòstics al Trueta i a Palamós
La cursa solidària Oncotrail 2017, celebrada l’octubre de l’any passat, va permetre a la Fundació Oncolliga tornar a superar el rècord de recaptació amb un total de 233.768 euros, un 34% d’increment respecte a l’anterior edició. Una mica més de dos terços dels diners, 158.000 euros, es destinaran a millores en la infraestructura assistencial i de diagnosi de set hospitals gironins. En el conjunt de les cinc edicions organitzades, les Oncotrail han servit per aplegar donatius per un valor total de 623.902 euros.
El director de la fundació, Lluís Comet, destacava especialment, els recursos per a l’adquisició d’equips d’anatomia patològica al Trueta i un fibroscopi per a l’ICO, a més de dos microscopis avançats i un micròtom per a l’hospital de Palamós. Són millores cabdals per accelerar la diagnosi, com ara en tumors de laringe o faringe, i evitar que biòpsies i altres proves s’hagin de trametre a Barcelona. D’aquesta manera, es poden guanyar dues o tres setmanes de temps en l’inici dels tractaments.
En altres centres, com ara els hospitals de Santa Caterina, Figueres, Campdevànol o Olot, les inversions se centraran en millores per als pacients i el confort d’acompanyants.
Ja preparen la sisena cursa
La iniciativa tindrà continuïtat per sisè any, els dies 6 i 7 d’octubre, i tornen a apostar pel recorregut circular de 100 quilòmetres amb sortida i arribada a Palafrugell, pels camins de ronda fins a Begur i posteriorment endinsant-se al massís de les Gavarres. Hi tornen a donar suport el Club Atlètic Palafrugell i l’Agrupació Excursionista del municipi, i Comet explicava que per motius logístics –sobretot per la impossibilitat de facilitar aparcament a tots els equips i voluntaris, que l’any passat van arribar a 600–, limiten altre cop la participació a 200 equips d’entre 6 i 8 integrants. Cada formació haurà de fer un donatiu mínim de 1.000 euros –el 2017 alguna va superar els 3.000– i la inscripció s’obre avui, amb prioritat per als equips participants l’any passat. El 28 de febrer s’ampliarà a nous equips.
LA DATA
L’atenció per telèfon al malalt és el nou repte
Part de la recaptació reverteix en la mateixa fundació, i el director argumenta que és necessari perquè els donatius a la prova que organitzen els fan “la competència”, i així garanteixen el futur de l’entitat. Entre els objectius a sufragar amb els diners que s’obtinguin aquest 2018 hi ha el d’engegar un servei estable d’atenció telefònica als malalts, amb professionals formats per atendre dubtes sobre diagnòstics i símptomes en el tractament. La idea és evitar que els pacients recorrin a internet, un canal d’informació que sovint acaba suggerint-los el pitjor escenari i els genera una ansietat afegida.