Salut

Societat

Més enllà de la companyia

La residència geriàtrica municipal Zoilo Feliu de la Bisbal d’Empordà treballa amb els avis una teràpia amb animals

També ofereix una innovadora teràpia amb nadons hiperrealistes, que s’ha desenvolupat al centre

Un gos o un gat són o poden ser animals de companyia. Però a la residència geriàtrica municipal Zoilo Feliu de la Bisbal d’Empordà han volgut fer un pas més i convertir aquests animals de companyia i altres de força curiosos –i que no entrarien en aquest concepte– en una manera de fer teràpia assistida.

L’associació Atagi, fundada a finals del 2014 i especialitzada en la teràpia amb animals a les comarques gironines, visita setmanalment la residència amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones grans amb gossos, cabres o gallines. I és que, un cop presentats animals i persones, comencen els jocs i les moixaines: una estona plena de tendresa i rialles compartides. Des del centre volen agrair als qui fan possible aquesta innovadora experiència.

La residència geriàtrica municipal Zoilo Feliu, que és un centre col·laborador de la Generalitat de Catalunya i pertany a l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, ha estat innovadora a l’hora d’aplicar teràpies. Una d’aquestes teràpies és l’aplicació de nadons hiperrealistes. Una proposta que ja té un projecte i tota una metodologia i que, a més, es va reforçant cada dia amb l’experiència que s’agafa amb una quinzena de residents amb patologies diverses. Durant la sessió, els residents poden agafar el ninot nadó o no, segons la seva situació. Es parla de la vida, dels noms dels familiars i fills, i és a partir d’aquest fil quan es comença la teràpia. Una feina que han impulsat tres professionals: Mar Lavado, educadora social; Mireia Punsí, treballadora social, i Núria Dalmau, psicòloga.

Un altre projecte, i també innovador, és el de la utilització de cartes per connectar gent jove amb els avis. En aquest cas, alumnes de l’escola de Forallac s’escriuen cartes amb avis del geriàtric municipal per conèixer-se. Un treball que ajuda els avis a relacionar-se i fomenta els valors en els alumnes. El projecte es va iniciar l’any passat. Dos professors de l’escola de Forallac, Lluís Vilar i Marc Quer, el van impulsar per treballar els valors. Mar Lavado, educadora social del geriàtric, explica que en van veure el potencial. El treball es fa seguint una metodologia. Després d’un primer contacte, en què professionals del geriàtric expliquen als alumnes què és un centre d’aquestes característiques i quina tipologia d’usuaris hi ha, com ara residents amb problemes de memòria, es treballa amb els avis.

La Zoilo Feliu és una residència assistida i centre de dia per a persones grans o amb risc d’exclusió social. El centre vetlla per adaptar-se a les principals necessitats de cada usuari, tenint en compte el seu context psicosocial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia