Els pacients també s’apunten a la vaga
Els centres sanitaris continuen estranyament buits, en part perquè molts malalts no acudeixen a les cites programades per la possibilitat de no trobar-hi el metge
Hospitals com el de Mataró suspenen intervencions quirúrgiques
Més enllà de la incidència als centres d’atenció primària, gestionats per l’ICS en un 80%, la vaga també està repercutint en la sanitat concertada, com és el cas de la xarxa d’hospitals comarcals de Catalunya. Al de Mataró, per exemple, la davallada d’activitat ahir al matí era més que evident. “Més que una vaga de metges, això també sembla una vaga de pacients”, coincidien a assenyalar diferents facultatius que ahir van treballar. “Dilluns em van fallar més de la meitat i avui també uns quants”, completava la Núria, psiquiatra del servei de salut mental i addiccions.
Efectivament, els passadissos de l’hospital de referència del Maresme estaven estranyament buits durant el matí. “Tenim la impressió que la gent ha sentit que hi havia vaga i ha decidit no assistir a les visites concertades, sense saber si el seu metge en feia o no”, comentaven dues administratives encarregades de programar visites que estaven fent petar la xerrada sense ningú a la finestreta, quan normalment tenen llargues cues. “Ens imaginàvem que tindríem molta feina donant explicacions als pacients i frenant els més enfadats però, tot i que la vaga s’ha notat molt, en general hem estat molt tranquils i hi ha hagut molta comprensió”, hi afegien.
El Consorci Sanitari del Maresme va informar ahir que la vaga va ser secundada per un 62% dels metges d’atenció primària i un 34% dels metges de l’hospital. Una de les àrees amb més afectació va ser la quirúrgica, on l’absència de metges va obligar a ajornar part de les cirurgies programades. Això va encendre alguns pacients, mentre que d’altres s’enfilaven per les parets perquè no podien tornar a casa. És el cas de la Núria, una dona del Masnou que divendres va ingressar per una colitis. “Ja està bé i sense medicació, però ens diuen que no li donen l’alta perquè tenen molta feina i no hi ha prou metges. Li donaran menjar i a veure si a la tarda marxem”, explicava el seu company amb resignació a l’entrada de l’hospital.