Salut

Pla de Salut per anticipar-se a la crisi climàtica

El programa actuarà en la prevenció desenvolupant indicadors i identificant els col·lectius més vulnerables

La repercussió del canvi climàtic sobre la salut de les persones ja no és una amenaça, sinó una realitat. L’any 2018, 3.500 persones van perdre la vida de manera prematura per culpa de la contaminació de l’aire, les onades de calor, les inundacions i altres formes que va prendre l’emergència climàtica. Per aquest motiu, el Departament de Salut va presentar ahir en roda de premsa un nou programa que pretén, a més de donar una resposta als efectes del canvi climàtic, anticipar-s’hi a partir de l’elaboració d’informes i protocols i de la implementació de polítiques que permetin l’adaptació al nou entorn. La consellera de Salut, Alba Vergés, va destacar la importància que aquest programa tindrà per “dissenyar i aplicar polítiques i actuacions” que previnguin l’impacte del canvi climàtic en la salut, i hi va afegir que es tracta de “la màxima amenaça global per a la salut del segle XXI”.

El nou programa implicarà la creació d’un comitè científic format per assessors experts i d’un equip de coordinació per al canvi climàtic dins de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, que es coordinaran amb la resta de departaments del govern per combatre el canvi climàtic des de diversos àmbits.

“Ja estem responent a aquesta emergència, però ara ens hi podrem anticipar i respondre-hi millor”, hi va afegir el secretari de Salut Pública, Joan Guix, que va explicar que el programa impulsarà la recerca i establirà indicadors i protocols per facilitar l’acció del personal sanitari. I és que un dels objectius del programa és empoderar els professionals i la població, a través d’una oferta formativa en relació amb l’emergència climàtica i amb consells i informació, respectivament.

Per això, es preveu la creació d’un lloc web per a professionals i particulars que recollirà la informació sobre el tema i inclourà recomanacions d’actuació per a casos concrets i consells. Amb el programa, Catalunya s’alinea també amb l’Estratègia 2020 de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que proposa a les autoritats competents enfortir els serveis i competències en salut pública perquè esdevinguin un dels pilars per fer front als nous reptes de la població.

L’impacte del canvi climàtic en la salut de les persones adopta diverses formes segons el territori. Una de les més preocupants són les onades de calor: l’estiu del 2018 es van registrar 27 morts en 60 dies per elevades temperatures. La contaminació atmosfèrica suposa un risc cada vegada més gran, especialment per a les persones més vulnerables, com ara els infants, la gent gran i les persones amb malalties respiratòries. L’any 2019, a Catalunya, s’ha superat 125 vegades el límit d’ozó establert i nou vegades el límit d’alerta. El mateix va passar amb les partícules PM2,5, a les quals s’atribueix la mort prematura de 351 persones l’any 2018.

A més, l’augment de la temperatura i l’increment de les migracions han afavorit la detecció de virus que fins ara no estaven registrats a Catalunya, com el dengue, el Zika i el chikungunya. De la mateixa manera, es tem que la qualitat de l’aigua i la seguretat alimentària es posin en risc en els propers anys.

LA FRASE

El canvi climàtic és la màxima amenaça global per a la salut del segle XXI
Alba Vergés
consellera de salut

LA XIFRA

3.500
persones
han mort de manera prematura a tot Catalunya pels efectes del canvi climàtic el 2018.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.