La Covid-19 arriba a dues universitats: la UdG i la UAB
A Girona ha resultat afectada una professora de la Facultat de Turisme, on ahir s’hi va extremar la neteja per incrementar el grau de desinfecció
A Bellaterra, en canvi, no van caldre mesures
Segon cas de coronavirus en l’àmbit acadèmic a la ciutat de Girona i primer en el de l’àrea de Barcelona. La UdG va comunicar ahir que una professora de la Facultat de Turisme ha donat positiu en les proves que se li van fer. Seguint les recomanacions de Salut Pública, aquest dimecres es va dur a terme una neteja sistemàtica dels espais de la universitat gironina on ha estat la docent, amb l’objectiu d’incrementar el grau de desinfecció i evitar nous contagis (per exemple, es va tancar el seu despatx i la sala de juntes on va participar en una reunió, i alguns professors han quedat confinats a casa). El Departament de Salut va especificar que la dona va contraure el virus SARS-CoV-2 arran del contacte mantingut amb una altra persona afectada per la malaltia Covid-19. Malgrat la situació, la universitat segueix amb normalitat les classes, ja que s’ha garantit a la comunitat educativa que pot continuar “l’activitat acadèmica ordinària” sense problemes; i s’insta els alumnes i el personal del centre a mirar totes les novetats a través de la intranet i del canal Alertes UdG de Telegram. I, “per prudència i responsabilitat”, es va decidir suspendre el Tourism Job Forum, que estava previst per avui.
S’han pres, així mateix, mesures d’aïllament envers les persones que han tingut un contacte més estret amb la professora, i se’ls anirà efectuant un seguiment. Fonts de la universitat van informar a l’ACN que la docent es va començar a trobar malament i els dos últims dies no va impartir classe, sinó que va desenvolupar bàsicament les labors al seu despatx de la Facultat de Lletres i Turisme, al campus del Barri Vell. I és que, degut al fet que havia tingut contacte amb una altra persona afectada, quan la dona va notar els primers símptomes va témer que podia haver contret el virus, i va optar per no fer classe i evitar així propagar-lo als alumnes.
En un comunicat intern que la Universitat de Girona va enviar ahir als estudiants i al personal del centre s’hi va exposar la situació i també s’hi van adjuntar una sèrie de consells. Es recomana posar-se en contacte amb el 061 en cas de símptomes que incloguin febre, malestar general, sensació de falta d’aire o altres similars als d’una grip. I, a més, es demana i “s’agraeix” que es comuniqui la situació personal a l’Oficina de Salut Laboral de la Universitat ([email protected]).
Més enllà de la UdG, Salut va anunciar ahir que ha resultat afectat pel coronavirus un home resident a Girona, de 52 anys, que també havia tingut contacte amb una altra persona que tenia la malaltia Covid-19. Així han augmentat a sis els veïns de la capital gironina que han contret el virus. El primer episodi va transcendir dissabte passat. Es tracta d’una dona de 52 anys, treballadora del Servei Municipal d’Ocupació (SMO). Va agafar la infecció en un viatge a Milà. En el mateix viatge –que va tenir lloc entre els dies 14 i 16 de febrer– també van contraure el SARS-CoV-2 dues familiars seves, de 16 i 20 anys. La noia de 16 anys és alumna de l’institut Sobrequés de Girona, que és el primer centre educatiu de Catalunya on es va activar el protocol per aquest cas de malaltia Covid-19 un cop es va tenir coneixement dels fets, el diumenge 1 de març. I just l’endemà a la tarda, Salut va notificar un altre positiu d’afecció per coronavirus SARS-CoV-2 a la capital gironina. La perjudicada és una noia de la ciutat de 20 anys. El seu estat era lleu i el contagi també va ser per contacte amb un cas anteriorment confirmat.
Calma a Bellaterra
L’altre episodi corroborat de Covid-19 en l’àmbit universitari té a veure amb una alumna de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). L’estudianta s’hauria contagiat amb el SARS-CoV-2 arran del contacte amb una persona que ja havia desenvolupat la Covid-19. Tan bon punt en van tenir coneixement, els responsables de la UAB van contactar amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat) per reportar els fets. Els serveis mèdics es van ocupar de la detecció de la gent del cercle familiar i universitari de l’estudianta per tal de prendre les mesures preventives adequades. I, un cop enllestides aquestes gestions, l’Aspcat va parlar amb la rectora de la UAB, Margarita Arboix, per informar que no caldria adoptar cap mesura específica addicional, ni en l’àmbit de l’aula ni del centre.
La UAB va enviar un comunicat als estudiants i al professorat de la Facultat de Veterinària informant del cas. En paral·lel també es va explicar a la resta del campus universitari de Bellaterra que se segueixen les directrius dictades pel Departament de Salut i el Ministeri de Sanitat. Amb tot, la UAB no va aclarir si la no necessitat d’aplicar a la facultat les mesures higièniques que se solen activar quan es confirma un positiu tenia a veure amb el fet que l’alumna no hi havia anat recentment, amb la impossibilitat de concretar els seus moviments al centre o amb el fet que la seva activitat ja no implicava cap risc de contagi per a la resta d’estudiants i docents.
LA FRASE
Facilitats per al retorn d’Erasmus
El tancament de les universitats a Itàlia i el fet que França i Grècia també es plantegin mesures restrictives de la mobilitat pel coronavirus podria afectar de ple el programa Erasmus+. Fonts universitàries indicaven ahir que, tot i que fins ara el retorn dels alumnes que estudien fora ha estat testimonial, el tancament dels centres italians és possible que provoqui un retorn “massiu” en els pròxims dies, no tant per precaucions sanitàries sinó acadèmiques, davant “la possibilitat que el tancament s’allargui”. Si aquest fos el cas, se’ls permetria matricular-se fora de termini a la seva universitat per reprendre el curs.