Pla pilot de rehabilitació cardíaca a Cassà
S’estendrà a altres poblacions gironines i permetrà al pacient fer activitat física controlada prop de casa
L’Associació Gironina de Prevenció i Ajuda a les Malalties del Cor, Gicor, ha iniciat a Cassà de la Selva amb el suport de CatSalut un pla pilot de la tercera fase de la rehabilitació cardíaca que ara vol estendre “a tot el territori gironí a través de convenis amb els ajuntaments”. A la demarcació de Girona es produeixen uns 400 infarts de miocardi a l’any, segons va assegurar ahir el doctor Miquel Carreras, gerent de la regió sanitària de Girona, en la presentació pública de la fase que es va fer a Girona davant una cinquantena de professionals.
Aquesta tercera fase, que no existia fins ara, consistirà a continuar amb la rehabilitació que el malalt va iniciar en la segona fase: exercici, dieta, mentalitzar el malalt que té una malaltia, apartar el tabac i l’alcohol de la dieta, entre d’altres, però ho farà acompanyat d’un professional, més a prop de casa seva i sense haver-se de desplaçar a l’hospital Santa Caterina, que ara per ara és l’únic lloc on es pot fer la rehabilitació cardíaca.
És per això que Gicor ha volgut implantar aquesta nova fase perquè, segons va dir Josep Maria Vidal, president de l’entitat, consideren que és “necessari” i saben “que l’administració no arriba a tot arreu”, i vol ser “un complement de la sanitat pública” sense “fer cap competència a ningú” ni “obtenir beneficis econòmics”.
Fins ara quan un malalt tenia un infart ingressava a l’hospital cinc o sis dies i allà ja hi havia un primer contacte amb la rehabilitació: consells dietètics, hàbits de tabac i exercici. “La primera fase és una mentalització de la malaltia i començar a tenir present que hauràs de fer tota una sèrie d’exercicis per recuperar-te”, va dir Carreras. La segona fase es fa a la unitat de rehabilitació de l’hospital Santa Caterina –no totes les cardiopaties permeten fer-la–. Allà, després d’una valoració inicial, es fa una rehabilitació amb exercici adaptat al pacient i acompanyat per un dietista i un psicòleg. I després de tres mesos de rehabilitació, el pacient continua l’exercici a casa. La unitat de rehabilitació del Santa Caterina tracta 150 malalts a l’any. “L’experiència d’aquests dotze anys a Santa Caterina és que la segona fase no només es faci en aquest hospital sinó en altres indrets de la regió sanitària de Girona i es pugui desenvolupar també a Catalunya”, va dir Carreras.
Per la seva banda, el cap de cardiologia de l’hospital Josep Trueta i del Santa Caterina, que no va poder ser a la presentació però que va deixar el seu discurs escrit, va dir que com a cap de cardiologia li queden tres projectes: el primer és la nova sala d’intervencionisme; el segon, que tardarà més temps, la nova unitat coronària, i el tercer, “un projecte que ja està en marxa”, que és la unitat de prevenció cardiovascular.