Sanitat avala la fabricació de dos respiradors i preveu validar-ne d’altres aviat
El ministeri anuncia la producció de 300 equips diaris a Seat i 100 a Madrid
L’Agència del Medicament estudia donar el permís a quatre models més
El primer dels models catalans de respiradors d’UCI impulsats aquestes darreres setmanes està a punt de rebre l’aval de l’Agència Espanyola del Medicament i el Producte Sanitari (AEMPS) i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, donava per fet ahir que es començarà a fabricar immediatament a la planta de Martorell de Seat –un altre ja es produeix a la fàbrica de material sanitari Hersill de Madrid. El prototip Oxigen-IP dissenyat per la tecnològica barcelonina Protofy.xyz sota la direcció mèdica del Clínic, Can Ruti i la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB, serà fabricat a la línia de muntatge que a Martorell Seat destinava a la producció del model León i que ha dedicat ara a l’emergència sanitària.
Qüestió d’hores
L’inici de la producció industrial en sèrie estava ahir pendent de la certificació sobre les garanties elèctrica i electromagnètica dels respiradors, però el ministre donava per fet que el vistiplau seria cosa d’hores. De fet, fonts de Seat informaven a l’ACN que ahir s’estaven fent les proves de laboratori per confirmar que el respirador Oxigen-IP és elèctricament segur i no produeix interferències electromagnètiques amb altres equips essencials de les unitats de cures intensives (UCI). Fins a 140 treballadors de la planta de Martorell podrien fabricar ja 100 respiradors diaris aquest final de setmana i, amb un segon torn que s’està organitzant, arribar fins als 300 de producció diària la setmana vinent. Per la seva banda, la fàbrica Hersill de material sanitari de Móstoles (Madrid) comença avui ja a produir en sèrie 100 unitats diàries del model de respiració assistida ja aprovat per l’AEMPS.
El model Leitat, a punt
L’agència espanyola del medicament confirmava abans-d’ahir que treballa per certificar sis models “en un estat bastant avançat” respecte a altres prototips que es troben en fase primera. L’AEMPS recorda que els respiradors són equips “invasius molt precisos i complexos” i que cal garantir la seguretat i la salut de pacients i voluntaris. Per la seva banda, Manel Balcells, president del Consell Assessor de Salut i comissionat del centre tecnològic Leitat, donava per fet en declaracions a Catalunya Ràdio que el seu model en col·laboració amb HP, Airbus i Navantia i avalat pel Parc Taulí de Sabadell i l’hospital de Terrassa, començarà a fabricar-se també se seguida. Balcells estava segur que al cap de poques hores s’autoritzarien i es fabricarien ja en sèrie centenars de respiradors necessaris per al pic de tensió assistencial que preveu que visquin les UCI catalanes “els propers quatre o cinc dies”.
Per altra banda, la tecnològica GPA Innova, que ja té el seu respirador funcionant a l’hospital Clínic, que fabricaria Siemens, està en condicions de produir ja aquesta setmana 1.500 respiradors del seu model Respira. Així ho confirmava un dels representants de la firma en una reunió informativa que, dilluns, organitzava telemàticament la Fundació Cotec amb participació de representants de l’AEMPS, amb l’objectiu que al voltant d’un centenar d’impulsors de prototips de respiradors de l’Estat resolguessin dubtes sobre permisos de certificació i validació. Una reunió que, després que es filtrés un àudio a les xarxes socials criticant-la, ahir van penjar íntegrament a internet els membres de la fundació.
Prototip de Noel de control electrònic de la respiració
j.casasEl grup d’alimentació Noel de Sant Joan les Fonts ha dissenyat un prototip de respirador amb control electrònic de la inspiració d’aire en els pulmons. És un dels presentats a la reunió de la Fundació Cotec. Aquest prototip es troba en procés de validació tant tècnica com mèdica, i, si s’obté l’homologació, podria començar a fabricar-se i a distribuir-se pròximament. Es tracta d’una de les iniciatives de suport a la cadena sanitària que Noel ha decidit posar en marxa, entre les quals també hi ha la donació de prop de 21.000 equips de protecció individual, la cessió d’una impressora 3D i de bobines de material plàstic PET que permetran la fabricació de 51.000 pantalles facials de protecció, que ja s’estan distribuint en diferents centres hospitalaris i cadenes de producció. Noel ha sortit al pas de l’àudio que ha estat difós a través de les xarxes en què un membre de la companyia fa valoracions sobre la gestió dels processos d’homologació dels respiradors remarcant que han estat emeses en l’àmbit privat.