Salut

El 16% de les mostres de PCR analitzades donen positiu

La regió sanitària de Girona ha analitzat més de 32.000 mostres, la majoria a les instal·lacions de la multinacional veterinària Hipra, a Amer

El volum ha baixat i ara se n’analitzen unes 450 al dia

Durant aquests mesos, a la regió sanitària de Girona s’han arribat a analitzar més de 32.000 mostres de PCR per determinar la presència del coronavirus SARS-CoV-2, el 82% de les quals han estat negatives, un 16% positives i en un 1% dels casos no s’han aportat resultats concloents i s’ha repetit la prova, i un 1% està en procés, segons va informar ahir l’Institut Català de la Salut (ICS). La major part d’aquestes anàlisis es van fer als laboratoris que la multinacional veterinària Hipra, d’Amer, va cedir a l’ICS de manera desinteressada. En aquest sentit, l’ICS li agraeix el suport i l’acompanyament tecnològic perquè, a banda de cedir els seus espais i equipaments, ha posat a disposició part del seu personal tècnic per fer front a la pandèmia.

Actualment es fan entre 400 i 450 anàlisis de mostres diàries, una xifra inferior al miler que es van arribar a fer en determinats moments. Per això, ara es processen la majoria de mostres al laboratori de l’ICS a Girona, unes 250 es continuen fent a Hipra i una part també s’envia a analitzar al Banc de Sang i Teixits.

Pel que fa a les peticions de PCR, un 39% han estat demanades per l’hospital Josep Trueta –més de 7.000– i l’hospital de Santa Caterina de Salt –quasi 5.500–. Un 30% les han fet la resta d’hospitals comarcals: Palamós –4.500–, Figueres, –2.900–, Olot –unes 1.400–, Campdevànol –unes 670– i Blanes, que majoritàriament envia les PCR a Barcelona –38–. Un altre volum important, un 25%, amb més de 8.100 sol·licituds, prové dels centres d’atenció primària, que també han tramitat les proves de PCR realitzades als centres residencials. La resta de peticions les han fet l’Institut Català d’Oncologia, les clíniques privades –sobretot Clínica Girona i Clínica Bofill– i Mutuam, entre altres centres.

Dades del dia

Segons el Departament de Salut, en data de dijous hi havia 7.039 positius acumulats a la regió sanitària de Girona, una xifra que suposa nou persones contagiades més que el dia anterior. El nombre d’altes se situa en 2.704.

El procés per detectar el virus

Segons expliquen fonts de l’ICS, el processament de les PCR per determinar la presència del coronavirus passa per la realització de quatre fases: la inactivació de la mostra, l’extracció, l’amplificació i la detecció. Quan arriben les mostres amb sospita de coronavirus, es procedeix a fer la inactivació del virus, és a dir, fer que el virus no infecti. Després es fa l’extracció del material genètic: el virus conté dins seu una molècula que es diu RNA, que cal extreure per poder-la analitzar. La tercera fase és l’amplificació de l’RNA extret, és a dir, es col·loca l’RNA en un analitzador que, mitjançant un seguit de reaccions en cadena consecutives i cícliques, permet que al cap d’una hora i mitja s’hagin obtingut una quantitat cada cop més gran de còpies de la molècula d’RNA i, a partir d’aquí, poder detectar amb fiabilitat els gens que el componen i saber si és un coronavirus SARS-CoV-2, que és la quarta fase del procés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.