Salut

Tres setmanes per garantir l’escola

Prohibides les reunions i crida a la responsabilitat personal per assegurar una certa normalitat a la tardor

Límit de 20 nens a primària i mascareta a partir dels 12 anys

Gairebé 13.000 morts en mig any de coronavirus

Al Vallès, mesures més estrictes a quatre municipis amb risc intens

“El país ha de tor­nar a tre­ba­llar i a obrir les esco­les. En les pròximes tres set­ma­nes ens hi juguem el que pas­sarà durant la tar­dor. Màxim com­promís, perquè tenim tres set­ma­nes per apla­nar la corba.” El pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Quim Torra, espe­ro­nava així la població a fer un nou exer­cici de res­pon­sa­bi­li­tat indi­vi­dual i mini­mit­zar l’acti­vi­tat social davant l’evidència que la pandèmia “no està en situ­ació d’esta­bi­li­tat, sinó que torna a créixer”. Més enllà de les parau­les, el govern també va anun­ciar la pro­hi­bició de fer reu­ni­ons de més de deu per­so­nes a tot el país. A més, també hi ha res­tric­ci­ons més dures per a qua­tre loca­li­tats del Vallès on la situ­ació epi­de­miològica és espe­ci­al­ment deli­cada. Tot ple­gat, quan es com­pleix mig any de la detecció del pri­mer cas de coro­na­vi­rus a Cata­lu­nya. Des de lla­vors, s’hi han regis­trat 12.954 morts.

La mesura de pro­hi­bir les reu­ni­ons de més de deu per­so­nes afecta tant l’àmbit pri­vat com el públic i només en que­den exclòs el labo­ral i els trans­ports públics. És la res­posta a una dada con­clo­ent: el 70% dels con­ta­gis que s’estant detec­tant tenen a veure amb reu­ni­ons soci­als amb fami­li­ars i amics, on l’atenció a les mesu­res de segu­re­tat (distància de segu­re­tat, ren­tat de mans i ús de mas­ca­reta) es relaxa. “Aquí és on hi ha el pro­blema i on hem d’ata­car”, va dir Torra ahir en pre­sen­tar l’ano­me­nada ope­ració Setem­bre.

La pro­hi­bició de les reu­ni­ons no afec­tarà, al con­trari del que va indi­car Torra, el dret a mani­fes­tació o altres acti­vi­tats sem­pre que es man­tin­guin les mesu­res de segu­re­tat vigents. En tot cas, Torra hi insis­tia: “Hem d’abai­xar el ritme d’acti­vi­tat i evi­tar reu­ni­ons i des­plaçaments inne­ces­sa­ris.”

El risc de rebrot de Covid-19 a Cata­lu­nya con­ti­nua pujant i arriba ja a 180, crei­xent onze punts en un dia i acos­tant-se al llin­dar de 200, que mar­ca­ria un risc molt alt de rebrot. En 24 hores s’han diagnos­ti­cat 1.788 nous posi­tius i 41 paci­ents han ingres­sat als hos­pi­tals. Des de l’1 d’agost, el volum d’ingres­sos a les UCI ha cres­cut un 40%.

Cada dia que passa apa­rei­xen noves zones on la situ­ació es com­plica per un alt volum de trans­missió comu­nitària. Els dar­rers punts calents que pre­o­cu­pen els res­pon­sa­bles de Salut són al Vallès i, més con­cre­ta­ment, a Ter­rassa, Gra­no­llers, les Fran­que­ses i Cano­ve­lles. En aquests muni­ci­pis s’hi ha impo­sat la reducció al 50% de la capa­ci­tat en bars i res­tau­rants, inclo­ses les ter­ras­ses. També es pro­hi­beix el con­sum a les bar­res, es limita al 33% la capa­ci­tat en cerimònies reli­gi­o­ses i a la mei­tat en acti­vi­tats cul­tu­rals i espor­ti­ves. Ahir a la nit, però, es va saber que el jut­jat con­tenciós admi­nis­tra­tiu número 5 de Bar­ce­lona havia vali­dat les res­tric­ci­ons anun­ci­a­des pel govern a Gra­no­llers, les Fran­que­ses del Vallès i Cano­ve­lles, però en canvi les havia tom­bat per a la ciu­tat de Ter­rassa en con­si­de­rar que a par­tir de les dades epi­de­miològiques de la ciu­tat no hi ha “cap raó objec­tiva” que jus­ti­fi­qui les res­tric­ci­ons addi­ci­o­nals. Són les matei­xes res­tric­ci­ons que es van apli­car a Lleida, jun­ta­ment amb el con­sell de no sor­tir de casa si no és impres­cin­di­ble, i que actu­al­ment encara estan vigents a Reus. L’Ajun­ta­ment de la capi­tal del Baix Camp va deci­dir ahir anar un pas més enllà per fre­nar els rebrots i va tan­car fins al 7 de setem­bre els equi­pa­ments espor­tius muni­ci­pals i va ajor­nar les acti­vi­tats cul­tu­rals i lúdiques orga­nit­za­des pel con­sis­tori. També va esta­blir que les tau­les de les ter­ras­ses dels bars hau­ran d’estar a dos metres i una capa­ci­tat màxima als auto­bu­sos muni­ci­pals d’un terç del total.

Aïlla­ments incom­plerts

Salut ha detec­tat, mit­jançant una enquesta a la regió metro­po­li­tana nord, que un 13% de la població no res­pecta l’aïlla­ment obli­ga­tori que s’ha de com­plir durant dues set­ma­nes en donar posi­tiu o ser con­tacte estret d’un altre. D’aquí que, a par­tir d’ara, obli­garà a tot­hom que es faci una prova PCR a sig­nar una decla­ració d’auto­res­pon­sa­bi­li­tat i de com­pli­ment d’aquest aïlla­ment. La mesura, a més de cons­ci­en­ciar i rebai­xar el per­cen­tatge d’impru­dents, també obre la porta a san­ci­o­nar qui sigui enxam­pat incom­plint la mesura. El depar­ta­ment s’ha abo­cat a fer cri­brat­ges inten­sius a les zones amb més risc de rebrot per detec­tar casos asimp­tomàtics i durant els pròxims dies se’n faran a les qua­tre loca­li­tats valle­sa­nes amb més risc i també a l’Hos­pi­ta­let, Sant Boi i Cor­nellà, entre altres punts del país.

Paral·lela­ment, el govern ja ha començat a fer pro­ves per a la implan­tació de l’app Radar­Co­vid, que s’hau­ria d’acti­var a prin­ci­pis de setem­bre i faci­li­ta­ria la detecció dels con­tac­tes dels posi­tius. L’app resulta efec­tiva si té un volum gran d’usu­a­ris i la Gene­ra­li­tat con­fia superar el milió de volun­ta­ris.

Pressió a l’estat

Torra va insis­tir ahir que l’Estat hau­ria de regu­lar imme­di­a­ta­ment la pres­tació d’un sub­sidi de con­ci­li­ació fami­liar per als pares que hagin de que­dar-se a casa per tenir cura d’un fill que és posi­tiu o està en qua­ran­tena. “Des de l’abril que ho demano. És increïble que a tres set­ma­nes del curs encara no ho hagin fet”, va dir abans d’avançar: [En cas que no arribi aquest ajut, “nosal­tres farem la des­pesa i el dèficit que cal­gui, perquè hem de posar tots els recur­sos neces­sa­ris davant d’aquest repte”.

Tests mas­sius a l’escola

També a tres set­ma­nes de començar el curs, Cata­lu­nya encara no té clar com serà la represa. El govern farà avui un con­sell exe­cu­tiu extra­or­di­nari en què Edu­cació i Salut pre­sen­ta­ran el detall de l’apli­cació dels nous pro­to­cols per a la tor­nada a l’escola. Torra va avançar-ne ahir alguns detalls, amb can­vis res­pecte al que s’havia anun­ciat. El més con­cret, que a primària hi haurà una ràtio de 20 alum­nes o menys per grup, una cir­cumstància que el curs pas­sat ja es donava en el 62% de les clas­ses. En canvi, pel que fa a la secundària i el bat­xi­lle­rat, Torra va ser poc específic: “Seran més reduïts del que és habi­tual o es pren­dran totes les mesu­res pre­cep­ti­ves.” Pel que fa a l’ús de la mas­ca­reta, serà obli­gatòria en tot moment “per als majors de 12 anys”, però en zones de més risc podrà ser-ho a par­tir dels 6. L’inici de curs vindrà mar­cat també per un cri­bratge mas­siu de casos en l’àmbit esco­lar, amb mig milió de tests que es faran en dos mesos, fins al 15 de novem­bre.

LES XIFRES

1,12
contagis
per cada positiu indica que la velocitat de propagació de la pandèmia al país continua creixent.
8
menors d’edat
són a l’hospital per Covid-19, fet que demostra que la malaltia afecta a totes les edats.
134
pacients
estan ingressats actualment a les UCI del país per afectacions greus derivades de la Covid-19.
569
punts
marca l’índex de rebrot a Granollers, més del triple que a Catalunya (180).
500.000
tests
PCR es faran a les escoles catalanes entre la represa del curs i el 15 de novembre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.