Salut

El risc de rebrot es dispara per sobre dels 600 punts

Ahir es van declarar gairebé 4.000 nous contagis i ja hi ha 429 persones ingressades a les UCI

La vacunació avança, amb 13.000 dosis en un dia, i ja ha arribat també als centres penitenciaris

La nova escalada de la pandèmia de coronavirus continua imparable a Catalunya. Ahir el Departament de Salut va comunicar 3.995 nous contagis i 42 noves morts, i el risc de rebrot, que a partir de 100 ja es considera alt, va superar els 600 punts; en concret, va arribar a 615, 29 punts més que el dia anterior. Tot i que la velocitat de contagi pràcticament en manté en 1,46, també creix la pressió hospitalària, amb 2.199 pacients ingressats, 429 dels quals ja es troben a l’UCI.

No és una situació aïllada. Està en la mateixa línia del que passa a la resta de l’Estat i també a Europa. Ahir el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va admetre que en general “la pandèmia va a pitjor” i va vaticinar que “tindrem unes setmanes dures”. La mateixa preocupació que va mostrar el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que en una entrevista a la Cadena SER va assegurar que, tot i que la voluntat del govern continua sent obrir les escoles dilluns, si la situació empitjora i “al cap de tres setmanes es veu que no podem, ens replegarem”.

I és que també la incidència acumulada per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies ha anat creixent i s’ha situat en 437,12 casos, un 35% més que fa dues setmanes. Argimon va reiterar ahir que aquestes dades actuals són conseqüència directa de l’augment de la interacció social que va començar el pont del 6 i 8 de desembre i que s’ha intensificat durant les festes, tot i les mesures adoptades per reduir-la.

La diferència entre l’onada actual i la segona onada –que va assolir el pic, amb unes 600 persones ingressades a l’UCI, les primeres setmanes de novembre– és que aquella escalada va començar amb menys de 140 persones ingressades a les unitats de crítics, mentre que l’actual ja va partir amb més de 300, atès que el govern va començar la desescalada –que finalment ha hagut d’interrompre– sense haver aconseguit rebaixar aquesta quantitat.

Actualment totes les comarques continuen empitjorant, i la Cerdanya, malgrat haver estat confinada dues setmanes, continua sent la que té un risc de rebrot més alt –2.420 punts–, seguida del Ripollès, amb 1.534 punts.

37.114 vacunats

El Departament de Salut ha accelerat el ritme en l’aplicació de vacunes a les residències de gent gran i també entre el personal assistencial d’aquests centres i els professionals sanitaris, i ahir va notificar que havia posat 13.000 dosis en un sol dia. Amb aquestes, ja són 37.114 les persones que han rebut la primera dosi de la vacuna. Tant la consellera de Salut, Alba Vergés, com Argimon han garantit que el departament està en disposició de complir aquesta primera fase del pla de vacunació, que preveu arribar a 739.000 dosis en dotze setmanes.

Ahir, la campanya de vacunació va començar a arribar a les presons i centres de justícia juvenil, els funcionaris i el personal sanitari dels quals seran els primers a rebre les injeccions, segons va informar el Departament de Justícia. En la primera fase, es preveu administrar 550 dosis. Ahir un equip de Salut ja es va desplaçar a les presons de Brians 1 i Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), per posar les primeres dosis de la vacuna, mentre que a la resta de centres es farà de manera progressiva en les pròximes setmanes. En tots els casos, la vacunació s’acompanya d’un cribratge massiu entre interns i treballadors.

LES FRASES

Obrirem les escoles; si al cap de tres setmanes veiem que no podem, ens replegarem
o
Josep Maria Argimon
secretari de salut pública
La pandèmia va a pitjor i sembla clar que tindrem unes setmanes dures
Salvador Illa
ministre de sanitat

Les farmàcies faran PCR gratis a partir de febrer

L’Agència de Salut Pública de Catalunya estendrà a partir del mes de febrer el programa de cribratge de la Covid-19 a totes les farmàcies de Catalunya. Una vegada acabi la prova pilot que s’està duent a terme a les 50 farmàcies de les Corts, el programa, que pretén tallar les cadenes de transmissió de persones asimptomàtiques, estarà disponible al conjunt de farmàcies catalanes.

La prova PCR, que serà gratuïta, es farà en aquest cas a partir d’una mostra de saliva. Anirà adreçada a persones entre 30 i 59 anys i funcionarà de manera similar al cribratge de càncer de còlon. La persona rebrà una carta al seu domicili i haurà d’anar a recollir un paquet a la farmàcia. Una vegada presa la mostra, el retornarà a la mateixa farmàcia per esperar-ne els resultats. Per dur a terme el programa, el Servei Català de la Salut (CatSalut) tindrà la col·laboració del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i de Barcelona, i dels hospitals Clínic i Sant Joan de Déu.

La idea és anar alliberant els professionals de l’atenció primària de la presa de mostres i de la logística.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.