Salut

Algunes comunitats demanen poder decretar confinaments domiciliaris

Madrid avança el toc de queda i Aragó tanca el perímetre de totes les ciutats

La CE afirma que les vacunes compromeses amb Pfizer arribaran a temps

Els presidents de Galícia i Castella i Lleó, a més dels governs de Múrcia i Andalusia, han demanat a l’executiu espanyol tenir més marge de maniobra per poder decretar confinaments domiciliaris o adoptar altres mesures de contenció de la tercera onada.

A aquestes comunitats, governades totes pel PP, també s’han sumat el govern del País Basc –que ahir va reconèixer que ja han reclamat a l’executiu espanyol la potestat per avançar el toc de queda “a les 6 o a les 8 del vespre”– i el govern socialista d’Astúries. El decret de l’estat d’alarma, vigent fins al maig vinent, estableix que les comunitats podran ordenar tancaments perimetrals, però no domiciliaris. Aragó va decretar ahir el tancament de les tres capitals de província i els sis municipis més grans, una decisió que afecta uns 860.0000 habitants. També ha limitat les reunions a quatre persones i ha avançat el toc de queda nocturn a les 10 de la nit. La normativa permet a les comunitats fixar el toc de queda entre les 11 de la nit i les 6 del matí, amb una limitació que poden avançar o endarrerir una hora. Malgrat això, Castella i Lleó va tirar ahir pel dret, avançant l’horari del confinament a les 8 del vespre, tot assegurant que entenen que el reial decret ho possibilita “des del ponent a l’alba”. El president de Múrcia va revelar ahir que, en el consell interterritorial de dimecres passat, diverses comunitats van reclamar al govern espanyol que tingués “preparada” la possibilitat de reformar el decret de l’estat d’alarma davant l’avanç de la pandèmia. També la Junta d’Andalusia va reclamar a l’executiu estatal que “almenys tingués un pla” i va demanar als andalusos que no esperessin el confinament domiciliari obligatori, sinó que ho fessin voluntàriament davant la situació “explosiva”.

Per ara, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha descartat un nou confinament domiciliari, però aquest matí ha anunciat una compareixença pública per parlar del seguiment de la pandèmia. Madrid no es va sumar a la resta de comunitats del PP, però allà els contagis continuen avançant a un ritme exponencial (636 per 100.000 habitants, mentre que la mitjana espanyola és de 492) i ahir el govern de la comunitat va avançar el toc de queda a les 11 de la nit i el tancament de la restauració i el comerç a les 10 de la nit.

Nervis amb Pfizer

A primera hora de la tarda d’ahir, Pfizer va anunciar que els canvis productius per augmentar la capacitat de fabricar vacunes comportarien “fluctuacions temporals” de les comandes fins a principis de febrer a Europa. La reacció de la Comissió Europea no va tardar ni dues hores: Ursula von der Leyen va contactar-hi immediatament” i Pfizer li hauria assegurat que “totes les dosis garantides per al primer trimestre arribaran durant aquests tres mesos”. La presidenta de la CE hi va afegir: “És bo que siguin conscients que per a nosaltres és una situació molt difícil, ja que les primeres dosis ja s’han administrat i aviat toquen les segones. És una necessitat mèdica.”

És una situació molt difícil, perquè les primeres dosis ja s’han administrat i ara toquen les segones
Ursula von der Leyen
PRESIDENTA DE LA CE

El Regne Unit es vol blindar contra una soca brasilera

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va anunciar ahir la suspensió de tots els corredors aeris segurs que encara mantenia oberts –i que implicaven que els viatgers de països com ara el Japó o Austràlia no haguessin de fer quarantena– per tancar-se davant l’aparició de noves soques del virus. L’anunci arriba després que Londres hagi prohibit els vols des de l’Amèrica del Sud i Portugal arran de la detecció d’una variant vírica al Brasil, de la qual encara no se sap el nivell de contagi o bé si pot ser resistent a les vacunes.

D’altra banda, un milió d’italians ja han rebut la vacuna contra la Covid-19, una fita que el primer ministre va celebrar tot remarcant que lideren les immunitzacions a la UE. Tot plegat el mateix dia que Itàlia va comptar 477 morts i després d’haver endurit les restriccions fins al 5 de març, però també amb la dada positiva del decreixement de les hospitalitzacions. Alemanya ja supera els dos milions de contagis i ahir es va acostar als 45.000 morts, el govern federal i els dels lands revisaran les mesures dimarts que ve, i és molt probable que optin per prolongar les restriccions actuals i fins i tot per adoptar-ne de noves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.