Salut

Un mes de vacunació deixa el país lluny de la immunitat

El vaccí només ha arribat a un 2,3% de la població i el nombre de ciutadans completament protegits és testimonial: un 0,1%

El ritme d’inoculació ha millorat, però queda compromès pel subministrament

Ara fa tot just un mes, l’administració de la primera vacuna contra la Covid, a la residència Feixa Llarga de l’Hospitalet de Llobregat, encetava una etapa d’il·lusió i esperança en la lluita contra el virus. Un mes després, aquell optimisme que personificava als 89 anys Josefa Pérez, la primera vacunada, s’ha anat marcint. Diversos elements han interferit en l’administració dels vaccins i el resultat és que, un mes després de l’inici de la campanya de vacunació, el seu efecte sobre la població és testimonial: un 2,3% dels catalans han rebut la primera dosi i només un 0,1%, la segona.

Els problemes organitzatius per l’arribada de les primeres dosis abans del que estava previst inicialment es van resoldre sense gaires complicacions. Res a veure amb el problema que representa el clamorós incompliment dels compromisos adquirits per la indústria farmacèutica. Pfizer ha enviat menys dosis de les que tocava tant la setmana passada com aquesta (unes 40.000, segons el secretari general de Salut, Marc Ramentol), així que el ritme d’inoculació s’ha hagut de reduir a la força. Dilluns, per exemple, es van repartir gairebé 4.500 dosis, mentre que el dilluns de la setmana anterior, prop d’11.400.

L’estoc acumulat en les primeres setmanes s’ha anat buidant, encara que no completament, per garantir l’administració de les segones dosis. I les que arribin en les pròximes setmanes també tindran principalment aquesta funció, per assegurar que la segona injecció es rep dins del termini establert, entre 21 i 42 dies després de la primera.

Per tant, encara que s’intervindrà a les residències amb brots de Covid, les noves vacunacions no podran mantenir el ritme previst inicialment i, així doncs, dependrà del volum de dosis rebudes en les pròximes setmanes que el govern pugui complir amb el pla previst de vacunar abans de l’abril tots els residents i treballadors de geriàtrics i tot el personal sanitari de la pública i de la privada.

Les morts s’acceleren

Durant els darrers set dies amb dades consolidades (entre el 16 i el 22 de febrer), Catalunya ha registrat 529 morts per Covid. Les defuncions s’han anat accelerant durant el gener i ara, amb una mitjana de 75 al dia, ja estem per sobre del pic de la segona onada, que en va registrar 508 en una setmana. Afortunadament, però, els valors terrorífics del març i l’abril encara són lluny.

L’augment del nombre de decessos va associat al del nombre de pacients a les UCI, que encara continua. Avui n’hi ha 691 d’ocupades, com a finals d’abril, amb una tensió elevadíssima per als professionals sanitaris. Tampoc és fàcil la situació en algunes residències. N’hi ha 112, el 10% del total, amb un brot complicat de coronavirus.

En canvi, els indicadors de transmissió continuen amb una evolució més bona, i assenyalen una baixada, sempre que no irrompi la variant britànica del virus.

17.429
dosis
és el rècord de vacunació en un sol dia aconseguit pels equips d’infermeria de Catalunya, el dia 8 de gener.
És un espai contra la pandèmia que permet avançar en el pla director de l’hospital de Bellvitge
Adrià Comella
Director CatSalut
Un hospital monogràfic que augmentarà la seguretat de pacients i professionals
Montse Figuerola
Directora ICS Metropolitana Sud
Aquests nous centres permeten afrontar la pandèmia en millors condicions
Alba Vergés
consellera de salut

El nou hospital satèl·lit de Bellvitge ja és ple

L’endemà d’entrar en funcionament l’hospital polivalent de Bellvitge, el primer a inaugurar-se dels cinc que ha construït el Departament de Salut per poder fer front a la Covid, ja tenia ocupats els 64 llits d’hospitalització. La directora de l’ICS de la regió Metropolitana Sud, Montse Figuerola, va explicar ahir durant la inauguració que hi havia hagut 19 nous ingressos i que la resta procedien d’espais preexistents al mateix hospital, que dona cobertura a una població de més de dos milions de persones. A banda de l’espai d’hospitalització, aquest primer centre, que s’ha construït en tres mesos i 19 dies, té 32 llits d’UCI i 48 punts d’atenció urgent per a malalts Covid. El director del CatSalut, Adrià Comella, va anunciar que té previst obrir l’1 de febrer el centre adjunt a Can Ruti i el 15 de febrer, el de Pere Virgili. La consellera Alba Vergés i el vicepresident Pere Aragonès van inaugurar el centre i van destacar l’esforç tant per part de l’administració com dels professionals per ampliar la capacitat del sistema públic de salut. “Aquests centres han vingut per quedar-se en els propers 20 anys”, va destacar Vergés, que va recordar que quan passi la pandèmia estaran a disposició dels hospitals per al que necessitin. Aragonès, per la seva banda, va destacar que els nous hospitals permeten “multiplicar” la capacitat del sistema públic de salut i alhora “alliberen espais que havien alterat el seu funcionament habitual”. Comella, al seu torn, va destacar que, en aquest cas, l’hospital satèl·lit també permet “avançar en el pla director de l’hospital de Bellvitge”.

Ahir també va començar a funcionar com a centre de vacunació el pavelló Onze de Setembre de Lleida. L’Ajuntament ha prorrogat fins al setembre la cessió de les instal·lacions a Salut per instal·lar-hi un punt de coordinació logístic de la vacunació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona