Salut

Sánchez posa data a la vacunació general i al final de l’estat d’alarma

El president preveu la immunització del 70% de la població al setembre

Sánchez no allargarà l’estat d’alarma que acaba en un mes

El govern demana prudència a eliminar les restriccions

L’Estat preveu haver vacunat el 70% de la població a l’agost

Sánchez no allargarà l’emergència ni les restriccions més enllà del 9 de maig

El govern tem l’efecte de la Setmana Santa mentre continua pujant el nombre d’ingressos

“Més per­so­nes amb la pauta com­pleta de vacu­nació que con­ta­gi­ats.” Amb aquesta pers­pec­tiva imme­di­ata, que l’Estat espa­nyol asso­lirà la set­mana que ve, el pre­si­dent Pedro Sánchez va posar ahir, per sor­presa, data a la vacu­nació gene­ral de la població adulta de l’Estat i a la fi de l’estat d’alarma, que faculta el seu govern a pren­dre deci­si­ons que limi­ten drets fona­men­tals de reunió i de mobi­li­tat. L’estat d’alarma decre­tat la tar­dor pas­sada s’aca­barà el 9 de maig, mig any després d’haver-se pror­ro­gat per segon cop des de l’inici de la pandèmia, ara fa més d’un any, i les res­tric­ci­ons que pren­gui cada auto­no­mia tin­dran menys base jurídica.

La fi de l’alarma implica la pèrdua de la potes­tat esta­tal de deci­dir sobre trans­ports, drets i lli­ber­tats, però alhora faci­li­tarà la reo­ber­tura d’acti­vi­tats i els liti­gis judi­ci­als per a col·lec­tius que se sen­ten menys­tin­guts per algu­nes limi­ta­ci­ons de l’acti­vi­tat social i econòmica. Per aquest motiu, el govern català, i el d’altres auto­no­mies, dema­na­ven ahir prudència a Sánchez a l’hora de faci­li­tar el final de les res­tric­ci­ons.

L’Estat espa­nyol té com­pro­mesa l’arri­bada de 87 mili­ons de vac­cins entre abril i setem­bre. Entre Pfi­zer, Astra­Ze­neca, Jan­sen, Moderna i la pròxima a auto­rit­zar-se, Cure­vac. Sánchez va defen­sar la diver­si­fi­cació de com­pres de vacu­nes per evi­tar depen­dre d’una de sola i va acu­sar Astra­Ze­neca del retard a tota la UE: “El ritme més lent de vacu­nació té un nom i un cognom, Astra­Ze­neca, que no ha com­plert els com­pro­mi­sos.” L’Estat pre­veu arri­bar als 25 mili­ons de vacu­nats a mit­jan juliol, i a 33 a finals d’agost, amb el 70% de la població ja immu­nit­zada amb la vacu­nació gene­ral de la població adulta de la pri­ma­vera i l’estiu.

Sánchez va inflar el pit en recor­dar que l’Estat ja ha asso­lit el 79% de vacu­nats més grans de 80 anys quan la mit­jana euro­pea és del 60%. I fins i tot va repe­tir les seves parau­les del juny pas­sat i del desem­bre, en sor­tir de la pri­mera onada i en ini­ciar la vacu­nació: “Som davant del prin­cipi de la fi.” No va fer cap referència al pos­si­ble aug­ment del volum de casos després de l’incre­ment de la mobi­li­tat de la Set­mana Santa ni a la pos­si­ble quarta onada de con­ta­gis que vati­ci­nen els espe­ci­a­lis­tes, una onada que pre­o­cupa el govern català. “Les dades no van bé”, adver­tia ahir el secre­tari de Salut Pública, Josep Maria Argi­mon. “Aquest ritme de crei­xe­ment de les hos­pi­ta­lit­za­ci­ons, detec­tat ja fa deu dies, no serà sos­te­ni­ble.” Argi­mon va treure importància a l’estan­ca­ment ahir d’alguns indi­ca­dors, atribuïble a la reducció del nom­bre de tests dels caps de set­mana i de les vacan­ces. Salut estarà atenta els pròxims dies a l’evo­lució de la pandèmia, perquè tem “l’impacte” de la interacció social de la Set­mana Santa.

Una set­mana en què s’ha pogut avançar força en la immu­ni­tat de la franja de més de 80 anys. El 96% de vacu­nes rebu­des “han estat posa­des”, resu­mia la sub­di­rec­tora gene­ral de Pro­moció de la Salut i res­pon­sa­ble de la vacu­nació, Car­men Cabe­zas. La velo­ci­tat cata­lana ha permès fins i tot a alguns CAP ini­ciar ja ahir la vacu­nació de per­so­nes de 79 anys, sobre­tot a Lleida i el Raval de Bar­ce­lona. Salut con­fia en la “cre­di­bi­li­tat” de l’anunci de Sánchez, però dema­narà demà al minis­teri que con­creti “el calen­dari d’arri­bada de les vacu­nes; el pit­jor per als grups de vacu­nació és atu­rar-se i arren­car tants cops”.

Pel que fa a l’estat d’alarma, l’actual emergència clourà el 9 de maig. S’havia apro­vat el 25 d’octu­bre arran de la segona onada, i es va pror­ro­gar mig any. Sánchez ho va tirar enda­vant al Congrés dels Dipu­tats amb els vots del PSOE, Uni­des Podem, Cs, ERC i el PNB, i l’abs­tenció del PP. Ara no tin­dria garan­tida una nova pròrroga, raó per la qual Sánchez opta per no reva­li­dar la figura davant de la impro­ba­ble der­rota si ERC o Cs li reti­ra­ven el suport, per exem­ple. Ante­ri­or­ment, l’estat d’alarma s’havia apli­cat del 14 de març al 20 de juny. Diver­sos governs autonòmics van dema­nar prudència ahir a Sánchez a l’hora d’aixe­car les res­tric­ci­ons. És el cas del català. La con­se­llera de Pre­sidència i por­ta­veu en fun­ci­ons, Merit­xell Budó, va dema­nar “tota la pre­caució pos­si­ble” a l’hora de deci­dir aixe­car les res­tric­ci­ons, i espe­rar a veure “l’evo­lució de les dades” fins al maig. El govern sem­pre ha lamen­tat que l’alarma impe­deix a Cata­lu­nya pren­dre les seves pròpies deci­si­ons i reta­lla drets, però aquest fet no evita pen­sar que “no hi pugui haver una quarta onada”, adver­tia Budó.

LES FRASES

Rebrem 87 milions de dosis. És el principi de la fi. Fins ara el ritme lent té un nom: AstraZeneca
Pedro Sánchez
president govern de l’estat

LA XIFRA

Preocupa molt l’augment d’ingressos hospitalaris. Aquest ritme no serà sostenible a les UCI
Josep Maria Argimon
secretari de salut pública
264.034
persones
es van vacunar per Setmana Santa, amb un ritme que va deixar a la nevera el 4% dels vaccins rebuts.

Les noies són més complidores amb les mesures

Una enquesta feta per la Diputació de Barcelona sobre l’impacte de la pandèmia en els adolescents revela que les noies compleixen més amb les mesures sanitàries que els nois, i que el confinament, les mesures de distanciament i la limitació de la llibertat d’acció han causat canvis en els comportaments i les relacions socials dels joves.

El govern debat si subministra tests per a autodiagnosi

X.M

El govern està analitzant si cal generalitzar els tests d’antígens per tal que se’ls puguin fer els mateixos ciutadans. La portaveu Meritxell Budó revelava que el consell executiu d’ahir va debatre al voltant d’aquesta possibilitat però va deixar clar que són les autoritats sanitàries les que decidiran si se’n generalitza l’ús.

Un 7,75% menys de vehicles en la tornada

Des de les 12 h de diumenge fins a les 22 h de dilluns van tornar a l’àrea metropolitana de Barcelona 521.000 vehicles. Aquesta xifra representa un 7,75% menys respecte a l’operació tornada de la Setmana Santa del 2019. El retorn de vehicles a l’àrea metropolitana es va fer de manera esglaonada, però dilluns hi va haver algunes retencions provocades per accidents. Des de l’inici de l’operació especial de Setmana Santa han mort dues persones en dos accidents de trànsit a la xarxa viària catalana. El primer va ser divendres 2 d’abril en una col·lisió frontal entre dos turismes a la C-55, a Sant Joan de Vilatorrada. El segon es va produir l’endemà, quan un motorista va sortir de via i va caure a la BV-2115, a Castellet i la Gornal.

Més vendes d’FPP i menys de quirúrgiques

Les vendes de les mascaretes FPP2 i FPP3 han augmentat un 38% i un 1.956%, respectivament, a les farmàcies des del desembre del 2020 fins al febrer, segons la distribuïdora farmacèutica Alliance Healthcare. L’informe sobre 22.000 farmàcies detecta un increment de vendes de les FPP respecte a les quirúrgiques, que baixen un 29%.

Comença el cribratge a les universitats

Les universitats de Girona i Lleida van acollir ahir els treballs previs per convocar els primers cribratges contra la Covid. En total, aquest abril s’hauran de fer uns 230.000 tests als joves estudiants universitaris, però també al personal docent, administratiu i de serveis que ho desitgi. Es pretén frenar els contagis entre els joves de 20 a 30 anys.

El Procicat revisarà les mesures demà

Avui es reunirà el Procicat per avaluar els efectes de la Setmana Santa i la mobilitat en la pandèmia. Fins demà no està previst que actualitzi les restriccions que vencen el dia 9, i que podrien endurir-se en funció de l’evolució de les xifres. Es podria tornar al confinament comarcal, aixecat fa tres setmanes per a les bombolles de convivència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.