Salut

Enuig entre els essencials per la tria del vaccí

Critiquen la indefinició de l’Estat i haver de signar un consentiment que l’allibera

Mantenir la segona dosi d’AstraZeneca, la decisió majoritària

Contrarietat entre els treballadors essencials en la represa de la vacunació de persones de menys de 60 anys que van rebre una primera dosi d’AstraZeneca abans que fos vetada per a aquest col·lectiu. Ahir es va començar a implementar el repartiment de segones dosis a punts com Barcelona, Lleida i les Terres de l’Ebre i avui s’ampliarà a més territoris, com la regió metropolitana nord. Arreu del país, però, la tendència majoritària és no barrejar compostos i completar la pauta amb AstraZeneca per davant de Pfizer. Els implicats no només lamenten que les autoritats els hagin traspassat la decisió, sinó que també se’n rentin les mans obligant-los a signar un consentiment informat. “Jo tinc hora per a la setmana vinent i repetiré amb AstraZeneca, perquè m’ofereix més seguretat”, avança Hèctor Florit, psicòleg amb despatx a Vilassar de Mar. Admet que el procés d’espera ha generat certa angoixa innecessària. “S’havia de donar resposta abans i, a més, no l’han encertat, sap greu decidir en contra del que recomanen les autoritats sanitàries”, hi afegeix.

Tampoc es conformarà amb la dosi de Pfizer en David López, professor a un institut de Mataró. “Barrejar naps i cols no té gaire sentit. A més, crec que la decisió s’ha basat en criteri polítics i econòmics més que no pas de salut. Si no hi hagués hagut el Brexit, segur que tot plegat hauria estat molt diferent”, diu. Els professionals essencials, doncs, han vist el llautó al Ministeri de Sanitat i lamenten que ara els obligui a signar un consentiment informat si renuncien al vaccí d’ARNm. A més, és una discriminació respecte a la resta de la població, que no ha hagut de signar res. El ministeri va informar ahir que quatre persones han mort a causa de trombosis que atribueix a la vacuna AstraZeneca.

Pel que fa a l’evolució de l’epidèmia al país, els hospitals continuen buidant-se (780 ingressats, 272 dels quals a l’UCI) i el sistema sanitari continua agafant aire, per bé que alguns marcadors mostren una tendència creixent, com la velocitat de transmissió, que es torna a acostar a 1 i fa una setmana que augmenta a poc a poc. Els experts diuen que és la conseqüència de les mesures que s’han aixecat des del final de l’estat d’alarma, però confien que, gràcies a la vacunació, no comportarà l’arribada d’una nova onada.

El Camp Nou va obrir ahir una sala per vacunar-hi mig miler de persones al dia. Estarà oberta tres setmanes, no tant com a centre d’inoculació massiva, sinó com a referent per conscienciar sobre la necessitat de vacunar-se.

LA XIFRA

220.000
persones
menors de 60 anys van rebre una dosi d’AstraZeneca al país i no han pogut completar la pauta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona