Salut

Un 6,8% més d’usuaris dels serveis de trastorns mentals

El servei de rehabilitació comunitària de la Selva Marítima disposa d’una nova seu al centre de Blanes

El servei de rehabilitació comunitària (SRC) –un espai terapèutic dirigit a la rehabilitació psicosocial de persones més grans de 18 anys a les quals s’ha diagnosticat un trastorn mental greu– de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’IAS va atendre un 6,80% més de persones durant l’any passat. Concretament, va atendre 518 persones –485 el 2019–, i del total de les persones ateses, 131 eren nous usuaris. També es van registrar 109 altes.

Aquestes són algunes de les dades que es van donar a conèixer ahir, quan es va anunciar també que l’SRC de la Selva marítima, situat a Blanes –n’hi ha un a cada comarca gironina i dos a la Selva–, ha estrenat nova seu. En aquest nou espai, d’uns 680 m² construïts, hi ha també l’equip d’intervenció precoç de la psicosi (EIPP) i els equips mòbils assertius comunitaris en salut mental (PSI), que atenen una població de referència de 65.160 habitants.

Els EIPP atenen persones de 14 a 35 anys que presenten una psicosi o un risc de desenvolupar-la. El seu objectiu, a part de la detecció ràpida, és fer un tractament integral de les persones i de les famílies amb la finalitat de facilitar la recuperació de la persona, incrementar el seu benestar i integració a la comunitat, i millorar el seu pronòstic i evolució. Segons les últimes dades registrades, aquests equips van atendre l’any 2020 588 persones i van fer un total de 12.281 visites a la regió sanitària, on hi ha en funcionament quatre equips multidisciplinaris d’intervenció.

Pel que fa als PSI, en el conjunt de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions, aquests equips de professionals van atendre l’any passat 317 persones, 76 de les quals van ser ateses per primera vegada. Les persones ateses van requerir un total de 6.830 visites assistencials de diferent tipus (atenció a casa, suport familiar, etc.). El 60% de les persones ateses presenten condicions clíniques de complexitat, i segons el diagnòstic la meitat responen a un trastorn psicòtic. Només un 6,09% de les persones ateses pel programa PSI van ingressar en una unitat d’hospitalització durant el 2020, una disminució del 25% respecte al 2019.

LA FRASE

Les noves instal·lacions suposen un salt important en la qualitat i en el nombre de les activitats
Jesús Bernal
coordinador del Servei de Rehabilitació Comunitària

Tres equips en un espai

El nou centre ha estat dissenyat perquè els serveis funcionin de manera independent. Té tres grans sales per a l’àrea de l’SRC, per a audiovisuals, informàtica i polivalent, a més d’un espai de cuina per fer-hi les activitats relacionades amb els hàbits de la vida diària. També un espai de biblioteca, vestidors per a les persones usuàries, equipats amb armariets i dutxes, tres despatxos per al treball intern dels professionals i una sala de reunions. L’àrea d’intervenció precoç de la psicosi està dotada amb cinc consultes i una sala diàfana per fer les teràpies de grup.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona