Salut

Salut es posa en guàrdia per l’augment de la variant delta

“Em preocupa més que la revetlla de Sant Joan”, diu Argimon

La segona dosi d’AZ s’avança dues setmanes per guanyar cobertura

La mortalitat és en el punt més baix de la pandèmia

El Departament de Salut segueix de ben a prop la implantació progressiva de la variant índia del coronavirus –ara ja coneguda com a delta per la voluntat de no estigmatitzar territoris– i, especialment, els possibles efectes que pugui tenir en la tendència a la baixa de l’epidèmia al país. “Em preocupa més l’efecte que pugui tenir la variant delta que no pas el que pugui passar per Sant Joan”, afirma el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. Segons les dades que té ara mateix damunt la taula, aquesta versió del coronavirus ja és responsable d’almenys el 20% dels contagis i passarà a ser la dominant “en qüestió de dues o quatre setmanes”. I hi afegeix: “No ens quedarem en aquesta variant. N’apareixerà alguna altra i això és indicatiu que, tot i que hem d’anar normalitzant la vida, la pandèmia no ha acabat.”

No és clar si aquesta mutació ha conferit més virulència al coronavirus, però sí que ha guanyat transmissibilitat en relació amb la variant alfa (la britànica) i provoca uns efectes lleugerament diferents, amb menys tos. “Veiem més símptomes de refredats nasals i cefalees”, confirma la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

Un altre fet diferencial d’aquesta variant és que s’escapa amb més facilitat de l’efecte protector de la primera dosi de la vacuna, però sí que acaba topant amb la segona. La diferència és notable: la primera punxada té un efecte protector del 33% i la segona, de més del 80%, segons els estudis científics que referencia la doctora Cabezas.

D’aquí que Salut hagi decidit avançar encara més l’administració de la segona dosi de la vacuna d’AstraZeneca a les persones d’entre 60 i 69 anys. Aquest col·lectiu rep fonamentalment el vaccí d’Oxford i el fet que la segona dosi s’estigui administrant 12 setmanes després de la primera l’està deixant més exposat al virus que, per exemple, el de la franja d’edat immediatament inferior. Mentre que només un 12% de la població en la seixantena ha completat la pauta vacunal, entre els que en tenen cinquanta i escaig ja n’hi ha un 46% de totalment protegits, perquè es vacunen fonamentalment amb Pfizer. Salut fins ara preferia vacunar en la setmana 12 perquè els estudis clínics mostraven un efecte de protecció lleugerament millor que en la setmana 10 (l’altre límit de la forquilla que estableix la fitxa tècnica del vaccí), però la irrupció de la variant delta li ha fet accelerar el procés per minimitzar el risc.

Salut confia que amb aquesta acció, l’augment progressiu de la vacunació i el seny de la població la situació epidemiològica mantindrà la tendència actual de descens lent però progressiu, però la seguirà de ben a prop per evitar sorpreses. “Si veiem que això es torça, prendrem decisions que potser comportaran algun pas enrere. Pot passar i no seria la primera vegada que ho faríem”, assenyala el conseller Argimon.

En les últimes 24 hores, els marcadors de l’epidèmia continuen o bé a la baixa –com els ingressats (503), els malalts greus (158) i el risc de rebrot (81)– o bé estabilitzats, com la IA14 (87), l’Rt (0,94) i la positivitat de les proves (3,3%). En els darrers set dies només hi ha hagut 13 morts per Covid, una xifra que s’està estabilitzant i que està per sota de la registrada l’estiu passat.

LA FRASE

La variant índia pot presentar alguns símptomes específics, com ara refredat de nas i maldecap
Carmen Cabezas
Secretària de Salut Pública

LA XIFRA

1,8
morts diàries
de Covid s’han notificat, de mitjana, els darrers set dies, el registre més baix de tota la pandèmia.

Brot en una empresa de fruita que va refusar la vacunació

L’empresa Cerima Cherries de Tivissa està afectada per un brot de Covid-19 que fins ara ha tret a la llum un total de 71 casos positius, 60 dels quals treballadors. Segons la secretària de Salut Pública, “se’ls va oferir la vacunació, però no va ser possible organitzar-ho”. Cabezas no va aclarir quins motius va al·legar l’empresa per refusar-la i recorda que “la vacunació és voluntària”. Ara, però, sí que vacunarà els treballadors que han donat negatiu.

La vacunació arriba al col·lectiu de 35 a 39 anys

Salut vacuna des d’ahir la franja de 35 a 39 anys. L’increment en l’arribada de dosis fa que cada dia es posin més vacunes. La setmana passada es van posar 553.011 dosis, un rècord que, previsiblement, se superarà aquesta.

La pandèmia ha triplicat els casos de depressió

La quarta onada del coronavirus, circumscrita a la salut mental, ha triplicat els casos de depressió i ha quadruplicat els d’ansietat, segons dades fetes públiques ahir en el congrés anual de la societat estatal de metges de família.

L’ARN missatger no es malmet tant a les xeringues

L’hospital del Mar ha demostrat que si el vaccí de Moderna i el de Pfizer estan preparats en xeringues es poden transportar en cotxe tres hores sense malmetre’n l’ARN missatger, al contrari del que passa si estan en vials descongelats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.