Salut

Un nou tractament contra el càncer de mama atura la progressió de la malaltia en el 75% dels casos

El tumor ha desaparegut en el 16% de les pacients que han rebut el fàrmac

Es tracta d’una combinació d’un medicament i un anticòs que actua com un “cavall de Troia”

Un fàrmac que actua com un “cavall de Troia” i enganya les cèl·lules cancerígenes per entrar-hi i atacar-les s’ha demostrat eficaç per frenar la progressió d’un càncer de mama agressiu (HER2 positiu amb metàstasi). Aquest nou tractament frena al cap d’un any l’avenç de la malaltia en 3 de cada 4 pacients (el 75,8%) i fins i tot fa desaparèixer el tumor completament en el 16% de les pacients.

Els resultats de l’assaig de fase III DESTINY-Breast 03 han estat presentats aquest dissabte al congrés de la Societat Europea de Medicina Oncològica (ESMO, en les seves sigles en anglès), que se celebra aquests dies de forma presencial i telemàtica a París.

L’estudi ha testat l’eficàcia del Trastuzumab deruxtecan –una combinació d’un fàrmac i un anticòs- en pacients amb càncer de mama HER2 positiu amb metàstasi i que ja havien rebut tractaments amb anterioritat. Es tracta d’un subtipus del càncer de mama que tot i que només representa prop del 15% dels casos diagnosticats de la malaltia, és molt agressiu.

A l’assaig hi han participat 524 pacients, distribuïdes en dos grups, un per rebre el nou tractament i l’altre la pauta estàndard (T-DM1).

Entre el grup que ha rebut la pauta estàndard, en un 34,1% dels casos s’ha aconseguit que la malaltia no empitjori al cap d’un any. Entre les pacients que han rebut el nou tractament, en canvi, el percentatge ha estat el doble: un 75,8%.

La meitat de les pacients tractades amb Trastuzumab deruxtecan s’ha mantingut sense que la malaltia empitjorés al cap de dos anys i també s’aprecia una millora de la supervivència global, més enllà del temps en què s’ha pogut comprovar que la malaltia no avança.

A més, en un 16% dels casos el tumor ha arribat a desaparèixer després de l’administració del nou fàrmac.

“Estem probablement davant un dels millors resultats en la història del càncer de mama”, ha destacat el primer autor de l’estudi, el doctor Javier Cortés, director de l’International Breast Cancer Center (IBCC) i investigador associat del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO).

Cortés ha explicat que el nou tractament actua com un “cavall de Troia”, ja que l’anticòs (trastuzumab) entra a l’interior de les cèl·lules tumorals i un cop dins és capaç d’alliberar la quimioteràpia oculta (deruxtecan).

Segons ell, aquest medicament es tan innovador i millora el pronòstic d’una forma tan notòria respecte el tractament estàndard actual que suposarà “un canvi en el paradigma” respecte de com es tracta el càncer de mama.

Encara que els resultats d’aquest assaig se circumscriuen a pacients de càncer de mama HER2 positiu, ja s’està estudiant la seva aplicació també en pacients HER2 negatiu i fins i tot en altres tipus de tumors, com els colorectals i els de pulmó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona