Salut

Salut permet l’autodiagnòstic

Les farmàcies ja notifiquen com a oficials els positius detectats amb un TAR no supervisat

El volum de casos desborda de nou el sistema de salut

El govern prorroga les mesures per contenir la pandèmia

Sis municipis més s’afegiran al toc de queda si el TSJC ho avala

El sistema de salut pública ha tornat a quedar desbordat per la magnitud de la sisena onada. Amb xifres rècord de 128.000 contagis de covid en els últims set dies, el Departament de Salut s’ha vist forçat a activar les farmàcies com a punts de notificació de nous casos autodiagnosticats de covid per mirar d’alleujar la pressió que reben els centres d’atenció primària. Des d’ahir mateix, doncs, més de 1.300 farmàcies del país estan habilitades per introduir oficialment al sistema de salut pública els casos d’aquelles persones que hagin donat positiu en un test d’antígens ràpid (TAR) encara que l’hagin fet a casa sense cap mena de supervisió.

Fins ara, els positius amb autotest havien de contactar amb els CAP per validar el contagi amb una segona prova. Saturats per l’allau de casos i arran del gran ús dels TAR en època nadalenca, a partir d’ara qualsevol positiu podrà notificar el seu cas en una farmàcia de referència per telèfon, complint el confinament des del primer moment. Segons explica la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, les farmàcies habilitades (la meitat de les que hi ha al país) faran constar el resultat positiu de la covid-19 a la història clínica i això activarà el circuit que permetrà notificar els contactes estrets del cas i tramitar-ne la baixa laboral, si fos necessari.

Aquesta mesura, de caràcter molt excepcional, serà temporal i està pensada per a persones amb simptomatologia lleu o inexistent. L’objectiu és evitar que aquest perfil de casos col·lapsi els CAP i, per tant, facilitar que els professionals sanitaris es puguin centrar en els pacients que realment tenen una afectació rellevant en l’estat de salut.

Procediment

Les farmàcies habilitades per fer aquestes gestions són les mateixes que ja tenien la possibilitat de fer TAR supervisats i introduir-los al sistema de Salut. La intenció és que la xifra augmenti els pròxims dies, però serà complicat que arribi als 3.200 establiments del Principat.

El president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas, va demanar “comprensió i paciència” als usuaris perquè aquest nou protocol afegirà una càrrega de feina als farmacèutics, un fet que podria generar disfuncions. Si es vol notificar un cas i una farmàcia té el telèfon ocupat de manera recurrent, es recomana enviar-hi un correu electrònic o una altra persona per notificar-ho presencialment i esperar la trucada corresponent. Quan arribi, el farmacèutic introduirà el resultat positiu a la història clínica del pacient, que rebrà un SMS per accedir a l’eina de rastreig ContacteCovid.cat, on podrà reportar els contactes estrets o demanar la baixa.

Poc control

Tot i que Salut havia sospesat establir algun mètode de control sobre l’existència de positius, finalment els sistemes de control seran mínims. Un cop identificats els pacients, només es verificarà la marca del test i s’assumirà que la prova s’ha fet bé i que el cas és real. Craywinckel remarca que aquest sistema es basa en “la confiança en la població” i que no demanaran cap comprovant del resultat. Salut accepta que hi pot haver notificacions de falsos positius, però confia que “seran mínims, perquè pot tenir conseqüències i no és una banalitat”. L’objectiu, insisteix la directora del CatSalut, “és facilitar que els pacients que realment ens necessiten puguin arribar amb més facilitat al sistema i que les persones amb una base asimptomàtica o símptomes molt lleus no hagin d’arribar-hi si no és necessari”.

L’aplicació d’aquest nou protocol no va ser ben encaixada pel sindicat d’infermeria Satse Catalunya, que critica la decisió de Salut i l’emmarca en la seva tendència cap a la privatització. “Ens sorprèn la facilitat que té la Generalitat per doblegar-se als interessos dels empresaris de les oficines privades de farmàcia en lloc de reforçar l’atenció primària amb els professionals i mitjans suficients que permetin que els tests covid-19 puguin realitzar-se de manera segura i gratuïta als centres de salut”, lamentaven fonts del sindicat d’infermeria, que defensen que en un context de pandèmia les proves diagnòstiques s’haurien de poder fer als centres “sense esperes, costos ni problemes”.

Toc de queda ampliat

El govern vol prorrogar les mesures anticovid actuals fins al 21 de gener i demanarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l’aval per mantenir la prohibició de reunions de més de deu persones i el toc de queda nocturn, que s’estendrà a sis municipis més. En cas que la justícia no s’hi oposi, la prohibició de sortir de casa entre la 1 i les 6 de la matinada també afectarà els veïns de Salt, Castell-Platja d’Aro, Cunit, el Vendrell, Mont-roig del Camp i Torroella de Montgrí. Les mesures que no requereixen un aval judicial previ, com la limitació de la capacitat màxima a l’interior de bars i restaurants a un 50% i el tancament dels locals d’oci nocturn, doncs, es prorrogaran quinze dies més, d’acord amb la proposta del govern.

2.500
sanitaris
estan de baixa per covid en aquest moment, segons les dades facilitades pel Departament de Salut.
61.260
visites
per covid va haver d’assumir l’atenció primària el 27 de desembre, rècord en la sisena onada.

Voluntat de preservar l’escola

Malgrat la dimensió de la sisena onada, la intenció del govern és mantenir el retorn a les aules tal com estava previst. “La idea és iniciar el curs tal com el vam acabar, però ho hem d’acabar de concretar aquesta setmana, també en converses amb l’Estat”, ha indicat Craywinckle. En aquest sentit, el govern estatal celebrarà avui al matí un consell interterritorial amb les condicions de la represa del curs escolar com un dels punts destacats en l’ordre del dia. A banda dels representants en matèria de Salut dels diferents territoris, també hi haurà els d’Educació i d’Universitats. La intenció de l’executiu de Pedro Sánchez és mantenir el retorn presencial a les aules el dilluns 10 de gener, tal com ja estava previst, però caldrà veure si s’estableix alguna mena de protocol específic per mirar de contrarestar l’efecte expansiu de l’òmicron. Abans, però, s’hauran de celebrar les cavalcades de Reis, que tampoc no perillen però per les quals es recomana seny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.