Salut

Últimes hores per al passaport

El govern decideix retirar l’ús obligatori del certificat de vacunació per accedir a determinats locals i establiments

Les infeccions ja baixen en algunes franges d’edat i la pressió sanitària està continguda

Amb un breu comu­ni­cat ben entrada la nit, el govern va anun­ciar ahir la seva decisió de reti­rar l’obli­ga­to­ri­e­tat de mos­trar el pas­sa­port covid per acce­dir a deter­mi­nats locals i esta­bli­ments. La decisió es pre­nia després d’ava­luar l’informe del comitè d’experts i, tot i que s’havia anun­ciat que fins avui no hi hau­ria pro­nun­ci­a­ment, final­ment es va pren­dre ahir per poder incloure-ho així en la nova reso­lució que s’havia de publi­car aquesta pas­sada mit­ja­nit al Diari Ofi­cial de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya (DOGC). Segons va afir­mar el govern, la vari­ant òmicron ha demos­trat tenir esca­pa­ment immu­ni­tari en com­pa­ració amb la vari­ant delta, i una part impor­tant de la població torna a ser sus­cep­ti­ble d’infec­tar-se amb el virus, inde­pen­dent­ment del seu estat vacu­nal o d’haver pas­sat la malal­tia. Pel govern, d’això se’n deriva que l’efec­ti­vi­tat de l’obli­ga­to­ri­e­tat de l’ús del cer­ti­fi­cat dis­mi­nu­eix com a mesura que “afe­geix una capa de segu­re­tat”. Tot i que la decisió ja està presa, per avui es manté la reunió de la comissió dele­gada per ava­luar la situ­ació amb els depar­ta­ments afec­tats.

La reso­lució es va man­te­nir en sus­pens fins al dar­rer moment. En cas que s’hagués apos­tat per man­te­nir el pas­sa­port covid, el pro­ce­di­ment nor­mal hau­ria estat dema­nar-ho ahir al TSJC per tal que avui es pro­nunciés abans de la mit­ja­nit, quan cadu­ca­ran les mesu­res en vigor, com el límit de reunió de deu per­so­nes i les res­tric­ci­ons d’afo­ra­ment i hora­ris en diver­sos sec­tors. La Gene­ra­li­tat, però, va optar per ana­lit­zar a fons l’informe del comitè científic asses­sor. Fonts del govern expli­ca­ven que, en cas d’apos­tar per man­te­nir el cer­ti­fi­cat, es for­mu­la­ria una petició ràpida per obte­nir l’aval judi­cial i es tra­mi­ta­ria amb una reso­lució urgent del DOGC.

El comitè científic asses­sor no és un òrgan vin­cu­lant i, atesa la seva diver­si­tat, inclou una dis­pa­ri­tat de cri­te­ris sobre la neces­si­tat de man­te­nir actiu el cer­ti­fi­cat de vacu­nació en la res­tau­ració, els gim­na­sos i les residències, els únics sec­tors on s’aplica. Amb els experts fent con­si­de­ra­ci­ons a favor i en con­tra, la pre­si­denta del grup, Magda Cam­pins, es mos­trava contrària a rela­xar les res­tric­ci­ons en la situ­ació actual. L’epi­demiòloga rebut­java rela­xar les res­tric­ci­ons en inte­ri­ors de bars i res­tau­rants en els pro­pers dies, i tam­poc és par­tidària de reo­brir l’oci noc­turn. De fet, per Cam­pins és “pre­ma­tur” par­lar d’una nova fase a l’abril, i d’aquí que toqui el crostó al con­se­ller de Salut, Josep Maria Argi­mon, per haver-se pre­ci­pi­tat en el llançament de mis­sat­ges massa opti­mis­tes.

Però el con­se­ller no és l’únic que veu una situ­ació de millora. La secretària de Salut Pública, Car­men Cabe­zas, cons­tata que les incidències “s’estan fre­nant” en deter­mi­na­des edats, espe­ci­al­ment entre les per­so­nes de més de 50 anys, un fet que coin­ci­deix amb les pre­vi­si­ons del Bio­com, que mar­ca­ven la pos­si­bi­li­tat d’un “viratge de la situ­ació” entre ahir i avui. Ara, les incidències més ele­va­des són en el grup de 0 a 15 anys, que Cabe­zas rela­ci­ona amb el volum de pro­ves que es fan als esco­lars i amb unes cober­tu­res més bai­xes de vacu­nació en aquesta franja. L’altre grup en què també crei­xen és el de 40 a 49 anys, que cor­res­pon al dels pares d’aquests nens.

Hi ha mar­ca­dors que con­ti­nuen millo­rant, com ara la velo­ci­tat de pro­pa­gació, la posi­ti­vi­tat i la pressió sanitària, que ahir va bai­xar de manera evi­dent. Tot ple­gat fa que Cabe­zas lle­geixi una situ­ació “esta­cionària però amb una desac­ce­le­ració dels con­ta­gis que apunta cap al decrei­xe­ment”. Les dades dels hos­pi­tals mos­tren que els no vacu­nats, tot i ser un 18,5% dels cata­lans, repre­sen­ten el 28% dels paci­ents ingres­sats a planta i el 33% dels que estan a l’UCI. Entre els que hi estan per òmicron, la gran majo­ria (85%) tenien pato­lo­gies greus prèvies o no esta­ven vacu­nats.

Amb la reti­rada del pas­sa­port, cau la penúltima res­tricció i només queda vigent el tan­ca­ment de l’oci noc­turn. Els repre­sen­tants d’aquest sec­tor con­ti­nuen ence­sos amb la gestió del govern després d’haver-s’hi reu­nit per mirar d’acla­rir el seu futur. “No han con­cre­tat ni jus­ti­fi­cat res”, lamenta el pre­si­dent de Feca­sarm, David López. En un con­text d’eli­mi­nació de les mesu­res, els empre­sa­ris de la nit aspi­ra­ven a con­cre­tar la reo­ber­tura del sec­tor, però s’han que­dat sense una data defi­ni­tiva i només una de pro­ba­ble: l’11 de febrer.És per això que la patro­nal fa “res­pon­sa­ble” la Gene­ra­li­tat dels pos­si­bles bote­llots i fes­tes il·legals que se cele­brin men­tre les dis­co­te­ques esti­guin tan­ca­des.

D’altra banda, Salut sos­pita que ja pot haver arri­bat a Cata­lu­nya la versió modi­fi­cada de la vari­ant òmicron, que es carac­te­ritza per ser apa­rent­ment més trans­mis­si­ble encara. Es tracta de la soca BA.2, també cone­guda com a “sigil·losa” perquè té la capa­ci­tat d’esca­po­lir-se d’alguns dels mètodes de detecció tra­di­ci­o­nals. “Tenim un o dos casos que poden ser sos­pi­to­sos i els estem revi­sant. En tot cas, si no la tenim ja, la tin­drem ben aviat. És qüestió de temps perquè ja ha estat detec­tada en una qua­ran­tena de països”, explica la secretària de Salut Pública. Men­tre espera la seqüenci­ació com­pleta de les mos­tres d’aquests casos, Cabe­zas recorda que aquesta modi­fi­cació del virus no impli­ca­ria can­vis subs­tan­ci­als en la situ­ació actual. Segons les infor­ma­ci­ons dis­po­ni­bles, la nova sub­va­ri­ant té més muta­ci­ons que l’òmicron ini­cial i seria més con­ta­gi­osa, però ara com ara “no hi ha evidència d’una major seve­ri­tat ni un major esca­pa­ment a les vacu­nes”.

10%
de la població
catalana s’ha fet un TAR o una PCR en els darrers set dies, fins a un total de 813.599.

Les residències empitjoren de nou

L’òmicron continua saltant-se els controls a les residències de serveis socials, on han tornat a empitjorar els contagis i la darrera setmana s’hi han declarat 47 morts, la xifra més alta de la sisena onada. Dels 1.024 centres per a ancians que hi ha al país, en un 32% hi ha brots encara actius i en un 40% s’hi han notificat casos però es consideren sota control. Només consten 284 centres lliures de covid, 75 menys que en el recompte de la setmana passada.

Actualment hi ha 4.237 residents diagnosticats amb covid, que corresponen al 7,2% del total. Són 1.000 més que la setmana passada i la gran majoria són ancians (3.845), per bé que també n’hi ha en centres de discapacitats, de salut mental i d’altres tipus. En general, però, els casos són asimptomàtics o amb afectació molt lleu, atès que el 97% de les persones que viuen en centres residencials tenen la pauta completa de vacunació i el 95,5% dels ancians ja han rebut la dosi de reforç.

Malgrat aquest augment de casos, a les residències també s’observa la mateixa desacceleració que s’aprecia en l’àmbit comunitari: si bé els contagis continuen augmentant, ho fan amb menys intensitat que setmanes enrere.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.