Salut

Assaig clínic del vaccí d’Hipra en persones immunocompromeses

S’administrarà la dosi a un centenar de voluntaris al Trueta

Es vol comprovar si el vaccí és reactiu o si genera de nou una resposta immunitària protectora

El 9 de maig, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) va autoritzar la tercera fase de l’assaig clínic de la vacuna d’Hipra contra la covid-19 per a persones immunocompromeses. Aquest assaig clínic determinarà si una dosi addicional de la vacuna d’Hipra pot generar una resposta immunitària en persones que viuen amb trastorns del sistema immunitari, com ara immunodeficiències o que reben tractaments immunosupressors. Per això, s’estudiarà si la vacuna és capaç de reactivar o generar novament una resposta immunitària suficient, augmentant l’activitat del sistema immunitari, amb defenses naturals, contra el virus. També s’estudiarà la seguretat de la nova vacuna i si és capaç de perllongar l’efecte de la vacunació que ja han rebut els participants.

Patologies

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) és una de les organitzacions participants en aquest projecte. Liderat pel grup de recerca de medicina interna, l’Idibgi ha reclutat un centenar de voluntaris per a l’assaig, a qui s’administrarà la dosi pròximament a l’hospital Josep Trueta de Girona. En total, en l’estudi participaran 400 voluntaris de tres hospitals de l’Estat espanyol i tres de Turquia. Es tracta d’adults amb patologies o condicions d’immunosupressió del sistema immunitari, el qual pot ser menys receptiu a les vacunes. Els perfils dels participants en l’estudi inclouen persones amb immunodeficiència primària, inclòs el VIH; persones que han rebut un trasplantament de ronyó o que estan afectades per una malaltia renal; persones en programa de diàlisi, i d’altres que estan rebent tractament amb Rituximab, un medicament utilitzat per tractar certes malalties autoimmunes.

Aquest assaig clínic, liderat per la multinacional farmacèutica i biotecnològica amb seu a la localitat selvatana d’Amer, Hipra, es duu a terme en el marc del projecte Rbdcov, finançat amb fons europeus, que també inclou estudis clínics amb nens i adolescents. Rbdcov és un dels 11 projectes seleccionats que recolzen els assaigs clínics de la nova vacuna contra la covid-19. La Comissió Europea ha seleccionat 11 projectes en total, en què participen 312 equips de recerca de 40 països. Aquests projectes s’emmarquen en el programa marc Horitzó Europa (2021-2027), el programa de recerca i innovació més gran d’Europa, i una de les seves prioritats és donar suport a la recerca urgent sobre el coronavirus i les seves variants.

Des del 29 de març, Hipra està immersa en el procés de revisió contínua de l’Agència Europea del Medicament (EMA), que consisteix en l’avaluació de les dades existents sobre la vacuna a mesura que es van generant fins a l’autorització de comercialització, segons els estàndards habituals de la Unió Europea sobre eficàcia, seguretat i qualitat. Hipra espera rebre l’autorització condicional de comercialització a mitjan 2022. L’empresa ja està preparada, pel que fa a la producció, per tenir la vacuna disponible d’aquí a uns dies.

LA DATA

09.05.22
És la data
en què l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris la va autoritzar.

Com funciona la vacuna d’Hipra

El vaccí d’Hipra és una vacuna proteica recombinant bivalent i adjuvada. Conté dues versions de part de la proteïna de l’espiga, o espiga, que s’han produït al laboratori: una versió correspon a part de la proteïna de l’espiga de la variant alfa i l’altra correspon a la proteïna de l’espiga de la variant beta. Aquesta proteïna es troba a la superfície del SARS-CoV-2 i és utilitzada pel virus per entrar a les cèl·lules de l’organisme. La vacuna també conté un adjuvant, una substància que ajuda a potenciar la resposta immunitària a la vacuna. Quan una persona rep la vacuna, el seu sistema immunitari identifica les dues proteïnes de la vacuna com a estranyes i produeix defenses naturals (anticossos i cèl·lules T) contra aquestes. Si la persona vacunada es troba més tard amb el SARS-CoV-2, el sistema immunitari reconeixerà la proteïna en espiga del virus i estarà preparat per atacar-la. Els anticossos i les cèl·lules immunitàries poden protegir contra la covid-19 treballant junts per eliminar el virus, impedir que entri a les cèl·lules del cos i destruir les cèl·lules infectades. Es manté a temperatures refrigerades d’entre 2 i 8°C, fet que en facilita l’emmagatzematge i la distribució. La tecnologia utilitzada permet una gran versatilitat per adaptar-la a noves variants del virus. Els resultats mostren que una dosi de reforç d’Hipra genera una resposta immune igual o més gran que la generada amb una dosi de reforç de Comirnaty davant les variants beta, delta i òmicron, cosa que suggereix una alta capacitat de protecció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona