Salut

Societat

Salut infla pit per la inversió i en demana més a l’Estat

Argimon demana a Pedro Sánchez que prioritzi el Ministeri de Sanitat al de Defensa

Anuncia una despesa de 449 milions els pròxims tres anys que permetrà la construcció de 62 centres de primària

Josep Maria Argimon no veu de bon ull que l’Estat vulgui doblar la despesa en matèria de defensa però que en canvi ignori les necessitats sanitàries del moment. “Per al govern de Pedro Sánchez, des de l’1 de gener ja no hi ha covid, ni necessitat de fons, ni res de res”, es va lamentar ahir el conseller de Salut quan va presentar les inversions que el seu departament té previstes fins al 2024. Salut destinarà 449 milions d’euros a 146 actuacions de renovació d’infraestructures d’atenció primària, entre les quals destaquen la construcció de 62 ambulatoris nous.

Sense voler valorar la conveniència de reforçar el sistema de defensa, Argimon sí que va reclamar a l’Estat un compromís per incrementar el pressupost sanitari. “Salut és vida, és cohesió social i és generar riquesa, però d’això ni se’n parla”, va insistir abans de recordar que Catalunya té “un dèficit acumulat molt important” d’inversió en salut. Hi destina aproximadament l’1,7% del pressupost, “mentre que un sistema sanitari requereix una inversió de prop del 4,5 %”.

Respecte a les noves actuacions, Argimon avisa que “totes s’iniciaran en el període 2022-2024, però algunes s’enllestiran més enllà”. En aquestes millores, finançades amb una quarta part de fons europeus, el conseller també hi veu un “salari emocional” per als professionals sanitaris perquè ofereix un entorn de treball en millors condicions. Segons Salut, la discriminació positiva que s’ha fet envers la medicina familiar i els territoris més necessitats s’ha traduït en el 8% d’increment de la demanda d’aquestes places.

Menys burocràcia

Argimon també recorda que s’ha ampliat la plantilla amb nous perfils professionals, com nutricionistes, psicòlegs i fisioterapeutes, i anuncia noves mesures per reduir les tasques burocràtiques dels metges. S’ha començat pels transports mèdics rutinaris i es treballa en les baixes mèdiques. El conseller vol, però, que els equips s’organitzin per millorar l’accessibilitat cap als ciutadans ara que el pitjor de la pandèmia ha passat. D’altra banda, el conseller va explicar que ha encarregat una auditoria externa per revisar alguns contractes del Sistema d’Emergències Mèdiques que estan sota sospita de sobrecost després d’un informe de la Sindicatura de Comptes: “Vull saber què ha passat.”

Salut apressa el ministeri a posar la quarta dosi

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha demanat al Ministeri de Sanitat que acceleri l’administració de la quarta dosi a les persones de més de 80 anys davant la nova onada de contagis, com més va més evident tot i la dificultat per quantificar-los. Salut tem els efectes que pugui causar aquesta setena onada si s’aixeca amb força abans de la tardor. La petició té el suport del Comitè Científic Assessor, amb l’epidemiòloga Magda Campins al capdavant, i també del president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós. Amb tot, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ja ha aclarit que seguirà les indicacions dels seus tècnics, que ara com ara recomanen esperar uns mesos i, tal vegada, vacunes més adaptades a les variants que circulen ara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona