Salut

El tabaquisme cau lentament des dels anys noranta

La prevalença ha baixat gairebé a la meitat en els homes, però el consum per part de les dones ho ha compensat

L’any 1990 la prevalença del tabaquisme entre els homes catalans era del 47,3%. És a dir, gairebé la meitat dels majors de 15 anys fumaven. En el cas de les dones, se situava en el 22,4%. Durant la dècada següent i els primers anys del nou segle es va produir un contrapès entre gèneres: mentre que el nombre d’home fumadors disminuïa, el de dones fumadores augmentava. La tendència va començar a canviar i a homogeneïtzar els dos grups a partir del 2002, amb un descens lent i progressiu tant en homes com en dones, que s’ha comprovat que es consolida quan es prenen mesures restrictives. De fet, una de les davallades de consum més importants es va produir el 2006, quan va entrar el vigor la llei estatal (llei 28/2005 de mesures sanitàries contra el tabaquisme), que va prohibir fumar als centres de treball, als educatius, als sanitaris i al transport públic, sense possibilitat d’espais alternatius com hi havia fins llavors. També es va detectar un altre descens a partir del 2010, quan aquesta prohibició es va ampliar a tots els espais interiors d’ús col·lectiu. S’acabaven en aquell moment les zones especials per poder fumar dins de bars i restaurants, i el fum quedava relegat a les terrasses.

Els darrers cinc anys, però, el descens s’ha anat estancant i no s’aconsegueix baixar a una prevalença per sota del 20% (en països com Portugal, Irlanda, Noruega, Bèlgica i Holanda no supera el 15% i a Suècia i Finlàndia baixa del 10%). És especialment preocupant la incidència entre els joves: el 19,6% dels que tenen entre 15 i 24 anys fuma.

Les estratagemes de la indústria

Una de les qüestions que preocupa els experts en tabaquisme és el fet que a cada limitació que promou l’administració la poderosa indústria del tabac respon traient al mercat nous productes dirigits a ampliar la seva clientela: des dels vapadors i el tabac de cargolar, fins a càpsules que s’introdueixen a les cigarretes per aromatitzar-les



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Sabadell multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer amb la nova ordenança

Sabadell
Societat

Tarragona estudiarà si cal reforç dels mossos pel dispositiu de la Fira d’Abril

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona