Salut

La IA permetria estalviar 3.000 euros anuals al sistema sanitari

Un estudi de la Cambra de Barcelona també conclou que també salvaria 6.700 vides cada any

Assegura que consolidar la teleconsulta a la primària estalviaria fins a 452 milions públics

Una implantació progressiva de la intel·ligència artificial (IA) que es fes en col·laboració amb els professionals de la salut pública, estalviaria uns 3.000 milions d’euros anuals a Catalunya. Alhora, també seria capaç de salvar 6.700 vides i optimitzar la tasca de 8.300 professionals, que podrien destinar més temps a feines de més valor, ja que se n’alliberarien uns 30 milions d’hores anuals.

És una de les conclusions d’un estudi elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona i Barcelona Health Hub, que també indiquen que la consolidació de la teleconsulta mèdica i d’infermeria a l’atenció primària permetria estalviar fins a 452 milions anuals al sector públic i 342 milions a la societat, per la reducció de transport, emissions i cost d’hores laborals.

L’estudi, titulat Impacte socioeconòmic del sector de la salut digital a Catalunya, que es presentarà al Health Revolution Congress (HRC), que se celebrarà el 17 de maig a la Llotja de Mar de Barcelona, assegura que la tecnologia i la digitalització permetrà aportar beneficis en termes econòmics i d’eficiència i que facilitarà als professionals sanitaris “dedicar el temps a activitats de més valor, millorar la qualitat del servei, potenciar l’equitat territorial, fer front a major demanda futura de serveis sanitaris i contribuir a preservar i millorar les seves condicions laborals”.

Els autors de l’estudi consideren que la crisi sanitària de la Covid-19 ha posat de manifest la rellevància i la necessitat de la tecnologia en tots els àmbits i que ha accelerat la necessitat d’aplicar totes les eines tecnològiques disponibles, en aquest cas al sector de la salut. L’informe recorda que l’últim Baròmetre de Salut revela que la valoració dels usuaris de la situació del sistema ha empitjorat, fet que hi fa necessària la introducció de canvis importants.

“De la lògica de la despesa a la inversió en salut”, és un dels leit motivs de l’estudi, que recorda que al costat de la millora de la qualitat del servei, cal afegir problemes com l’increment previsible de la despesa per l’envelliment de la població i la falta de professionals sanitaris. “Per resoldre aquests grans reptes –indica la Cambra–, la solució passa per introduir la digitalització en el sector de la salut.

Finalment, els experts de la Cambra i de Barcelona Health Hub recorden que Catalunya disposa de grans actius que la predisposen per ser un pol de referència al món en el sector de la salut digital. Entre aquests, l’ecosistema de ciències de la vida i la salut, que també compta amb un nombre ingent d’empreses emergents, i l’atractiu de Barcelona i de la seva àrea d’influència en aquest sentit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva