Salut

Bellvitge és el primer gran hospital que crea un Servei de Psicologia Clínica

L’Hospital de Bellvitge és el primer gran centre sanitari públic de l’Estat en fer una reorganització amb l’objectiu de crear una unitat específica de Psicologia Clínica. D’aquesta manera segueix els passos de l’Hospital de Granollers, que també ha posat en marxa recentment un servei específic de Psicologia Clínica. El nou servei respon a una iniciativa de la direcció per consolidar la tasca assistencial, docent i de recerca d’aquests especialistes de manera transversal perquè puguin atendre la demanda creixent d’actuacions al voltant de la salut mental, que es va fer més notòria durant la pandèmia.

Així ho explica en un comunicat la doctora Susana Jiménez, la primera cap de la nova Unitat de Psicologia Clínica de l’Hospital Universitari de Bellvitge, denominació prèvia a la de Servei de Psicologia Clínica, que tindrà definitivament en un termini de dos anys. “El canvi comporta atorgar valor al nostre perfil professional i l’autonomia necessària per respondre a noves necessitats de la ciutadania, accelerades per la pandèmia”, afirma Jiménez. .

El servei proposa un model que atorgui de més autonomia la figura del psicòleg clínic, que fins ara es trobava integrat dins els serveis de Psiquiatria de l’hospital. La iniciativa aplegarà en una unitat específica els psicòlegs clínics del centre.

A l’Hospital de Bellvitge, els professionals de Psicologia Clínica lideren dos unitats que són referents a nivell estatal i internacional: la de Joc Patològic i Addiccions Comportamentals i la de Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA). Amb l’entrada en vigor del nou model, aquestes dues unitats quedaran integrades en el nou servei, però van ser el punt de partida i le model en el que s van basar per començar a el desplegament del nou sistema el junt del 2022.

Els professionals del nou atenen pacients ambulatoris de Nefrologia fent valoracions psicològiques de possibles donants de ronyó; receptors; tractaments individuals per a pacients amb baixa adherència al tractament immunosupressor i, també, atenció a familiars, però també col·laboren amb el Servei d’Endocrinologia en l’avaluació de pacients de cirurgia bariàtrica; amb la Unitat de Cures Intensives (UCI); amb els Serveis de Reumatologia, de Cardiologia, amb la Unitat de Cirurgia Colorectal, la de Mastocitosi i amb el grup de Malalties Minoritàries, a més de la Unitat Multidisciplinar d’Atenció Post-COVID 19, el programa ERAS i el programa No Estàs Sol (NES) d’actuació davant d’un esdeveniment advers. També intervenen en situacions sensibles per a les famílies com el dol, sempre amb actuacions tant individuals com de caràcter grupal.

Un altre dels objectius de la nova unitat és impulsar la recerca i la docència en aquest àmbit i han dissenyat protocols que permetran recollir i analitzar les dades assistencials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.