Salut

Infermeres especialistes: “Està arribant el missatge que el suïcidi es pot prevenir”

Les morts per suïcidi a Catalunya han continuat incrementant arribant a 607 el 2022

Les professionals de la salut insisteixen que “les persones demanen més ajuda”

“Està arribant el missatge que el suïcidi es pot prevenir”, ha anunciatla infermera especialista en salut mental Judit Pons en el marc d’una jornada sobre salut mental organitzada pel Col·legi Oficial d’Infermeres de Barcelona (COIB). L’especialista destaca que han augmentat les persones en risc de suïcidi ateses en el programa hospitalari en què treballa i creu que cada vegada es demana més ajuda davant del malestar.

Pons demana més professionals sanitaris en aquest àmbit i posar en marxa diverses estratègies davant una realitat que és “multifactorial”, com més polítiques socials. Les infermeres Alicia García i Maria Orcajo, del programa barceloní Konsulta’m, reivindiquen l’atenció “immediata” del servei davant uns centres de salut mental “desbordats”.

La també doctora en Cures Integrals i Serveis de Salut per la Universitat de Vic creu que està augmentant la detecció de les conductes suïcides, tot i que les morts per suïcidi a Catalunya han continuat incrementant any rere any, 607 el 2022.

“L’objectiu seria que les morts per suïcidi disminuïssin i que cada vegada atenguéssim les persones en la fase que tenen idees, però que no haguessin arribat a fer-ne un intent. Treballem per arribar aquí”, ha assenyalat en el marc de la novena Jornada Catalana d’Infermeria de Salut Mental.

Catalunya va registrar l’any passat 7.538 conductes suïcides (ideacions i intents), la xifra més alta registrada en la sèrie (2014-2022), segons dades que va donar el Departament de Salut fa unes setmanes, el 10 de setembre, amb motiu del Dia Internacional del suïcidi. Ja aleshores el coordinador del Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya (PLAPRESC), Diego Palao, va assenyalar que detecten més casos de conductes suïcides i també que cada vegada la consulta es produeix més a l’inici.

L’augment de les conductes suïcides que mostren aquestes dades són la realitat dels programes d’atenció, com el del Consorci Hospitalari de Vic, on treballa Pons. “Les persones demanen més ajuda”, apunta aquesta infermera especialista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot