Salut

Salut

Fertilitat transgènere

Les identitats, cada vegada més, estan deslligades d’uns genitals concrets, com mostren els casos d’homes trans que gesten i alleten els fills que han parit

La llei ofereix la possibilitat, gratuïta, de preservar la fertilitat abans de començar un tractament hormonal o mentre s’està fent

Parlem d’home trans i de dona trans. Posem “ordre” catalogant des del binarisme penis/vagina
Cal assegurar-se que un home trans rebi l’atenció ginecològica que li pertoca, sempre
Informació és poder. Quan les persones van al metge, han de saber que poden preservar la seva fertilitat

“Si ets una per­sona trans en la infan­tesa, és que no ho tens clar. Si ets una per­sona trans que «surt de l’armari» als 60 anys, és que et passa alguna cosa. Si ets una dona trans molt feme­nina, és que per­pe­tues els rols de gènere hegemònics. Si ets una dona trans mas­cu­lina, que no s’hor­mona o té pèl facial, és que ets «un paio amb fal­di­lla». Què han de fer les per­so­nes trans per apro­var els vos­tres exàmens i judi­cis? Des­gra­ci­a­da­ment, crec que l’única manera que tenen de fer-vos con­tents seria des­a­parèixer.” (Bruno Martínez, sexòleg). Par­lem d’home trans i de dona trans, com si es tractés de dos calai­xos. Posem “ordre” –cata­lo­gant des del bina­risme de penis/vagina– i ens que­dem tan tran­quils. Però ja no es pot donar per fet que tant l’home com la dona trans pas­sa­ran per un seguit de “tràmits” que els auto­rit­za­ran a ser qui són. El camí que se’ls havia mar­cat fins ara, psicòleg/psi­quia­tre, hor­mo­nació i inter­venció quirúrgica ja no és con­dició sine qua non. La cirur­gia pre­veu, en el cas dels homes trans, la mas­tec­to­mia, la his­te­rec­to­mia, qui sap si una fal·loplàstia... I, en el cas de les dones, implants de pit, pot­ser inter­venció per femi­nit­zar el ros­tre, vagi­noplàstia... Aquest camí –pas 1, pas 2, pas 3– està superat, o almenys es vol superar. En aquest punt es troba la lluita. No cal que una llei ho assu­meixi, el car­rer va al davant. El gènere –o el no gènere– no està lli­gat a uns geni­tals o unes mames.

En aquests moments de canvi –o d’assu­mir la rea­li­tat i esti­mar-la–, hi ha casos de pater­ni­tat transgènere que han cau­sat molta expec­tació, com l’embaràs, el 2020, de Pol Galo­fre. Ell mateix ho deia, però: “No soc el pri­mer home o per­sona mas­cu­lina que es queda emba­ras­sat.” Cert. Però no fàcil.

En Nil té 26 anys. Va començar la tran­sició cap als 20. En el seu cas, hi ha trac­ta­ment hor­mo­nal i una mas­tec­to­mia. Res més. “Puc dir que en un 95% de les situ­a­ci­ons em sento supercòmode. Ara, quan estic envol­tat d’homes molt cisgènere em puc sen­tir amenaçat. Per exem­ple, als ves­ti­dors del gimnàs. Aque­lla ferum de tes­tos­te­rona... De fet, no hi vaig. M’agrada molt el meu cos i és el cas de la gent amb la qual em rela­ci­ono. El cos i la iden­ti­tat de gènere no necessària­ment han d’anar de bra­cet. Jugo amb la manera com em veig jo, no estic cen­trat en la bio­lo­gia.” En el seu cas, la pos­si­bi­li­tat de ser pare, i pare ges­tant, no figura en la llista de tas­ques. “El meu cer­vell no ho pre­veu, però si en el futur la meva pare­lla en vol tenir... que sigui ella.” Se sorprèn de saber que sí, que men­tre con­servi els òrgans repro­duc­tors pot reser­var mate­rial i ser partícip biològica­ment d’un futur fill. No cal­dria que­dar ell emba­ras­sat, podria apor­tar l’òvul per a l’embaràs de la seva pare­lla cis.

Adolfo de Pra­dos, metge espe­ci­a­lit­zat en fer­ti­li­tat transgènere (equip Juana Crespo, de medi­cina repro­duc­tiva d’alta com­ple­xi­tat, ubi­cat al País Valencià), explica: “La tran­sició com­porta a vega­des tant estigma que per a mol­tes per­so­nes la pater­ni­tat o la mater­ni­tat són qüesti­ons que els que­den molt lluny: «Si el meu procés ja està sent una lluita, si em cri­den al CAP per un nom que no és el meu... Tinc por a veure qui m’atendrà a la con­sulta, com em trac­ta­ran, si hauré de donar les matei­xes expli­ca­ci­ons una vegada i una altra.”

En Nil vol anar a revisió gine­cològica, però no se n’ha sor­tit encara. “Tinc por. Quan em vaig acos­tar a la meva uni­tat de referència d’atenció a la salut sexual i repro­duc­tiva (Assir), em van mirar com si els estigués pre­nent el pèl...«Vine un dia que et puguin aga­far sense cita.» És vio­lent que em passi això pel fet de ser trans. A tu que ets una dona cis no se’t qüesti­ona res!” Segueix De Pra­dos: “Sovint tro­ben incom­prensió quan hau­ria de ser comú que un home trans es faci revi­si­ons gine­cològiques. S’ha de donar molta infor­mació. I no es fa en deu minuts. Si el paci­ent no té una disfòria de gènere com­pleta, se li pot fer una explo­ració vagi­nal, i si la disfòria és severa i des­pu­llar-se davant del metge se li fa impos­si­ble, hi ha altres mane­res de fer la revisió. Per sort, tot està can­vi­ant. El metge ha de saber pre­gun­tar, des del res­pecte, perquè com a met­ges no sola­ment hem de tenir una for­mació sanitària excel·lent, hem de ser empàtics!” I hi insis­teix: “No puc mesu­rar el grau de dolor, si la disfòria és alta o baixa, si no pre­gunto. I he de vali­dar el que sent el paci­ent al cent per cent. No li pots dir: «No exa­ge­ris!» És una per­sona, té drets.” Part de la tasca que fa la seva uni­tat, explica, és tre­ba­llar per evi­tar aques­tes situ­a­ci­ons i gene­rar els can­vis neces­sa­ris en el sis­tema. La seva opció, però, és pri­vada, recor­dem-ho. “M’arri­ben paci­ents perquè pot­ser m’han vist en una entre­vista a la tele­visió, perquè pot­ser l’endo­crinòleg els ha par­lat de les pos­si­bi­li­tats que tenen. Ens arri­ben deri­vats d’altres pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris.”

Una per­sona, una tran­sició

“Tenen els matei­xos desit­jos que pot tenir qual­se­vol per­sona cisgènere.” De Pra­dos insis­teix: “Cada per­sona viu una tran­sició, que pot ser amb hor­mo­nes o sense, i pot incloure cirur­gia. O no. La infor­mació és poder; per tant, quan les per­so­nes van al metge i ver­ba­lit­zen que s’iden­ti­fi­quen amb un gènere, han de saber que poden pre­ser­var la seva fer­ti­li­tat abans de fer res, de la mateixa manera que també s’explica a les per­so­nes que s’han de sot­me­tre a teràpies con­tra el càncer, per exem­ple, i són casos en què la seva fer­ti­li­tat es pot veure com­pro­mesa.” Han de saber, també, que si volen pre­ser­var la fer­ti­li­tat quan estan fent un trac­ta­ment hor­mo­nal, l’hau­ran d’atu­rar durant un temps. “El desig de mater­ni­tat i de rea­lit­zar un pro­jecte de família és per­fec­ta­ment legítim.” Per si en que­da­ven dub­tes. I hi torna: “Hi ha pocs pro­fes­si­o­nals for­mats, però.”

Homes ges­tants

Si es parla en ter­mes de fer­ti­li­tat i de les expres­si­ons de tota mena de sexu­a­li­tat, els pares ges­tants són tot un repte per al con­junt de la soci­e­tat. Dis­sidència pura, encara avui. “Els homes ges­tants cada vegada són més i se’n fa notícia. Pen­seu, però, que hi ha de tot. Hi ha homes trans que són gais, n’hi ha que estan amb dones cisgènere... Tot can­via. Abans, pen­sar a ser mare sol­tera era una boge­ria i ara és d’allò més nor­mal. I cal fer-hi èmfasi: hi ha estu­dis que demos­tren que el fet de tenir pare o mare trans no té impacte en el desen­vo­lu­pa­ment d’un nen.”

En una pare­lla for­mada per home trans i dona cis, ell pot ser ges­tant, i també pot donar ovòcits a la seva pare­lla i d’aquesta manera tots dos par­ti­ci­pen, biològica­ment, de la nova vida. És una extra­po­lació del cas de les pare­lles de les­bi­a­nes en què totes dues volen par­ti­ci­par de la fecun­dació. “«El fet d’estar-me hor­mo­nant sig­ni­fica que no ho puc dei­xar?» Sí que es pot. Per ser donant, pot­ser serà sufi­ci­ent amb tres mesos; si es vol ges­tar, caldrà més temps. En aquest cas, es pro­duirà una certa femi­nit­zació.” Cal recor­dar que si el ges­tant s’ha fet una mas­tec­to­mia, no hi ha pos­si­bi­li­tat de rever­tir-la i no podrà alle­tar. En el cas de la dona trans, pre­ser­var la fer­ti­li­tat és fàcil. Cri­o­pre­ser­vació de tei­xit tes­ti­cu­lar, cri­o­pre­ser­vació de mos­tra d’esper­ma­to­zous... Per a una dona trans, ara com ara, par­ti­ci­par a tenir un fill biològic només és pos­si­ble en el con­text d’una pare­lla de les­bi­a­nes o per mater­ni­tat subro­gada, que a Espa­nya és il·legal.

Un abans i un després: Trànsit

El ser­vei Trànsit és una manera d’acom­pa­nyar pio­nera que hi ha a Cata­lu­nya des del 2012. Hi ha uni­tats Trànsit a Bada­lona, Bar­ce­lona, Girona, Lleida, Man­resa, Reus, Saba­dell i Ter­rassa. I hi ha tres hos­pi­tals vin­cu­lats a aquest ser­vei ambu­la­tori, els que estan en el pro­grama de modi­fi­cació cor­po­ral quirúrgica per a per­so­nes trans: l’hos­pi­tal Clínic, l’hos­pi­tal uni­ver­si­tari de Bell­vitge i l’hos­pi­tal uni­ver­si­tari Ger­mans Trias i Pujol (Can Ruti). Trànsit dis­posa de met­ges, lle­va­do­res, infer­me­res... totes les pro­fes­si­o­nals que puguin asse­gu­rar l’atenció a la salut trans. Al dar­rere hi ha la ginecòloga i acti­vista Rosa Almi­rall. Hi ha estat al cap­da­vant fins fa poc, que es va jubi­lar. Lina Mulero és la coor­di­na­dora de Trànsit. “Els nos­tres ser­veis estan con­nec­tats amb les uni­tats d’atenció a la salut sexual i repro­duc­tiva (Assir). Des d’aquesta pri­ma­vera i per pro­to­col, les per­so­nes trans tenen accés als ser­veis de pre­ser­vació de gàmetes. Ofe­rim la pos­si­bi­li­tat de con­ge­lar òvuls o esperma, i és gratuït. Les per­so­nes que ja hagin fet un recor­re­gut de trac­ta­ment hor­mo­nal hau­ran d’atu­rar-lo i espe­rar que el cos, amb el temps que li cal­gui, rever­teixi els efec­tes sobre la fer­ti­li­tat. A Trànsit, hem acom­pa­nyat algu­nes per­so­nes que han tin­gut cri­a­tu­res i després han reprès el trac­ta­ment hor­mo­nal amb nor­ma­li­tat.”

Cal posar-se les piles i no viure d’esquena a la rea­li­tat. Que la salut esti­gui pro­te­gida va més enllà de pater­nar o mater­nar. Què passa si una per­sona es can­via el nom en els docu­ments i deixa d’aparèixer per al cri­bratge de càncer de mama? Cal asse­gu­rar-se que un home trans rebi l’atenció gine­cològica que li per­toca, sem­pre. Per exem­ple, pre­venció de pato­lo­gies o cura de molèsties asso­ci­a­des al fet de dei­xar de pro­duir estrògens: seque­dat vagi­nal, atròfia...

“Per venir al ser­vei Trànsit no cal cap deri­vació. I és un oasi. Seria ideal que tots els pro­fes­si­o­nals de la salut esti­gues­sin for­mats, però men­tre això no passa... Sí que s’està tre­ba­llant per ela­bo­rar els con­tin­guts d’un curs que hau­ran de fer tots els pro­fes­si­o­nals de la salut.” Par­lem de les inter­ven­ci­ons quirúrgi­ques, vagi­noplàsties i mas­tec­to­mies. A Can Ruti i a Bell­vitge es fan unes 40 vagi­noplàsties l’any en total; al Clínic, 15 vagi­noplàsties i 15 mas­tec­to­mies. “Llui­tem perquè hi hagi més pres­su­post. Quinze mas­tec­to­mies a l’any... Estem par­lant que hi ha cen­te­nars de per­so­nes que neces­si­ten inter­ven­ci­ons. És com­pli­cat i fa que mol­tes aca­bin a la salut pri­vada. Si hi ha molt pati­ment i cal estar set o vuit anys en una llista d’espera...”

De la mateixa manera que un home trans pot estar a gust amb les seves mames, n’hi ha que ho viuen amb molt dolor. D’això va Trànsit, d’acom­pa­nyar a tran­si­tar la sexu­a­li­tat. “No hi ha un recor­re­gut tan­cat: psi­quia­tre, hor­mo­nes i cirur­gia. Acom­pa­nyem les neces­si­tats de cada per­sona. Al final és auto­de­ter­mi­nació: cap pro­fes­si­o­nal de la salut et pot dir qui ets.”

LES FRASES

La transició comporta tant estigma que la paternitat queda molt lluny
Adolfo de Prados
Metge especialista en fertilitat transgènere
Informació, sempre
Informar és, per exemple, explicar que en el cas dels adolescents i nens trans es pot preservar el desenvolupament sexual assignat biològicament –i poder ser madurs quant a fertilitat– i fer el tractament hormonal de la transició. “Amb els bloquejadors sexuals, es dona temps per decidir en un futur”, explica Adolfo de Prados, metge especialitzat en fertilitat transgènere i que exerceix al País Valencià. En totes les consultes s’ha d’explicar que hi ha sistemes per conservar la capacitat de tenir fills biològics.
Les persones tenen dret a decidir sobre el seu cos i la seva vida
Rosa Almirall
Metgessa ginecòloga fundadora del servei Trànsit
Anar al ginecòleg, per a un trans, és una situació de violència potencial
Ian Alejandro
Pare trans gestant

“La medicina, en general, és molt patriarcal, una entitat de poder i control social”

“M’han format les mateixes dones trans. La medicina, en general, és molt patriarcal. És una entitat de poder i control social. Anem avançant, sí, però costa.” Parla la doctora Rosa Almirall, ginecòloga, feminista i activista. Fundadora del servei Trànsit, d’acompanyament global de la salut trans. “Anem a pams; la malaltia és una, però el dolor és individual. Per tant, la majoria de coses que passen en els cossos de les persones no figuren en els llibres de medicina. Els cossos tenen mil maneres d’expressar-se.” És clar: vistes així les coses, el binarisme que diu que un home i una dona es defineixen d’una determinada manera, biològica, no té sentit. “La societat es resisteix al canvi.” Despatologitzar. La transsexualitat no és una malaltia mental. No és un defecte respecte a allò que és “correcte”, “normal”. “El servei Trànsit neix d’aquesta filosofia: les persones tenen dret a decidir sobre el seu cos i la seva vida. Fins als nassos que ens diguin histèriques o ens neguin l’avortament. Venim d’un model conservador. La societat evoluciona, però penseu com estàvem les dones fa cent anys respecte al dret a decidir si tenir fills...” Parla alt i clar: “La cura del que s’anomena vagina és molt nova i empoderadora, i la sexualitat és important, i el benestar és important, tot i que per a la medicina no ho siguin.” “Saps que no fa tants anys a les persones trans, abans de fer el tractament, se’ls demanava «experiència de vida»? Implicava exposar-te a l’espai públic durant tres mesos sent qui deies ser, en tots els àmbits, i, després, aportar declaracions de testimonis que corroboressin que eres tan i tan feliç i que, a més, havies participat en la vida comunitària!” Si això no és violència, crueltat...

L’Ian Alejandro i la Patri han format una família, amb dos bebès bessons. Aparentment, tot ben ordenat: papa, mama i nens. Però ells rebenten les costures d’un sistema que els queda petit. L’Ian és un home trans que va passar per una inseminació. Es van emparellar que ell ja estava embarassat de cinc mesos. Ha alletat les seves criatures i la Patri també ho ha pogut fer, tot i estar a la menopausa. Participa amb la seva veu allà on se’l reclama. “És necessari trobar-nos, i trobar referents, persones que hagin gestat, per donar visibilitat a una realitat amagada.” Les lleis a vegades prometen molt, però la realitat pot ser una altra. Parla del cas argentí: “De les lleis al que es veu socialment i de l’accés real que tenim a la salut... És molt difícil per a les persones trans, perquè segueix l’estigma, i la majoria de cops no es respecta la nostra identitat. Sí, anar al ginecòleg, a qualsevol lloc del món, per a un home trans és una situació de violència potencial. Cal visibilitzar per crear mons possibles, dir que existim els pares trans fa que d’altres es puguin adonar que hi ha la possibilitat. Jo vaig necessitar altres referents amb qui poder xerrar, i preguntar-los coses. El meu mirall han estat dos pares de l’Estat espanyol, Pol Galofre i Rubén Castro. Per a mi va ser necessari.” Els seus bebès tenen un any i mig. Per què gestar-los? “Tenia el desig de ser pare i buscava la manera de fer-ho. I vaig trobar que aquesta era l’opció que més em quadrava, ja que hi volia ser present des del moment zero.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia