Salut

SALUT

Tres projectes de salut comunitària, distingits per Salut

Disset projectes de l’ICS a Girona i un de l’IAS han estat seleccionats per formar part de l’Estratègia de salut comunitària a l’atenció primària i comunitària (APiC)

Tres projectes de salut comunitària presentats pels equips d’atenció primària (EAP) de Montilivi - Vila-roja, Olot i Figueres han rebut una qualificació d’excel·lent per part del Comitè Avaluador del Comitè Assessor de l’Estratègia de salut a l’atenció primària i comunitària, per la seva capacitat de promoció de la salut comunitària amb un enfocament local i multidisciplinari. Aquests projectes s’emmarquen dins del Pla de Salut de Catalunya 2021-2025 que, en l’àmbit de l’atenció primària i comunitària (APiC), té l’objectiu estratègic d’impulsar la implicació local i l’equitat territorial en el foment de la salut, la qual cosa implica un treball compartit amb associacions, comunitats, ajuntaments i altres entitats del territori.

En total, els projectes que han rebut el grau d’excel·lent han estat 21 dels 193 seleccionats per la Comissió Avaluadora del Comitè Assessor de l’Estratègia de Salut Comunitària a l’Atenció Primària i Comunitària. Cada un rebrà una assignació econòmica de fins a un màxim de 3.000 euros per al seu desenvolupament.

El Programa presentat pels CAP de Montilivi i Vila-roja posa el focus en l’augment de l’obesitat entre la població i les conseqüències negatives que genera aquest fet, que els professionals han constatat en el seu entorn mateix i que ha propiciat la recerca d’accions innovadores per promoure un canvi d’hàbits que sigui perdurable.

Aquest propòsit queda recollit en el projecte ‘Millora dels hàbits i estils de vida de la comunitat Girona Est’, el qual ara es reprèn després d’haver-se aturat a causa de la pandèmia de la COVID-19. Va dirigit als adolescents d’aquesta comunitat i la durada prevista és de dos anys, durant els quals s’anirà recollint informació mitjançant activitats, com ara grups de discussió. A partir de les conclusions que se n’extreguin s’avançarà en l’objectiu de buscar nous enfocaments que ajudin a millorar la situació.

L’EAP Figueres basa el seu projecte en la disciplina de les ‘Arts en Salut’, que inclou un seguit d’activitats que el sector cultural i artístic ofereixen als professionals de la salut per abordar una patologia determinada, en aquest cas la fibromiàlgia. L’objectiu és el d’avaluar l’efectivitat d’aquesta metodologia a l’hora de millorar les capacitats funcionals de les persones en quatre aspectes: psicològic, biològic, social i de conducta.

El projecte, que es desenvolupa conjuntament amb el Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles del Departament de Cultura i el Museu de l’Empordà, ha completat les sessions del primer grup durant les darreres setmanes amb la participació de 15 pacients i 12 sessions basades en la metodologia ‘Arts en Salut’ al Museu de l’Empordà. Professionals i col·laboradors vinculats a l’entitat especialitzada Adhoc Cultura han dinamitzat cada sessió, amb el suport de professionals de medicina i infermeria de l’EAP Figueres i, com a observadors, dels referents en benestar emocional i comunitari (RBEC) del centre.

Pel que fa al projecte ‘Relat-AP’, impulsat des de l’EAP Olot, sorgeix de la necessitat de buscar noves fórmules que facilitin l’expressió emocional de les persones ateses des de l’atenció primària. Per aconseguir-ho, es fomenta l’escriptura com a eina terapèutica per expressar emocions i inquietuds. Mitjançant activitats grupals, es dona l’oportunitat als participants d’escriure un relat sobre els seus sentiments, reflexions, pors o necessitats, que l’ajudin a millorar el seu benestar. El projecte es completa amb l’edició d’un llibre que contingui aquests relats i que pugui servir de guia per a futurs usuaris i usuàries. Aquest projecte es posarà en marxa en els propers mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.