Salut

GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

Les infermeres de l’atenció primària reivindiquen el seu paper a Girona i demanen que se les reconegui i se’ls doni “veu” en la presa de decisions del sistema sanitari català. Més de 400 professionals, segons recull l’ACN, participen des d’aquest dijous i fins divendres al XVI Congrés de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), que se celebra al Palau de Congressos i que té com a lema ‘Empodera’t’. “Volem poder tenir la nostra veu. Som el col·lectiu més nombrós del sistema sanitari. Per què no ens conviden a les meses negociadores de salut?”, es pregunta la presidenta de congrés, la infermera Irene Prat. “Estem formats i totalment capacitats per prendre decisions”, afegeix el vicepresident de l’AIFiCC, Jaime Bataller.

Girona es converteix des d'avui i fins divendres en l'epicentre de la infermeria familiar i comunitària amb la celebració del XIV Congrés de l'AIFiCC. Hi participen centenars de professionals de tot Catalunya amb un lema comú: "empoderar-se". "Som un agent important al territori, treballem conjuntament amb les famílies i busquem, principalment, treballar la prevenció i la promoció de la salut. Empoderant-nos nosaltres, aconseguirem empoderar les persones en la seva salut", assegura Bataller.

En aquest sentit, el vicepresident de l'associació reivindica que la primària és la porta d'entrada al sistema de salut i que el col·lectiu d'infermeria està plenament format i qualificat, tot i que no sempre reconegut. "La professió avança però no hi ha al darrere un reconeixement d'aquesta evolució. Som graduats igual que la resta de formacions", critica. 

Sobre això, denuncia que Catalunya no reconegui l'àmbit comunitari com una especialitat en la que s'estan formant cada anys centenars de professionals i que no hi hagi llocs de treball específics. "Això és denigrant i va en contra de la qualitat en l'assistència que estem donant", afegeix Bataller. 

A les portes de l'inici de la campanya electoral, des de l'AIFiCC reclamen ser una "prioritat" del nou govern i que es compleixin els compromisos de destinar, com a mínim el 25% del pressupost en sanitat a aquest sector. "Ara mateix no s'està complint i es nota a nivell de qualitat: no es cobreixen baixes ni vacances. Cal reduir els contingents que estem gestionant i tenir més professionals", insisteix Bataller.

"Més visibilitat" 

Per la seva banda, Prat reivindica l'esdeveniment com un "punt de trobada" i de "reflexió" sobre els reptes que la professió té "per davant". "Volem tenir més visibilitat i més reconeixement perquè la població conegui més el rol que fa la infermera de primària, molt desconegut encara tot i l'increment de competències que hem tingut en els últims anys", afirma. 

Prat diu que tenen la "sensació" que sempre estan "relegada a un segon pla". "No només volem millores salarials, volem poder tenir la nostra veu. Som el col·lectiu més nombrós del sistema sanitari. Per què no ens conviden a les meses negociadores de salut? Nosaltres tenim una mirada global, holística i estem formades", afegeix. 

Taules de debat i comunicacions de recerca

La inauguració oficial del congrés es farà aquesta tarda però al llarg d'aquest dijous al matí s'han fet diversos tallers formatius. També es faran diverses taules de debat i es presentaran més de 300 comunicacions de recerca, entre els quals trobem casos clínics, estudis qualitatius, estudis quantitatius i projectes de recerca que opten a la beca AIFICC per investigació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Portu regala la Champions al Girona

Girona
la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella