Salut

salut

El Col·legi d’Infermeres exigeix el triple de llevadores a Tarragona i l’Ebre

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) ha denunciat la manca de llevadores que pateix la demarcació de Tarragona. Segons la vocal de la junta, Gemma Martínez, el 80% de les professionals han de treballar en dos o tres llocs alhora per cobrir les necessitats de la població. “Això vol dir que necessitaríem unes 300 llevadores”, exposa Martínez, que recorda que a la demarcació hi ha 106 professionals col·legiades. És per aquest motiu que des de la institució s’exigeix que es tripliqui el nombre de professionals al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre. Si això passés, s’arribaria a l’objectiu “d’una llevadora, un part”. Martínez ha participat en una jornada centrada en la salut sexual i reproductiva de la dona. En aquest marc, ha posat d’exemple que, actualment, la ràtio d’aquestes professionals és de 18 per cada 1.000 naixements a Catalunya, mentre que a la resta de països europeus se situa entorn els 64. “La previsió és que la situació empitjori en els pròxims anys, i que d’aquí a tres o quatre anys hi hagi un col·lapse de l’atenció a la salut sexual i reproductiva”, sosté. Tot i això, recorda que aquestes ràtios han quedat obsoletes, ja que, cada vegada més, les llevadores ofereixen un major nombre de serveis. “Realment, les nostres competències són molt àmplies i tenim moltes consultes com la del sòl pelvià, la trans, la reproducció assistida, el part o la lactància”, explica. De fet, Martínez ha afirmat que des del departament de Salut els han traslladat que la Generalitat ja està treballant en un pla per saber quines ràtios de llevadores necessita Catalunya. “Això ja és un gran pas”, ha celebrat.

A la Jornada de Llevadores que el CODITA ha organitzat avui hi han participat una setantena de professionals. La vocal de la junta del col·legi també ha posat de rellevància que encara “hi ha moltes afectacions de salut que són infravalorades o no es poden atendre adequadament” per manca de recursos. En aquest sentit, detalla que un 35% de les dones que han tingut un part vaginal pateixen disparèunia, és a dir, tenir un coit sexual difícil o dolorós. En la mateixa línia, des del CODITA han afirmat que un 24% de les dones pateixen incontinència urinària després del part, i un 3% incontinència anal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un estable cremat a fa 2.200 anys es relaciona amb el pas de les tropes d'Anníbal pel Pirineu

Bellver de Cerdanya
LA CRÒNICA

“Girona no s’acaba al carrer del Carme”

religió

Entrellaçant cristianisme i catalanitat

Barcelona
integració

Mataró recull l’‘artivisme’ de la Vocalia de Dones de Rocafonda

mataró
GIRONA

Pepita Perich rep el guardó al gironí de l'any dels Premis Generalitat

GIRONA

Reclamen a l’Escala que Catalunya reconegui el seu passat esclavista

l’EscaLA

Arxivada la investigació per la mort de 55 avis en una residència de Palau-Solità durant la pandèmia

Barcelona
MEDI AMBIENT

El Maresme busca consens pel litoral

Mataró
RELIGIÓ

La mediació de Mossos posa fi a 15 dies de resistència a l’Esperit Sant

Barcelona