Salut

GIRONA

El projecte [Des]Connecta’t promou l’ús responsable de les pantalles

La Taula de Salut i Benestar Comunitari de Girona Est impulsa el projecte [Des]Connecta’t, que promou un ús responsable de les pantalles mitjançant accions informatives i de conscienciació. La iniciativa s’integra dins del Programa de salut comunitària de Girona Est on s’inclouen els barris de Vila-roja, Font de la Pólvora, Mas Ramada i Sant Daniel, amb una població de més de 3.300 habitants. Hi participen els CAP de Vila-Roja i les entitats i serveis del barris on es desenvolupa el projecte.

[Des]Connecta’t va sorgir a partir de la detecció d’aquesta necessitat per part de les entitats membres de la Taula de Benestar, que treballen amb l’objectiu d’identificar temes vinculats al foment de la salut per coordinar accions i traslladar-les a la ciutadania de la zona. A partir d’aquestes reunions periòdiques, es va evidenciar la creixent preocupació per l’ús excessiu de les pantalles i la necessitat d’emprendre un projecte que en fomenti una utilització més responsable.

Tres fases

El projecte està dividit en tres fases, la primera de les quals es va fer entre 2022 i 2023 i va consistir en una enquesta dirigida a la població de Girona Est, amb l’objectiu de recollir dades sobre els hàbits de consum de pantalles i establir un diagnòstic de la situació de partida. “L’enquesta volia recollir aspectes com el temps diari d’utilització, els moments del dia més habituals i per a quines finalitats”, explica Anabella Bellelli, referent de benestar emocional comunitari (RBEC) de l’Equip d’Atenció Primària de Montilivi - Vila-roja, gestionat per l’Institut Català de la Salut (ICS). “Aquesta enquesta es va distribuir per diferents espais comuns del barri, com ara la sala d’espera del CAP”, afegeix.

A partir de les 349 enquestes realitzades, els professionals de la Taula de Benestar van detectar que un dels principals problemes relacionats amb la utilització excessiva de les pantalles era la disminució d’hores de son pel fet d’estar pendent del telèfon mòbil fins tard. Una situació repetida en totes les franges d’edat i que, de vegades, anava associada a un augment de l’insomni. Una altra de les problemàtiques detectades era la manca d’informació sobre les aplicacions de control parental per limitar el temps d’ús o els continguts.

Les dades recollides van permetre conèixer la situació i planificar accions adients per donar resposta als problemes detectats. Per fer-ho, durant aquesta fase, els professionals de la Taula van rebre una formació especialitzada sobre com gestionar l’ús de pantalles dins la família. “No volíem plantejar-ho com una prohibició, sinó fomentar recursos i estratègies per fer-ne un ús responsable”, destaca Anabella Bellelli.

La segona fase del projecte [Des]Connecta’t va començar el passat setembre i s’allarga fins a final de maig. Durant aquest període les entitats implicades ha realitzat tallers formatius i altres activitats com un concurs de cartells d’espai lliure de mòbils. Des del CAP Vila-roja, en col·laboració amb les altres entitats del Sector Est, es duen a terme tallers dirigits a famílies i a gent gran per conscienciar com les pantalles arriben a afectar la qualitat del descans. “Muntem tallers des d’un vessant lúdic amb pares i fills, en què es fan preguntes sobre com es fa ús de les pantalles i comentem les respostes”, explica Anabella Bellelli. Aquests tallers s’organitzen en diferents espais comunitaris i estan oberts a tots els usuaris. Entitats i serveis com el Centre Cívic Onyar, els Serveis Bàsics d’Atenció Social de l’Ajuntament de Girona, les Farmàcies Guixeras i Boada, l’Associació AASS, AD Iniciatives Socials, Càritas, la Fundació Girona Est i la Fundació Privada Pere Closa lideren conjuntament accions del projecte [Des]Connecta’t i les inclouen dins del seu programa d’activitats comunitàries. La iniciativa també compta amb la participació de quatre escoles d’educació infantil i primària de l’àrea de Girona Est: Cavall Fort, Font de la Pólvora, Vila-roja i Sagrada Família, que incorporen la temàtica sobre l’ús excessiu de les pantalles en l’itinerari educatiu del curs.

A partir de setembre i durant 2025 es completarà el projecte amb la tercera i última fase, dirigida a difondre alternatives a les pantalles. “En molts casos, i en especial els infants i joves, usen les pantalles per socialitzar-se. La idea és que tinguin coneixement sobre què poden fer al barri com a alternativa a passar l’estona mirant el mòbil o la tauleta”, explica Bellelli. A la vegada, es passarà una nova enquesta per recollir si les accions han contribuït a canviar els hàbits amb relació a l’ús de les pantalles o a tenir millor percepció sobre els problemes que provoca l’ús excessiu de telèfons mòbils o tauletes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Una figuerenca guanya el IX Premi de Recerca en Memòria Democràtica

figueres

24 joves del Baix Empordà , becats per la Fundació Impulsa per cursar FP

la bisbal d’empordà

Les estacions de Bordis, Sant Jordi Desvalls i Camallera, més accessibles

bordils
Medi ambient

Formaran voluntaris per preservar la tortuga careta al Garraf i el Baix Penedès

Sitges

Maçanet impulsa la creació del nou polígon de Fontanilles

maçanet de la selva
medi ambient

Els 27 donen llum verda definitiva a la Llei de Restauració de la Natura

barcelona
Medi Ambient

Prop de 800 al·legacions contra la planta de biogàs de la Sentiu de Sió, a la Noguera

Balaguer

Girona impulsa un clúster socioeconòmic que vincula ciclisme i salut

GIRONA
informe sipri

Creix l’amenaça nuclear al món

barcelona