Salut

PALAMÓS

Les donacions permeten fer 31 trasplantaments de cèl·lules mare

Les donacions recollides en 14 anys a l’Hospital de Palamós han permès fer 31 trasplantaments de cèl·lules mare a tot el món. La Unitat d’Infància i Dona de l’hospital ofereix des del 2008 la possibilitat de donar sang de cordó umbilical a les gestants. Des de llavors s’han fet centenars de donacions que, un cop verificat que compleixen els requisits necessaris, s’han convertit en 315 unitats de sang de cordó disponibles per a ser trasplantats.

El primer trasplantament va tenir lloc el 2010 i d’aleshores ençà s’han fet 31 trasplantaments de cèl·lules mare a persones repartides per tot el món, des d’Austràlia fins a Colòmbia.

El Banc de Sang i Teixits de Catalunya lidera CONCORDIA, que és un programa cooperatiu interterritorial estatal per a la donació de sang de cordó umbilical on hi compten més de 40 maternitats. Cada maternitat disposa de personal qualificat per fer l’extracció i certificar que la sang de cordó es preserva en condicions òptimes pel seu enviament al banc. De fet, La Unitat d’Infància i Dona de SSIBE és la única de tota la Regió Sanitària de Girona acreditada i on es pot realitzar la donació conjunta de sang de cordó com de placenta.

Una donació sense cap risc

Al contrari del que es pot arribar a pensar, la recollida de sang de cordó umbilical després del naixement i de la secció del cordó no suposa cap risc ni per a la mare ni per al nadó. De fet, la OMS estipula que el pinçament tardà del cordó s’ha de realitzar al minut de vida. Aquest termini permet, per una banda, al nadó beneficiar-se de la transfusió extra de sang i per l’altra fer compatible la donació. Tampoc suposa una reducció del temps de contacte de pell amb pell entre tots dos.

El trasplantament de cèl·lules mare de sang de cordó pot contribuir a la curació de nens, i també d’adults, que pateixen greus malalties de la sang que comprometen la seva vida, com pot ser la leucèmia o algunes immunodeficiències, a més d’oferir noves esperances per a la medicina regenerativa. Per ser donant, només cal adreçar-te a l’equip de professionals de referència durant alguna de les visites de seguiment d’embaràs. També cal indicar-ho com a preferència i opció desitjada en el document al Pla de Naixement que es lliura durant les primeres visites.

Amb la donació de placenta, es pot ajudar a persones que tenen problemes de visió o que pateixen ferides incurables amb fàrmacs convencionals. S’usa per a la reconstrucció de lesions d’ull, cura de cremades o ferides de difícil cicatrització, reconstrucció en cirurgia maxilofacial i altres cirurgies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Investiguen una persona que tenia una tortuga lligada amb una cadena

ROSES

Instal·laran vuit nous punts de càrrega de vehicles elèctrics a Roses

ROSES
Salut

Protesta davant Salut i l’ICS conta les retallades a hospitals i CAPs a l’estiu

barcelona
Societat

Crida a la prudència per un cap de setmana llarg de revetlla i Gran Premi de F1

Barcelona

L’Ajuntament vol aprovar al ple del vespre el projecte de la piscina coberta

olot

Seu de l’acte central del Dia Internacional de l’Alliberament LGTBI

breda
urbanisme

Barcelona destina 10,5 milions a millorar l’accessibilitat a les voreres

Barcelona
Societat

Nou aparcament de més de 300 places a l’estació de Martorell Central

Martorell

250 investigadors es reuniran al 10è congrés Living Knowledge de la UdG

girona