Salut

L’hospital d’Olot lidera les primeres proves pilots per implantar l’ús de drons

La Fundació TIC Salut Social, el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) i la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa han celebrat aquest dijous un acte per abordar els reptes que presenta la tecnologia dron en l’àmbit de la salut. A la jornada, s’ha presentat l’informe ‘Integració de Drons a l’Entorn de Salut’ i algunes de les proves pilot de transport de material sanitari i mostres biològiques que s’iniciaran properament.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha participat a l’acte i ha presenciat la demostració de vol que s’ha fet des de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de la Vall d’en Bas fins a l’Hospital d’Olot. Balcells ha destacat que “avui hem viscut el present i el futur de l’aplicació de drons en l’àmbit sanitari”. Balcells ha posat en valor el “gran interès d’aquesta tecnologia per qüestions de sostenibilitat ambiental i econòmica, així com les possibles aplicacions d’aquesta tecnologia, per exemple, en el transport de mostres o de medicaments entre centres sanitaris aïllats.” El titular de Salut també ha destacat la trajectòria de l’Hospital d’Olot amb projectes d’innovació i especialment pel que fa a la utilització dels drons.

L’informe presentat a la jornada ha estat liderat per la Fundació TIC Salut Social, amb el suport de la Digital Catalonia Alliance. El director de la Fundació, Joan Guanyabens, ha apuntat que “els drons mostren un gran potencial per millorar l’atenció mèdica i el transport de mostres biològiques i material sanitari, especialment a zones rurals o de difícil accés”. Per això, ha anunciat, “tenim previst fer proves pilot centrades en l’àmbit logístic, d’emergències i clínic, involucrant les principals institucions implicades del sistema”.

Per la seva banda, el gerent de l’Hospital d’Olot, Josep Maria Padrosa, ha explicat que “tenir centres d’atenció primària de proximitat posa en valor les facilitats i la capacitat de desenvolupar projectes d’innovació d’aquestes característiques”. De fet, ha recordat que “el primer cas d’ús de vol de dron amb mostres biològiques va ser a Olot ara fa un any”.

Proves pilot a la Garrotxa

La Fundació TIC Salut Social i el CTTI iniciaran properament diverses proves pilot per tal de dimensionar costos i avaluar els riscos i beneficis de l’ús de drons a les tres àrees de treball. La primera prova començarà a finals d’aquest mes de juny i consistirà en el transport de mostres biològiques de l’ABS de la Vall d’en Bas a l’Hospital d’Olot per a la seva anàlisi, i el transport no programat d’altres mostres o equipament mèdic en el sentit invers.

El trajecte realitzat aquest dijous amb dron entre el CAP Sant Esteve d’en Bas i l’Hospital d’Olot ha permès constatar un estalvi d’un 60% del temps de transport, així com una reducció de la petjada de carboni en comparació amb si s’hagués realitzat per via terrestre. El vol de dron ha tingut una durada d’uns 7 minuts, mentre que el trajecte realitzat amb vehicle dura 20 minuts.

La segona prova pilotconsistirà en el transport de mostres biològiques entre el CAP Sant Fost-Martorelles i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona.

Aquestes proves segueixen el treball iniciat al maig del 2023 a l’Hospital d’Olot, quan es va validar la viabilitat de transportar analítiques de sang amb dron. En aquest pilot es va aconseguir conservar en bon estat les mostres i reduir un 43% el temps del transport i un 80% les emissions de CO2. Ara, el següent pas és avaluar si el servei és aplicable i escalable al Sistema de Salut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia