Salut

Oncolliga regala productes cosmètics per pal·liar els efectes de la braquiteràpia

La Fundació Oncolliga Girona regalarà a les pacients de càncer ginecològic sotmeses a braquiteràpia un kit de productes cosmètics per evitar o pal·liar els efectes secundaris d’aquest tractament. La iniciativa s’ha desenvolupat conjuntament amb l’equip de la Unitat Funcional de Ginecologia Oncològica (UFGO) de l’Hospital Trueta i de l’Institut Català d’Oncologia per donar resposta a una necessitat que no està coberta pel sistema públic. Els primers kits ja s’han començat a entregar aquest mes de maig.

El kit de productes cosmètics ginecològics està finançat íntegrament per l’Oncolliga i s’entregaria gratuïtament a totes les pacients per tal de cobrir els primers trenta dies de cures després del tractament de braquiteràpia, els més importants. Durant la visita amb la infermera abans del tractament, les pacients reben un seguit de recomanacions sobre les cures posteriors i una targeta regal amb la qual poden anar a recollir el lot de productes a la seu d’Oncolliga a Girona.

El kit inclou els deu òvuls i la crema hidratant vaginal, a més d’un gel de neteja íntima i una mostra de lubricant, gentilesa de la firma Cumlaude Lab, proveïdora de tots els productes, que s’entreguen a les pacients dins d’un necesser. “Aquest és un projecte del qual n’estem molt orgulloses, perquè és pioner i innovador i contribuirà d’una manera molt significativa al benestar i la qualitat de vida de totes les pacients que han de passar per un tractament de braquiteràpia”, explica Paqui Badosa, presidenta de la Fundació.

Una tècnica amb efectes secundaris

A diferència de la radioteràpia externa, en la qual els raigs s’emeten des d’una màquina situada fora del cos, la braquiteràpia s’aplica a dins o a prop del tumor, aconseguint una administració més precisa i concentrada de radiació directament a l’àrea afectada. Això permet augmentar les dosis minimitzant els riscos de toxicitat en els òrgans del voltant. També ofereix com a avantatge poder escurçar el temps de tractament. Aquesta tècnica, en el cas de tumors ginecològics, sol ser emprada majoritàriament en casos de càncer de cèrvix i d’endometri, tot i que també es pot fer en casos de neoplàsies vaginals o de vulva.

Per contra, hi ha possibles efectes secundaris que poden variar depenent de la localització exacta del tractament, la dosi de radiació i altres afectes individuals, però els més comuns poden ser la fatiga, la irritació o dolor a la zona tractada, problemes urinaris, problemes rectals, problemes intestinals, canvis en l’àmbit nivell vaginal i, a més a llarg termini, poden aparèixer problemes com l’estenosi vaginal, que és un estretament o enduriment de la vagina que pot fer que les relacions sexuals amb penetració siguin doloroses i pot provocar dificultat per realitzar un examen ginecològic, dolor en orinar i canvis en la capacitat per mantenir la higiene vaginal.

El kit incorpora tractaments de suport per ajudar a gestionar aquests efectes secundaris, com ara l’aplicació d’òvuls, lubricants i hidratants vaginals. “Una de les preocupacions dels professionals és poder revertir o mitigar aquests efectes per millorar la qualitat de vida de les pacients”, explica la doctora Pilar Barretina, coordinadora de la UFGO i Cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Institut Català d’Oncologia a Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia