Salut

Posen en marxa uns equips pioners per tractar malalts mentals greus

L’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) ha posat en funcionament aquest mes de maig, a La Garrotxa i al Ripollès, dos equips de tractament assertiu comunitari (ETAC) destinats a persones adultes que pateixen un trastorn mental greu o problemes d’addiccions. Aquests equips, pioners a Catalunya, s’han iniciat en aquestes dues comarques en el marc del seu treball reconegut en la integració social i sanitària. Són dos dels sets territoris seleccionats l’any 2023 per la Generalitat de Catalunya per implementar i finançar projectes d’integració social i sanitària pioners que han de permetre identificar pràctiques de valor.

L’objectiu dels ETACs és aconseguir una atenció integrada a les necessitats de les persones amb trastorn mental, amb necessitats complexes socials i sanitàries, apostant per un sistema que faciliti l’atenció centrada en la persona. L’acció terapèutica és l’espai on el pacient conviu i desenvolupa el seu procés vital. Les intervencions domiciliàries constitueixen el pilar fonamental del tractament assertiu comunitari, intentant integrar actuacions diverses com les psicoterapèutiques, les socials, les familiars, les laborals i les farmacològiques entre d’altres. L’enfocament de les cures se centra en la recuperació funcional del pacient emfatitzant l’empoderament com a element clau perquè la persona recuperi el control sobre els factors que en comprometen la qualitat de vida.

S’han posat en funcionament dos ETACs (un a la Garrotxa i un al Ripollès), que són equips multidisciplinars formats per un psiquiatre, un infermer, un treballador social i un educador social. Cada equip atendrà entre 20 I 25 pacients.

Donar resposta a les necessitats reals del pacient

Amb els equips de tractament assertiu comunitari es promou una atenció més coordinada, individualitzada i estructurada a les necessitats reals del pacient. La intervenció té més valor en la mesura que es desenvolupi en el context habitual i aconsegueixi mobilitzar els recursos que dins del mateix puguin ser utilitzats. Es dona resposta als qui, per la naturalesa del procés patològic, presenten més dificultats per a l’abordatge normalitzat des dels centres de salut mental. Mentre que l’enfocament més tradicional adopta una actitud reactiva, és a dir, que comença a plantejar intervencions terapèutiques quan hi ha un demanda explícita de la persona afectada, l’enfocament assertiu, implica la necessitat d’un actitud més proactiva per part del professional, on la detecció de les necessitats i la cerca de solucions al seu entorn natural han de ser els elements clau de l’acció de la cura de la salut. A més a més, el pacient passa de ser un simple receptor del pla terapèutic per ser part activa i determinant en la delimitació dels objectius, intervencions i procés terapèutic.

Claudi Camps, director de Salut Mental i Addiccions de l’IAS reafirma que “el tractament assertiu comunitari és la modalitat d’intervenció comunitària que ha estat més avaluada i que millors resultats ha aconseguit, generant un benefici notable per als pacients i els seus familiars, amb una atenció més coordinada, estructurada i individualitzada a les necessitats reals del pacient”.

La població de referència a la comarca de la Garrotxa és de 48.399 persones i la del Ripollès és de 21.068. Del total pacients atesos l’any 2023 (1.783 a la Garrotxa i 848 al Ripollès), el pacient crònic en situació de complexitat és d’un 32,4% a la Garrotxa i d’un 22,9% al Ripollès.

En el primer mes d’activitat, l’ETAC de la Garrotxa ha atès 9 persones (3 dones i 6 homes), amb un total de 49 sessions i 66 assistències. D’aquestes 4 tenien entre 18 i 35 anys, 4 entre 36 i 64 anys i 1, més de 65 anys. Pel que fa a l’ETAC Ripollès, ha donat servei a 5 pacients, (3 dones i 2 homes), amb 50 sessions i 159 prestacions. Tots ells d’entre 36 i 64 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia