Salut

733 pacients atesos a la unitat de diagnòstic ràpid de cardiologia del Santa Caterina

La unitat de diagnòstic ràpid i alta resolució en cardiologia de l’Hospital Santa Caterina es va posar en marxa l’abril de 2024. Durant aquest primer any, aquesta unitat pionera ha atès 733 pacients. Aquí, s’hi deriven els pacients amb possibles problemes cardíacs que necessiten una resposta i un diagnòstic mèdic ràpid, que no pot demorar-se.

En aquesta unitat, el pacient pot sotmetre’s en un matí a totes les proves necessàries sense haver-se de desplaçar d’un lloc a l’altre i rebre el corresponent diagnòstic mèdic, el tractament a seguir segons el cas i ser dirigit al nivell assistencial que correspongui.

D’aquesta manera es pot detectar més ràpidament una patologia important i iniciar el tractament corresponent. A la unitat, ubicada a l’Hospital Santa Caterina, es poden atendre al dia fins a 5 pacients. Se’ls visita i se’ls realitzen les proves complementàries necessàries: l’analítica, la prova d’esforç convencional, la prova d’esforç amb gasos, l’ecografia cardíaca i la col·locació de holters.

La unitat de diagnòstic ràpid i alta resolució en cardiologia és pionera i innovadora. A través d’un sistema de derivació específic i consensuat, a la unitat s’hi deriven, majoritàriament, pacients des de l’atenció primària (56,81%), però també des d’urgències (26,16%), des de cardiologia (15,12%), des de medicina interna (0,82%) i des d’hospitalitzacions (1,09%).

Les principals causes de derivació a la unitat han estat el dolor toràcic a causa del flux de sang insuficient (299 pacients 40,79%), la dificultat respiratòria amb sospita d’insuficiència cardíaca (248 pacients, 33,83%), els desmais causats per un problema al cor –síncope- (74 pacients, 10,09%), el ritme cardíac irregular (93 pacients 12,68%), l’acumulació de líquid entre el cor i el pericardi (16 pacients, 2,18%) i la sospita de síndrome de Brugada –afecció del ritme cardíac, generalment hereditari- (3 pacients, 0,41%).

La mitjana d’edat dels pacients atesos a la unitat en aquest primer any, ha estat de 66 anys i mig i un 57,63% de les persones ateses han estat homes i un 42,37%, dones. La mitjana de temps entre la derivació i la visita a la unitat és de només 3 dies.

Pel que fa als diagnòstics més importants d’aquest primer any, es va confirmar el diagnòstic de cardiopatia isquèmica (estrenyiment de les artèries que van al cor) en 154 pacients, la insuficiència cardíaca en 131 pacients, 32 pacients van ser sotmesos a un cateterisme cardíac, 21 van necessitar cirurgia cardíaca, es va comprovar l’existència de trastorns del ritme cardíac que van requerir un marcapassos en 6 pacients i en 1 cas es va observar l’existència d’un vessament pericàrdic que va requerir pericardiocentesi (extreure i examinar el líquid que està exercint pressió sobre el cor).

El Cap Clínic del Servei de Cardiologia de l’Hospital Santa Caterina, Marco Paz, destaca que “aquesta unitat és un pas endavant, ja que en cardiologia cal ser àgils a l’hora de detectar patologies que poden ser greus i que requereixen d’un diagnòstic mèdic ràpid. La unitat és innovadora i afavoreix la continuïtat assistencial entre l’atenció primària i especialitzada, i suposa un notable benefici pels pacients i evita demores en el diagnòstic i tractament de patologies cardíaques greus”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Invertiran uns 700.000 euros per millorar una desena de centres educatius

GIRONA
GIRONA

Contenidors comunitaris i tancats a blocs que fan el porta a porta

GIRONA
Infraestructures

Front comú de Lleida i Osca per recuperar les freqüències de tren d’abans de la pandèmia

Lleida
Societat

Gratallops marida vins i orgull per atraure turisme LGTBIQ+

Gratallops

El Dia Internacional de l’Orgull LGBTI, a les poblacions gironines

banyoles

L’institut Deulofeu diu que les proves de 2n d’ESO són “injustes"

figueres

La C-63 tindrà tres noves rotondes i passos de vianants

VIDRERES
Medi Ambient

Lleida insta l’Estat a protegir l’horta de les línies de Molt Alta Tensió

Lleida
societat

Els taxistes avisen de bloquejos a l’aeroport de Barcelona si no s’amplia el personal que gestiona les cues

El Prat de Llobregat