Salut

salut

Vall d’Hebron adapta l’entorn hospitalari a les persones amb neurodiversitat

Anar a l’hospital per una analítica o una consulta pot ser relativament habitual per a bona part de la població, però també pot suposar un repte ple de dificultats per a les persones amb autisme, discapacitat intel·lectual o neurodiversitat en general. Per mirar d’aplanar el seu camí, l’Hospital Vall d’Hebron està implementant el programa M’adapTU, que inclou una nova senyalística i la creació de material audiovisual i una guia de suports visuals per facilitar la comprensió i accessibilitat de totes les persones amb necessitats complexes de comunicació quan visiten el centre hospitalari.

El projecte és pioner a Catalunya i ha estat dissenyat pels serveis de psiquiatria i pediatria conjuntament amb la Federació Catalana d’Autisme, el Centre Aragonès per a la Comunicació Augmentativa i Alternativa i el suport de la Fundació “la Caixa”. Va arrencar el 2021 i ara se n’ha completat la segona fase amb una nova senyalística, la creació de material audiovisual d’anticipació i informació i una guia de suports visuals.

“M’adapTU és una estratègia global que, d’una banda, vol millorar el coneixement de l’autisme i la neurodiversitat entre els professionals sanitaris i, per una altra, facilitar un treball d’anticipació i preparació de les visites a l’Hospital per a reduir l’angoixa que generen. Cal aconseguir atendre els problemes sanitaris de manera més adequada en les persones amb condicions neurodiverses”, exposa la Dra. Laura Gisbert, coordinadora del programa d’atenció integral de trastorns de l’espectre autista del servei de psiquiatria de Vall d’Hebron.

Un dels pilars de M’adapTU és facilitar a les famílies i pacients eines i estratègies per anticipar el que passarà durant l’estada a Vall d’Hebron. “No saber com serà la visita a l’hospital, en què consistirà, on s’anirà o qui farà les proves pot causar molta inseguretat i angoixa a les persones autistes. Aquest projecte anticipa i explica totes aquestes situacions, i això és una estratègia que funciona no només amb ells, sinó en la població en general”, afegeix Laura de Batlle, presidenta de la Federació Catalana d’Autisme.

Així, una web permet als pacients i les seves famílies trobar vídeos que recreen els recorreguts que han de realitzar a l’hospital i familiaritzar-se, des de casa, amb els espais als quals han d’assistir per a realitzar-se proves, procediments i intervencions, com les consultes de rehabilitació, el gimnàs o diferents espais del servei de radiologia pediàtrica, per exemple.

En aquesta línia, Vall d’Hebron ha millorat la senyalística de l’hospital, afegint a la que ja existia uns pictogrames que poden resultar de gran utilitat a les persones amb alteracions complexes de la comunicació i també a aquelles que presenten una barrera idiomàtica important.

En paral·lel, s’ha editat una Guia de Suports Visuals en l’Àmbit Sanitari, elaborada per un equip multidisciplinari i destinada a facilitar l’explicació dels diferents procediments assistencials a persones amb autisme o necessitats complexes de comunicació. El programa també ofereix estratègies i recursos de comunicació augmentativa i alternativa als nens i nenes ingressats a l’hospital i promociona i fomenta el seu ús en altres àmbits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El servei de l'R-13 i l'R-14 entre Lleida i Tarragona es recupera progressivament després de l'atropellament

VIMBODÍ

Acord d’augment salarial i vaga desconvocada de la recollida de brossa al Baix Ebre i Montsià

TORTOSA
societat

Controlat l’incendi que va obligar a tallar l’AP-7 i el TAV

agullana
societat

La cursa ‘Apaguem el càncer’ reuneix 1.200 participants

girona
MOBILITAT

Pla de busos de Renfe per suplir el tall de les obres a l’aeroport del Prat

barcelona
crisi migratòria

Tensió a la frontera de Ceuta per un intent d’entrada massiu de migrants

barcelona
trànsit

Primera prova de límit de velocitat a 100 km/h a l’autopista AP-7

barcelona
medi ambient

La temperatura del mar cau un grau però continua estan en dígits de rècord

barcelona
EMRPESA

150 empreses de Móra la Nova opten a les ajudes del fons nucelar

barcelona