Salut

salut

Els oncòlegs es queixen de desgast professional abans del congrés europeu del sector

El 57% dels especialistes estan cremats, segons una enquesta de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica

Divendres arrencarà a Barcelona un dels principals congressos internacionals sobre les darreres teràpies i descobertes relacionades amb el càncer. Els seus organitzadors, la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO, pel nom en anglès) juntament amb la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica, ja escalfen motors posant de relleu l’esgotament professional que pateixen aquests especialistes. Segons les seves dades, el 57% dels oncòlegs europeus estan cremats professionalment i més del 40% es troben en risc de patir problemes psicològics. La sobrecàrrega assistencial, juntament amb l’emocional, són dos dels principals factors que expliquen aquest esgotament.

L’ESMO vol exposar aquesta situació en el congrés homònim per tal que els professionals puguin reconèixer i detectar la magnitud del problema, i buscar-hi solucions o prevenir-lo segons convingui. D’acord amb els responsables de l’associació mèdica, aquest esgotament és un problema creixent entre els professionals sanitaris i especialment rellevant en els metges més joves.

La manca d’oncòlegs a l’estat és un altre dels factors que no ajuda uns professionals amb molta càrrega emocional. “Fem el màxim esforç perquè els pacients siguin visitats el més aviat possible. Els arribem a conèixer bé i també als seus entorns, així que quan hi ha un canvi en l’evolució de la malaltia, també el vivim”, explica la doctora Elena Élez, membre dels grups de resiliència d’ESMO. “Cada dia donem molt bones notícies, però també en donem de molt dolentes i això genera estrès emocional. Necessites un ambient de companyonia molt important”, hi afegeix la doctora Ángela Lamarca, també membre d’ESMO.

El fet que l’oncologia sigui una disciplina amb molta recerca la fa també molt dinàmica, i això obliga els professionals a estar en permanent contacte amb els últims avenços gràcies a congressos com el que es farà a Barcelona fins dimarts vinent. “M’ha passat d’haver assistit a un congrés un divendres i que el tractament que poso el dilluns següent hagi canviat. Això també genera cert estrès entre els oncòlegs”, afegeix Lamarca.

Els primers signes de burnout són la irratabilitat, la baixa autoestima, la queixa contínua o el sarcasme, però pot arribar a provocar problemes crònics de salut, com cardiopaties, accidents cerebrovasculars, obesitat i trastorns mentals. I, de retruc, també pot afectar els pacients. Per tot plegat, des de l’ESMO es demana a les institucions mèdiques que vetllin pels professionals seguint l’exemple d’iniciatives com la de l’hospital Vall d’Hebron, on els oncòlegs tutors dels metges residents van demanar que els joves en formació fessin sessions periòdiques amb una psicòloga per compartir preocupacions i experiències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia