Salut

SALUT

La Catalunya Central forma en detecció precoç del suïcidi

Els professionals d’atenció primària de les àrees bàsiques de salut de la Catalunya Central rebran formació per millorar l’enfocament en la detecció precoç i la intervenció eficaç, amb l’objectiu principal de proporcionar al personal sanitari d’atenció primària les eines i coneixements necessaris per detectar i gestionar els riscos de suïcidi, dins el marc del projecte europeu EAAD-Best (European Alliance Against Depression) a la Catalunya Central. Les sessions formatives, dirigides per experts, s’impartiran a partir del 27 de setembre a professionals de les 31 àrees bàsiques de l’RSCC, ja sigui gestionades per l’ICS Catalunya Central, l’EBA Vic Sud i l’EBA Centelles, Althaia i el Centre Sanitari del Solsonès. També s’han inclòs en el programa els professionals d’atenció primària de l’Anoia que depenen ara de la Regió Sanitària del Penedès. Aquestes formacions, adaptades a les necessitats locals, se centraran en la detecció precoç i la intervenció efectiva, amb l’objectiu de millorar la resposta dels professionals sanitaris davant situacions de risc. Aquesta campanya avaluarà el seu impacte en les actituds i el coneixement dels professionals pel que fa a la depressió i al suïcidi.

Aquesta iniciativa forma part d’un compromís més ampli per part del Consorci Hospitalari de Vic (CHV) i les institucions implicades per abordar de manera integral el suïcidi. L’estratègia ja s’ha implementat en 120 regions de 15 països dins i fora de la UE. A través de l’Aliança Catalana contra la Depressió, s’espera coordinar esforços i recursos a escala regional per augmentar la capacitat de resposta, reduir l’estigma associat al suïcidi i promoure un diàleg obert i informat dins la comunitat. La directora d’Osona Salut Mental del Consorci Hospitalari de Vic, Iluminada Corripio, lidera el projecte a la Catalunya Central, regió que té una llarga trajectòria en l’abordatge de la conducta suïcida.basat en la gestió de casos de manera personalitzada per part d’un equip multidisciplinari.El problema de com abordar les ideacions suïcides, actuar en temptatives de suïcides i treballar en aquesta problemàtica es va abordar l’any passat en unes jornades intersectorials organitzades en 5 sessions a la Catalunya Central amb més d’un miler de professionals inscrits. El treball coordinat entre els professionals és clau en les intervencions i en la prevenció de situacions amb risc de suïcidi. Segons dades del departament de Salut, a la Catalunya Central hi va haver una reducció de temptatives de suïcidi al 2023 passant d’una taxa crua per a cada 100.000 habitants de 45 al 2022 a una taxa de 42 al 2023. Aquesta reducció va ser especialment significativa en homes de 18 a 50 anys que es situar a la meitat. En canvi, en les dones d’aquestes mateixes franges, les temptatives van augmentar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Es disparen les denúncies per discriminació a Barcelona

Barcelona
xarxes socials

Instagram crea un nou “compte adolescent” amb control parental

barcelona
Societat

Mor Jaume Ribas, un dels últims faroners d’Eivissa i Formentera

Ryanair manté nou rutes hivernals a Girona però amb un 33% més de vols

GIRONA

El Ripollès instal·larà càmeres als accessos de la comarca

ripoll
europa

La Comissió Europea vol ampliar les zones lliures de fum

barcelona
salut

Es redueixen un 15% els treballadors que van amb cotxe a l'Hospital d'Olot

olot
Sanitat

El nou CAP Florida Sud de l’Hospitalet de Llobregat obrirà el dia 25

L’Hospitalet de Llobregat
MEDI AMBIENT

Neumàtics, plàstics i ferros, els principals residus del fons marí al port de la Ràpita

La Ràpita