Salut

Un pediatre-tenor canta als prematurs de Can Ruti

La ciència diu que la música estabilitza les constants dels nadons, l’hospital investiga si també frena l’angoixa dels pares

L’hospital Germans Trias de Badalona disposa d’una unitat de musicoteràpia integrada per professionals clínics i musicoterapeutes adreçada a millorar la qualitat assistencial de pacients, familiars i treballadors del centre. L’impulsor d’aquest projecte basat en l’ús i manipulació conscient de melodies, del ritme i de l’harmonia amb objectius terapèutics és el pediatre Pablo González, format també en cant i piano al Liceu i al Royal Welsh College de Cardiff i amb experiència com a tenor. Acompanyat de Mercè Redorta (com ell, formada també com a musicoterapeuta), ha començat a actuar dos dies a la setmana a la unitat de neonatologia de Can Ruti. Ho fa de manera individualitzada per a les famílies que ho requereixen, en coordinació amb les indicacions de l’equip mèdic de l’àrea responsable. La intenció, però, és que el projecte s’escampi també a la planta de pediatria i als serveis de ginecologia i obstetrícia i prenatal.

Les investigacions en l’àmbit de la neonatologia demostren que la musicoteràpia ajuda a l’estabilització de les variables fisiològiques (freqüència cardíaca i respiratòria), la contenció i la relaxació dels nadons i de les seves famílies, a banda de contribuir a humanitzar l’entorn hospitalari, un fet important per als familiars dels nadons prematurs que també repercuteix sobre els professionals del centre. “Volem crear un clima que afavoreixi la interacció entre pares i fills, que oblidin que són en un hospital envoltats de màquines i alarmes i que puguin conèixer-se més i enfortir els vincles”, explica Pablo González.

Com ha de ser, el projecte té una vessant de recerca que comprovarà si la teràpia millora els nivells d’ansietat i estrès dels pares en relació amb l’ingrés i hospitalització del nadó prematur. Fins ara ja s’estudien una vintena de casos entre les intervencions realitzades, més d’una cinquantena. A ulls de Mercè Redorta i tot esperant la comprovació empírica, sembla que funciona. “Veiem els pares i mares com canten o s’emocionen, es miren o miren el nadó com reacciona davant un estímul, amb ulls de descoberta, oblidant durant una estona l’angoixa dels dies que estan vivint”, relata. El projecte, a més, ajuda a formar alumnes en pràctiques del màster de musicoteràpia de l’Escola Superior de Música de Catalunya.

Música per als ingressats a l’UCI
L’hospital del Mar, a Barcelona, té en marxa un projecte per analitzar si l’activitat musical adaptada als pacients amb diagnòstic de deliri ingressats a l’UCI genera beneficis sobre el seu estat. Ho comprovaran a partir de l’anàlisi de certs metabòlits que funcionen com a indicadors dels nivells d’estrès i s’espera que pugui ajudar a reduir l’ús de sedants i ansiolítics. “L’objectiu dels programes d’humanització és que el pacient evolucioni més ràpidament en la recuperació i ho faci amb menys seqüeles”, explica Joan Ramon Masclans, cap del servei de medicina intensiva de l’hospital del Mar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia