Troben un marcador que diferencia entre celiaquia i sensibilitat al gluten quan no se’n pren
Investigadors adscrits al servei de l’aparell digestiu de l’Hospital Mútua Terrassa han identificat un marcador diagnòstic que permet diferenciar qui pateix celiaquia i qui únicament té sensibilitat al gluten un cop ja s’ha iniciat una dieta sense gluten. L’estudi, publicat recentment a la revista Nutrients, evidencia que els pacients celíacs tenen un marcador cel·lular a la mucosa duodenal, les cèl·lules TCR?d+, que es manté elevat anys després de l’inici de la dieta sense gluten. Al contrari que la resta de marcadors diagnòstics de la malaltia celíaca, aquest marcador cel·lular no es normalitza amb la dieta i, per tant, permet diferenciar els pacients celíacs dels que tenen una sensibilitat al gluten no celíaca un cop iniciada la dieta.
El diagnòstic diferencial és molt important per les repercussions a llarg termini i el tipus de seguiment que s’ha de dur a terme en un cas o altre, però fins ara molt sovint era difícil d’aconseguir perquè molts pacients amb símptomes desencadenats pel gluten acudeixen a la consulta mèdica un cop iniciada la dieta d’exclusió, generalment autoprescrita.
És per això que els investigadors consideren que aquesta troballa, liderada pel doctor Albert Martín Cardona, serà molt útil per a la pràctica clínica. De fet, aquesta tècnica ja s’ha implantat a diversos hospitals de l’estat espanyol i es podrà generalitzar si, com esperen, s’inclou com a pràctica clínica recomanada a les guies mèdiques internacionals per tractar la malaltia.
L’estudi s’ha dut a terme en col·laboració amb investigadors de la unitat de recerca i suport de Bioestadística de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol de Badalona i dels hospitals Fundació Jiménez Díaz i Clínic San Carlos de Madrid.